Tariflerde en çok kullanılan buğday unudur. Ancak mısır unu, siyez unu, tam buğday unu, karabuğday unu, yulaf unu gibi farklı çeşitler de mevcuttur. Genellikle dolapta saklanan un, doğru yöntemlerle saklanmadığı takdirde böceklenmeye başlar.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Mısır unu bozulur mu sorusu bir diğer merak edilen konudur. Mısır unu uygun saklama kabında 12 aya kadar bozulmadan durabilir. Bununla birlikte müsait depolama alanlarında da saklayabilirsiniz. Ayrıca mısır ununu derin dondurucuda saklarsanız, bozulmadan daha uzun süre tüketebilme şansınız bulunmaktadır.
Mısır unu da vücudu toksinlerden arındırmak için iyi bir seçenektir. Mısır unu, içeriğindeki faydalı vitaminler sayesinde antioksidan görevini görerek vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Mısır unu, cilt için faydalı olan birçok vitamini bünyesinde barındırır.
Mısır unu nasil anlaşilir? Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur. Mısır unu, arpa ve buğday ununun aksine gluten içermez.
İlgili 18 soru bulundu
Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir. Yulaf Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir.
Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir. Unun böceklenmemesi için, muhafaza edeceğiniz ortamın güneş görmeyen, serin ve kuru bir ortam olmasına özen göstermelisiniz. Unu sakladığınız kabın kapağını uzun süre açık tutmayın.
Ağızda dağılan kıyır kıyır mısır unlu poğaçayı dilerseniz dereotlu da yapabilirsiniz. Mısır unlu poğaçanızın iç harcını kaşarlı, patatesli ya da farklı iç harçlarla da hazırlayabilirsiniz. Hamuru, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmalısınız.
Mısır unu, mısır tanelerinin öğütülmesi ile elde edilir.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Böceklenmiş unları çöpe atmanız gerekmez. Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir. Fakat böceğin içinden mi yoksa dışarıdan mı una karıştığı bilinmelidir. Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir. Ne yazık ki, un böceği gibi herhangi bir haşere, ununuzu istila ederse, bozulmasına neden olurlar. Unun kullanılabilir olup olmadığından emin değilseniz, inceleyin ve koklayın. Hala iyi olan un biraz tatlı kokmalı veya hiç kokusu olmamalıdır.
Son kullanma tarihi daha katı olma eğilimindedir, yani bu noktadan sonra onu gerçekten atmanız gerekir. Uzun süre havaya, neme veya haşerelere maruz kalan un yüksek risk altında olabilir ve muhafaza edilmemelidir. Unun türü önemlidir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Fırın tepsinizi iyice yağlayın. Harcı içine alın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
Mısır Unu galeta unu yerine kullanılabilir. Unların muhafaza edildiği yerlere dikkat edilmelidir. Rutubetli bir ortamda saklanan unlar bulunduğu yerdeki kokuları emecektir. Güneş ışığından da uzakta bulunması bayatlamasını engeller.
Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz. Öncelikle merhabalar, klasik krep tariflerinizi unutturacak bir tarif paylaşmak istedim. Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz.
Mısır unlu kurabiye özellikle un kurabiyesi sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir kurabiyelerden bir tanesidir. Ağızda dağılıp giden kıvamı, mis gibi kokusu ile çok beğeneceğiniz bir tariftir.
Pek çok insan mısır unu ve mısır nişastasının aynı şeyler olduğunu varsayıyor. Benzer profilleri vardır, ancak mısır unu bütün çekirdekten yapılırken mısır nişastası çekirdeğin nişastalı kısmından elde edilir.
Kurtlanmış un kullanılır mı? Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Mısır Unu Nasıl Saklanır? ağzı sıkıca kapatılabilen cam kavanozlar tercih edilmelidir. Çünkü un buzdolabının kokusunu emebilir. Üzerine birkaç tane defne yaprağı koymak unun kokmasını ve böceklenmesini engelleyebilir.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri