2019-2020 Eğitim Öğretim yılı itibariyle Bilimsel Hazırlık Sınıfı uygulaması kaldırılmıştır.
M.T.O.K. kontenjanlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının ilgili alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilir. Bu kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirilir.
M.T.O.K. bölümlerine o alana giriş hakkı olan mesleki teknik eğitim öğrencilerinin tercihleri sonucu kontenjan kalması durumunda normal lise eğitimi almış öğrenciler (Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler lisesi vb. ) seçim yapabilirler.
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Kontenjanı(MTOK), Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından mezun olan öğrencilerin kendi alanları ile ilişkili özellikle mühendislik gibi programları tercih etmesi için ayrılan bir kontenjandır.
İlgili 40 soru bulundu
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
C: Mtok mezunlarının diplomasında ne yazar? evet mtok yazmaz teknoloji fakultesi yazar.
M.T.O.K. bölümlerine o alana giriş hakkı olan mesleki teknik eğitim öğrencileri dışında başka mesleki teknik eğitim öğrencileri ve normal lise eğitimi almış öğrenciler (Düz, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler lisesi vb. ) seçim yapamazlar, tercih yapıp M.T.O.K. bölümlerini kazansalar bile bu bölümlerde okuyamazlar.
Mekatronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (4 Yıllık) Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2023 Sınavı
MTOK mühendislikleri için de 240 bin sıralama barajı var.
NOT: YÖK'ün kararı gereği M.T.O.K'tan başarılı olan öğrenciler HAFIZLIK BELGESİ getirmek zorundadır. Hafızlık belgesi ibraz etmeyen öğrencilerin kayıtları yapılmayacaktır.
Meslek lisesi öğrencileri alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde tüm öğrenciler gibi önce Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılıyor ardından da 0.06 ek puanla çarpılıyordu. Bu uygulama 2016 yılında kaldırıldı.
Bugüne kadar meslek lisesinden mezun olan öğrenciler mezun oldukları alanların devamı sayılan ve YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarına yerleştirilirken, ek puan alıyorlardı. Ancak bu yıldan sonra hiçbir meslek lisesi mezunu bu ek puanı alamayacak.
Anadolu imam hatip liselerinden mezun ve hafızlık belgesi olan öğrenciler M.T.O.K.'dan İlahiyat Fakültelerini tercih ettiklerinde değerlendirilmeleri hafızların kendi arasındaki puan önceliğine göre olacaktır.
, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır” diye konuşan Akçay, “Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikli olarak mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
MTOK, meslek lisesi çıkışlılar içindir. Bu liselerde fen bilimleri dersleri yerine ağırlıklı olarak mesleki dersler okutulduğu için, MTOK öğrencilerine bir sene bilimsel hazırlık (Fen ve Matematik) eğitimi verilir. Yerleştirme, puanlama vs. gibi işlemler de diğer bölümlerden farklıdır.
Sonuçta en düşük puanlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 (0.12 x 250 =30) puan gelirken en yüksek puanlara sahip bir öğrenciye okuldan 60 (0.12 x 500 = 60) puan gelmektedir. Yani okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılmakta, tüm öğrencilerin OBP'si 0.12 katsayısı ile çarpılmaktadır.
Teknoloji Fakültelerinin, diğer mühendislik fakültelerinden farkı, uygulamaya daha fazla yer vermesidir. Endüstri stajının yanı sıra, 8 yarıyıllık eğitim öğretim süresinin bir yarıyılı iş yeri eğitimi şeklindedir. Çift anadal ve yan dal olanakları vardır.
Açık lise okuyan bir öğrenci mezun olduktan sonra üniversite okuyabilir mi? Tabi ki okuyabilir. Açık öğretim lisesinden mezun olan bir öğrenci ile örgün liselerden mezun olmuş öğrenci aynı haklara sahiptir. Yani öğrenci açık liseden mezun olduğu için açık öğretim üniversite okumak zorunda değildir.
Alanda başarılı olan öğrenciler liseden mezun olur olmaz iş bulur ve çalışmaya başlar. ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEBİLİR MİYİM? Mezun öğrenciler iki şekilde üniversiteye yerleşebilir. lisesi mezunu öğrenci LYS girmeden alanı ile ilgili meslek yüksek okullarını tercih edebilir.
5. 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2023-YKS) kimler başvurabilir? Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler. 6. 2023-YKS Kılavuzuna nasıl ulaşabilirim?
Yani M.T.O.K bünyesindeki bölümlerin eğitimi intibak dahil 5 yıldır.
Teknoloji Fakültelerindeki lisans programlarının iki tür kontenjanı vardır. M.T.O.K. Kontenjanı: Bu bölümleri yalnızca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler tercih edebilirler.M.T.O.K.
Zorunlu bilgisayar dersi kalktı. Kordinatör vs. gibi işlerle uğraştırılıyorlar ve mağdur ediliyorlar. İmza yetkisine gelirsek şuan Teknoloji Fakültesi mezunları ile Mühendislik Fakültesi mezunları arasında yasal olarak hiçbir fark yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri