Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
MTV ödeme işlemleri gib.gov.tr'de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne kredi kartı ve banka kartı ile yapılabiliyor. MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5801 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına göre gecikme zammı oranı aylık yüzde 2,5'tur.
MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit ödemeleri 1-31 Ocak tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılır.
İlgili 41 soru bulundu
ödemelerinizi İnterraktif Vergi Dairesi'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
EK MTV ÖDEMELERİ BİTTİ Mİ, SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN? Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) birinci taksitinin son ödeme tarihi 31 Ağustos 2023'ten 6 Eylül 2024'e uzatılmıştı. Bir haftalık Süre uzatımıyla ilgili açıklama Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan geldi.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir.
MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit ödemeleri 1-31 Ocak tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılır.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
Ekonomik Görünüm - Ek MTV İçin Süre 6 Eylül'e Kadar Uzatıldı 1 Eylül 2023 - YouTube.
Motorlu taşıtlar vergisi, motorlu tüm araçların trafik sicil kayıtları başlaması ile birlikte Ocak ve Temmuz aylarında 2 taksitte ödenmektedir. MTV borcunu Yapı Kredi Mobil, Yapı Kredi Bireysel ve Kurumsal İnternet Şubesi üzerinden ve hemen öde butonu ile sorgulayabilir, ödemenizi anında gerçekleştirebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre son ödeme tarihi ileri bir tarihe alındı. EK MTV NE ZAMANA KADAR UZATILDI? Ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 06 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatıldı.
MTV ödemeleri alternatif olarak anlaşmalı bankaların İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılığından da yapılabiliyor. Ayrıca PTT ve Vergi dairesinden de ödeme yapmak mümkün. Şunu da belirtmekte var şayet siz gününde MTV denen vergiyi ödemediğiniz takdirde her ay yüzde 1.4 oranında gecikme faizi işleniyor.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
21.07.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun (AATUHK)'nın 51. maddesinde yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2,5 (yıllık bazda %30) olarak yeniden belirlenmiştir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Bu kanuna göre gecikme faizi, aylık dilimlere göre hesaplanır. Gecikme zammı ise Amme Alacakları Tahsil Kanunu ile belirlenir.
Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur. Yeni oran, 21 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Ek MTV'nin ilk taksit ödemeleri için 31 Ağustos tarihi son ödeme günüydü. Ancak bu süre 6 Eylül''e kadar uzatılmıştı. O süre bugün doluyor. Mükellefler ödemelerini vergi dairelerinden ya da interaktif olarak gerçekleştirebiliyor.
Ek MTV, Tebliğ kapsamında muaf tutulan kişiler dışında bütün araç sahipleri için ödenmesi zorunlu bir vergi.
EK MTV VERGİSİ 2023 ORANI NE KADAR? Bu yıla ilişkin MTV tutarları, yüzde 122,9'luk yeniden değerleme oranı yerine yüzde 61,5 baz alınarak hesaplandı. Buna göre, 2023'te ödenecek en düşük MTV 219 lira, en yüksek MTV tutarı da 101 bin 152 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri