- Her türlü para ve vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları ile tecil faizi gider kabul edilmiyor.
MTV ödenmediği hallerde gider yazılmaz.
Yukarıdaki kanun hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere, ödenen her türlü gecikme cezası değil sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar ve gecikme zamları kanunen kabul edilmeyen gider niteliği taşımaktadır.
Ticari maksatla kullanılanlara ait MTV gider yazılabilir.
Şimdi dikkat edecek olursak, vergi gecikme zammını 689 hesapta kaydettik. Bir işletmenin tahakkuk eden vergisini prensip olarak zamanında ödeyeceğini varsayarız. Ancak, ekonomik sıkıntılar sebebiyle işletmeler zaman zaman ödemelerini aksatmakta, bu da gecikmeli duruma düşmelerine neden olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Dolayısıyla, fatura tutarlarının vadesinde ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan gecikme faizi/zammı gibi ilave bedellerin işletmelerce tahakkuk ettirildiği dönemde faturaya bağlanması ve ilgili dönem hasılatına kaydedilerek kurumlar vergisi beyanına konu edilmesi gerekir.
Gecikme maliyeti ve zammı olarak da adlandırılan bu tutarın hesaplanması amacıyla kullanılan formülde gecikmeye konu olan anapara, gecikme faizi ve gün sayısı gibi değerler mevcuttur. Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
MTV Muhasebe Kaydı
Eğer MTV ödemesi gider yazılabiliyorsa direk 770'li hesapta ilgili bölüme gider yazılabilir. MTV ödemesinin gider yazılamayacağı durumlarda ise gider hesabına kayıt yapıldıktan sonra kanunen kabul edilmeyen giderler hesabına kayıt yapılması gerekir.
MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), yılda iki kez tüm araç sahipleri için zorunlu tutulan spesifik nitelikli, yani miktar üzerinden alınan bir vergi uygulaması. MTV yalnızca otomobil üzerinden alınan bir vergi değil, tüm kara taşıtlarının yanı sıra deniz ve hava taşıtları için de geçerli oluyor.
Yukarıda belirtildiği üzere ticari araç olarak kabul edilen panel van, minibüs, otobüs, kamyon gibi taşıtların alımında ödenen MTV ve kullanımında yapılan masraflar işletmelerce gider olarak gösterilebilmektedir. Bu araçların maliyetleri de amortisman ayırmak suretiyle gider yazılabilir.
Telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Vaktinde ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen bölümü için vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenmiş oranda uygulanan zam çeşidine gecikme zammı denir. Vaktinde tahakkuk edilmemiş olan vergi için gecikme faizi de oluşturulur.
Vadesi 21.07.2022 tarihinden önce geldiği halde bu tarihe kadar ödenmemiş olan amme alacakları için ise bu tarihe kadar eski oranlarda, bu tarihten itibaren yeni belirlenen aylık % 2,5 oranında gecikme zammı hesaplanacaktır.
MTV ödemesini zamanında yapmazsanız günlük gecikme faizi uygulanır. Yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapmamanız halinde ise kamu alacağı olduğu için e-haciz işlemi başlatılır.
MTV ödemeleri yapılmadığı veya belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde tarafınıza haciz uygulanabilir, aracınız bağlanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
Binek otomobili edinimi sırasında ödenen ve maliyet bedeline eklenmesine izin verilen ÖTV, gümrük vergisi ve indiri- lemeyen KDV'den farklı olarak, MTV'nin taşıtın maliyetine eklenmesi söz konusu değildir.
MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Aracın özelliklerine göre değişkenlik gösteren MTV ödeme tutarı, bankalar ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı üzerinden yatırılabiliyor.
Faaliyet konusu sadece binek araç alım satışı ile iştigal edenler taşıt kiralama işi ile iştigal etmiyorlar ise M.T.V. ödemelerini gider olarak kullanamazlar.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, son olarak 21 Temmuz 2022 tarihinde yüzde 1 artışla yüzde 2.5'e çıkarılan gecikme faizleri, 14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yüzde 3.5'e yükseltildi.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
İşletmenize ait su, internet, doğalgaz, elektrik ve telefon faturasını gider olarak gösterebilirsiniz. Reklam harcamalarınızı, kiranızı ve aidatınızı da şahıs şirketinde gider olarak göstermeniz mümkündür. Farklı firmalardan alınan danışmanlıklar da şahıs şirketlerinde gider olarak gösterilebilmektedir.
Gecikme zammı, amme alacaklarının süresinde ödenmemesi durumunda uygulanan mali bir zamdır. Gecikme faizi ise gecikme zammından farklı olarak zamanında tahakkuk etmemiş bir vergiye ilişkin olarak ortaya çıkar.
Zamanında ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen kısmına vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenen oranda uygulanan zam çeşidine denir. Vaktinde tahakkuk etmemiş vergi için gecikme faizi oluşturulur.
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri