Mısır, lezzetinin yanı sıra yüksek lif ve içerdiği vitaminler sayesinde oldukça faydalıdır. Potasyum deposu olan mısır, kalsiyum, demir, protein, sodyum B-6 ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Meksika ve Orta Amerika kökenli bir bitki olan mısır, bir tahıl ürünüdür.
Söz konusu fitokimyasalların varlığı nedeniyle, rafine edilmemiş mısır, tip 2 diyabet ve hatta obezite insidansını azaltmanın yanı sıra [5] kardiyovasküler ve sindirim sağlığının korunmasında çok yararlı bir gıda olarak kabul edilir.
Mısır oldukça besleyici bir gıdadır. Karbonhidratları yüksektir. Lif, vitamin ve minerallerle doludur. Aynı zamanda protein ve yağ bakımından nispeten düşük içeriğe sahiptir.
Haşlanmış mısır tam tahıllı besinler grubuna girer ve içerisinde bol miktarda lif barındırır. Bu nedenle haşlanmış mısır özellikle diyet yapanlara önerilmektedir. Haşlanmış mısırın içerisinde yer alan bolca lif ve çeşitli vitamin ve mineraller sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.
Mısır, B1 Vitamini, B5 Vitamini ve C Vitamini açısından oldukça zengin olup hastalıklarla mücadelede ve yeni hücrelerin üretilmesinde önemli rol oynar. Yüksek lifli mısır, aynı zamanda şeker hastalarında kan şekeri seviyesini azaltarak vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olur.
İlgili 37 soru bulundu
Yağsız ve tuzsuz tüketildiği sürece 1 su bardağı haşlanmış mısırı 1 porsiyon meyve hakkınız yerine tüketebilirsiniz. Kadınların günlük 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz. Kilo vermeye yardımcıdır.
Mısır ekmek yerine geçtiği için yüksek oranda karbonhidrat içerir. Bu oran kısa vadede enerji sağlarken, vitamin ve mineral içeriği sayesinde de uzun vadede enerji arttırma özelliği taşır. Yani enerji depolamak isteyen sporcular bolca mısır tüketebilirler.
Altını çizmek istediğimiz nokta, haşlanmış mısırı tuzlamadan, yağ ilave etmeden bol su eşliğinde -ölçülü miktarlarda- tüketmeniz. Orta boy bir mısır sağlıklı ve yeterli olacaktır. Yani, haşlanmış mısır diyette yenebilir.
Yediğiniz her tuzlu patlamış mısır tanesi size ödem olarak dönüyor ve göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olabiliyor.
Mısır yedikten sonra su içmek şiddetli karın ağrısına ve şişkinliğe neden olur, aynı zamanda sindirim sistemi ciddi anlamda yavaşlar. Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir.
İçeriğinde bol miktarda A,B,C vitaminleri ile fosfor, magnezyum, demir, potasyum ve manganez gibi mineralleri içeren süt mısır zengin bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Protein, doymamış yağ ve sodyum açısından da zengin olan süt mısır vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kaynaklar için ideal bir lezzet.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
Haşlanmış, konserve, soslu ve kavrulmuş mısır zevkle tüketilen yiyeceklerdir. Mısırın içerisinde bol miktarda nişasta olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı mısır yiyen yetişkinlerde gaz olması muhtemeldir. Çünkü mısırın tüketimi sırasında bağırsaklarda hareketlenme olur ve bu durum gaz olmasına neden olur.
Bolca A vitamini ve demir içerdiği bilinmektedir. Ortalama büyüklükteki yaklaşık 100 gram haşlanmış bir mısır 96 kaloridir.
Mısır, toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve 10 gün sonra çimlenmeye başlar. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir.
Pişmiş mısırın 100 gramında 96 kalori bulunmaktadır. Pişmiş mısırın 1 kavanozu (200 gr) 192 kalori, 1 çorba kaşığı (10 gr) 10 kaloridir.
Haşlanmış Mısır Kilo Yapar mı? Gerekli ölçüsü kaçmadan doğru şekilde karşılandığı takdirde, haşlanmış mısır herhangi bir biçimde kilo aldırmaz. Aksine kilo verme konusunda önemli bir potansiyel teşkil ettiğini söylemek mümkün. Çünkü içerisindeki bol lif kaynağı ile birlikte önemli oranda tok tutma hissi yaratır.
Mısır ve Pirinç Patlağı
Atletlerin enerji için kaloriye ihtiyacı vardır ve bu çıtır atıştırmalıklar kandaki şeker oranını yükseltmekten başka bir işe yaramazlar. Ayrıca pirincin glisemik indeksi 91 ve neredeyse glisemik indeksi 100 olan glikoz ile yarışacak seviyede.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
“ yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. X Mısır seyahat açısından artık güvenli bir ülke değil. √ Mısır, seyahat açısından tehlike sınıflandırmasında Türkiye ile aynı kategoride yer alıyor. Yani Türkiye'de yaşayıp Mısır'ı tehlikeli bulmak çok da doğru bir yaklaşım sayılmaz.
İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir. Bu sebeple en iyi atıştırmalıklardan biri olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri