Öğrenciler Kara Astsubay Meslek Yüksekokulundan “Astsubay Çavuş” rütbesi ile mezun olmakta, sınıf okullarında aldıkları eğitimden sonra ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birlik, karargâh ve kurumlarda ihtisasları ve askeri meslek sınıfları dâhilinde görevler almaktadırlar.
Kara Harp okulundan mezun olan öğrenciler görevlerine Teğmen rütbesi ile başlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde normal şartlar altında görev süreleri 3 yıldır. Gülhane Askeri Tıp Akademisinden mezun olanlar için bu süre bir yıldır.
Akademik Öğretim
Kara Harp Okulu'nda Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu sınıf ve miktarda erkek ve kadın subay yetiştirilir. Eğitim-öğretim süresi yabancı dil hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıldır.
2023 yılı itibari ile 70 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Teğmen maaşları 36150 TL'dir. En düşük Teğmen maaşı 28920 TL iken, en yüksek Teğmen maaşı 85690 TL'dir. Güncel Teğmen maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Kara, Deniz, Hava Harb Okulları ile Üniversitelerin muhtelif fakültelerinin ve yüksekokulların birinci sınıflarında Millî Savunma Bakanlığı hesabına okuyan Öğrencilere ve Yedek Subay Okulu öğrencilerine ayda 30 lira, daha yukarı sınıflarda okuyanlara ayda 40 lira harçlık verilir.
Subay Ne Kadar Maaş Alır? Subay olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Subay maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.500 TL civarındadır.
Kara Harp Okulunda; Piyade, Tank, Topçu, Hava Savunma, Kara Havacılık, İstihkâm, Muhabere, Ulaştırma, İkmal, Bakım, Personel, Maliye, Harita sınıflarından subay yetiştirilmektedir. Kara Havacılık sınıfındaki öğrenciler helikopter ve uçak pilotu olmaktadırlar.
Teğmen Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Teğmen olmanız için 4 farklı seçenek vardır. Bunlar; Harp Okulu'ndan mezun olmak, asteğmen olarak görev alırken teğmenlik sınavında başarılı olmak, 9 ay boyunca asteğmen olarak görev yapmış olmak ve sözleşmeli teğmen olarak göreve başlamaktır.
General Kaç Yaşında Olunur? Harp Okulu'ndan mezun olan 21 yaşındaki yeni mezun bir Teğmen, olumlu sicille ve liyakat içerisinde bekleme sürelerini doldurarak, 38 yaşına geldiğinde, General olabilmektedir.
Subay olabilmek için yaş sınırı dört senelik eğitimi bitirenler için 27 iken lisansüstü eğitim alanlarda bu sınır 32 olmaktadır. Başvuru yapacak adayların bu yaş sınırını geçmemiş olmaları gerekmektedir.
Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.
Milli Savunma Üniversitesi. Deniz Harp Okulunun seçkin eğitimini tamamlayan Teğmenler, mezun oldukları gün maaş almaya başlamakta, kendileri ve aile bireyleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sağladığı sosyal, sağlık, OYAK üyeliği ve lojman gibi olanaklardan faydalanma hakkına sahip olmaktadır.
Başarılı olan öğrenciler eğitim öğretim görmüş olduğu programa ait ön lisans diploması, astsubay diploması ve yurt dışında geçerliliği olan bir diploma eki ile birlikte astsubay çavuş olarak mezun edilmekte ve sınıf okulu eğitimi sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı birliklerine atamaları yapılmaktadır.
Milli Eğitim Temel Kanunu‟nda evlenme yasağı konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Askerde Doğu Görevi Kaç Yıl? Askerde Doğu görevi hizmetine giden askerlerin hizmet süresi 2 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Batıda görev yapan askerlerin hizmet süresi ise 4 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
MSÜ sınavında toplam 75 net yapan aday; Sayısaldan 355, Sözelden 391 ve Eşit Ağırlıktan 380 puan alırken, toplam 66 net yapan aday ise Sayısaldan 334, Sözelden 376 ve Eşit Ağırlıktan 353 puan almaktadır. MSÜ 2022 Erkek öğrenciler için Kara ve Deniz Harp Okulu sayısal puan türü 277,078 puan ile kapattı.
Her yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile MSÜ ve EGM bünyesine en az lise mezunu adaylar arasından subay, astsubay ve polis alımı yapılmaktadır. YKS 'ye girecek adaylar, daha sonra subay, astsubay ve polis alımlarının seçim aşamalarına girerek polis ve asker olabilirler.
Harbiyelilerin bütün ihtiyaçları (yeme, yatma, giyim, harçlık, eğitim-öğretim, vb.) devlet tarafından karşılanmaktadır. Harbiyelilerin yatakhaneleri 3-8 kişilik odalardan oluşmaktadır. Harbiyeliler, her hafta cuma akşamı, cumartesi ve pazar günleri sivil kıyafet ile şehir içi izne çıkabilmektedir.
TABAN PUANI
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bando astsubay taban puanları 2023 yılında en yüksek 240,12756 ve en düşük 139,0466 olarak açıklanmıştır. Yukarıdaki tabloya göre ilk tercihi bando olanlar daha yüksek bir puan ile Milli Savunma Üniversitesi'ni kazanmıştır.
silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir. Astsubay, askerî hiyerarşide subay yardımcısına verilen unvandır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan subay ve astsubaylarda mecburi hizmet süresi 15 yıl olarak belirlenmiştir. 15 yıllık mecburi hizmet süresini doldurmadan tazminat ödeyerek ayrılma imkanları bulunmaktadır.
Jandarma Astsubay maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Jandarma Astsubay maaşları 34160 TL'dir. En düşük Jandarma Astsubay maaşı 27330 TL iken, en yüksek Jandarma Astsubay maaşı 68550 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri