Sonuç: Spastisite ve birçok tıbbi durumda kullanılan botulinum toksininin terapotik dozlarda yan etkileri nadir olarak görülmesine karşın, ciltte yaygın ürtikeryal lezyonlar görülebilir ve nadiren de olsa şiddetli reaksiyonlarla (dolaşım ve solunum yetmezliği ve hatta ölüm) karşılaşabiliriz.
Neredeyse 30 yıldır kozmetik dermatoloji alanında kullanılan botulinum toksini ile ilgili pek çok komplikasyon bildirilmiştir. Ancak bunların arasında alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir.
Botoksun tanımlanmış bir alerjisi yoktur.
Botoks alerjik reaksiyona yol açmaz. Yanlış uygulamada karşılaşılabilecek en kötü senaryo yüzde doğal olmayan, fazla ifadesiz bir görünüm meydana gelmesidir ki bu da işinin ehli olmayan ellere düştüğünüzde karşılaşabileceğiniz bir durumdur.
Uygulama alanında toksinin çevreye dağılması ile yutma güçlüğü, nefes alama güçlüğü hırıltılı solunum olabilir bu daha çok boyun uygulamalarında ortaya çıkmaktadır. Alerji çok çok nadir olmakla birlikte tüm ilaçlarda olduğu gibi duyarlı olan kişilerde kaşıntı, vücutta kabarmalar gelişebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Botoks yaptırdıktan sonra kullanılan kremler kişiye özgü değildir. Bu nedenle kızarıklık, kaşıntı ve kabuklanma gibi sorunlar görülebilir.
Bunlar ilacın uygulama yeri dışına yayılması sonucu oluşmaktadır. Yutma, konuşma ve solunum güçlüğü, genel halsizlik, göz kapağı düşmesi, bulanık görme, çift görme, idrar tutma problemleri, konuşma sesinin bozulması-kabalaşması nadirde olsa görülebilmektedir.
Botoks maddesinin kasları felç ederek hastada nefes alamamaya bağlı ölümlere dahi yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, “Öncelikle görme bulanıklığı gibi bir belirti ile başlıyor. Ondan sonra yukarıdan aşağıya doğru bütün kaslarda gevşemeye neden oluyor bu toksin.
Botoks yaptıran herkesin aklında oluşabilecek bir kuşku olarak zararları üzerinde durulabilir. Aslında çok uzun bir süredir kullanılmakta ve geliştirilmekte olan bu yöntemin kanıtlanabilmiş bir zararı bulunmuyor.
Hamile kadınlar ve emziren annelerin botoks yaptırmaması gerekir. Özellikle gebelik döneminde uygulanan botoksun, çocukta beslenme bozukluğuna neden olduğu düşünülmektedir. Kas hastalığı olanların kesinlikle yaptırmaması gerekir. Ayrıca aminoglikozid grubu ilaç kullananlar ile botoksa alerjisi olanlara uygulanmaz.
Botox uygulamasının tam etkileri en geç 2 hafta içerisinde etkin sonuçlarını vermektedir. Uygulama sonrası kişiler anında sonuç görmek istediğinden sabırsız olabilmektedir, ancak enjekte edilen kimyasal bileşen kasları bir süreç içerisinde dondurmakta ve gözle görünür etkisi zamanla ortaya çıkmaktadır.
-----24 saat boyunca aşırı egzersiz ve spordan kaçınınız. -----3 gün boyunca çok sıcak duş, hamam sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durunuz ve botoks yapılan bölgeye fön gibi sıcak uygulamalar gelmesini engelleyiniz. -----İlk 3 gün botoks yapılan bölgeye masaj yapmayınız ve ovalamayınız.
Enjeksiyon sırasında iğne ucu küçük bir kılcal damara rastladığında kanama ve sonrasında morarma görülebilir. Bu morluklar birkaç gün içinde geçer. Nadir de olsa geçici doku zedelenmesi, his kaybı görülebilir. Yine nadiren gözkapağı düşmesi görülebilir, fakat bu geçici bir durumdur.
Botox un bilinen hiç yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi maksimum etkisi yani kaslardaki gevşeklik 6 aydır. Uygulama anında iğneye bağlı kızarıklıklar ise kısa bir süre sonra geçecektir.
Nadiren de olsa solunum ve yutma güçlüğü gibi ciddi komplikasyonlar dışında enjeksiyon yerinde ağrı, ağız kuruluğu, baş ağrısı, boyun ağrısı, yorgunluk, göz problemleri (çift görme, görmede bulanıklaşma, göz kapaklarında düşme veya şişme, göz kuruluğu) ve allerjik reaksiyonlar (kaşıntı, kızarıklık, döküntü, solunum ...
Botulinum toksininin etkisi uygulama yapıldıktan 24-72 saat sonra görülmeye başlar ve 7-14 gün içerisinde etkisi tam olarak ortaya çıkar. Botoks, terleme ile yaklaşık 8 aylık bir süre içinde vücuttan tamamen atılır.
Uzmanlara göre botoksun yan etkileri yaklaşık 10 yıl sonra ortaya çıkıyor. Yan etkiler arasında enfeksiyon ve ağrılar da yer alıyor.
Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır. Yanlış uygulamalarda yan etki değil ama, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Botoksun etkisini yok ederek bu durumu düzeltecek herhangi bir ilaç yok. Böyle bir durumla karşılaşıldığında etki süresinin dolmasını beklemek gerekir.
Son yılların en çok ilgi gören uygulamaları arasında yer alan botoks aşırı doz uygulanması durumunda donuk yüz görünümüne yol açıyor. Mimik kaslarında doğru noktalara yapılmayan veya aşırı dozda yapılan enjeksiyon mimiklerinizi kaybetmenize sebep oluyor.
doktor tarafından kas içine enjekte edilir. Etkisi sadece. kas dokusunda olur, kana karışmaz.
Botoks uygulamasının ortalama kalıcılık süresi 4-6 ay arasında değişebilmekte. 4. Aydan sonra uygulama tekrarlanabilir. Bazı hastalar 6 aya kadar kendini iyi hissettiği için yılda iki kere bu uygulamayı yaptırır.
Alın botoksu işleminin klinik ortamda uzman tarafından yapılması durumunda herhangi bir yan etkisi söz konusu değildir. Oluşabilecek minimal yan etkiler enjeksiyon yapılan bölgede kızarıklık olmasıdır.
Botoks enjeksiyonunun, alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından uygulandığı takdirde istenilen sonucu sağlamaması oldukça nadir karşılaşılan bir durumdur. Bununla birlikte bazı hastalarda botoks enjeksiyonunun etkisi minimal düzeyde olur. Bu, botoks direnci olarak adlandırılan bir durumdan kaynaklanır.
Botoks enjeksiyonlarından sonra, enjeksiyon bölgesinde hafif bir şişlik ve morarma olabilir. Bu normaldir ve genellikle birkaç gün içinde geçer. Ayrıca, botoks enjeksiyonlarından sonra en az 24 saat boyunca yüz üstü yatmaktan kaçınmalısınız ve enjeksiyon bölgesine sıcak veya soğuk uygulamaktan kaçınmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri