MTV borcu ödemeyenlere önce gecikme faizi uygulanır. Daha sonra Vergi Dairesi tarafından uyarı gönderilir. Bir sonraki aşamalar banka hesaplarına haciz konulur. Haciz işlemi ile araç bağlanabilir.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Aracın özelliklerine göre değişkenlik gösteren MTV ödeme tutarı, bankalar ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı üzerinden yatırılabiliyor.
MTV'nin ilk taksiti gecikmeye düşerse yani ödenmezse ikinci MTV taksitine gecikme faizi yansıtılır. Eğer iki taksitte ödenmezse mükellef olan kişinin adresine uyarı mektubu yollanır. Daha sonraki işlemlerde ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına haciz işlemi başlatılır.
Ek MTV ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılmayacaktır. Ek MTV ödenmemiş veya 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
ödemelerinizi İnterraktif Vergi Dairesi'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
ÖDENMEZSE NE YAPILIYOR
1/6, MTV Kanunu md. 13). Ayrıca vergi, amme alacağına dönüşecek olup, bu alacak için vergi daireleri tarafından borcun tahsili için faiziyle icra işlemleri yapılması hatta haciz uygulanması söz konusu olabilir.
Ödemeyi uzun süre aksatırsanız Maliye Bakanlığı vergi borcunuzu tahsil etmek için devreye girer ve uyarı gönderir. Bu uyarı sonucunda da herhangi bir ödeme gerçekleştirilmezse banka hesaplarınıza haciz konulabilir.
Vergi dairesi ödenmeyen borcun tahsil edilmesi için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapma hakkına sahiptir. Bu gibi durumlarda araç sahibinin banka hesabında bulunan para ödenmemiş borcu tahsil edilmesi amacıyla kullanılmaması yetisine sahip hale gelir.
ÖTV muafiyetiyle alınan araçlarda MTV muafiyeti de geçerli olmaktadır. Araç kullanımı süresince MTV muafiyetinin devamı için süreli sağlık kurulu raporlarının süresinin bitmesinden 1 ay önce rapor yenilenerek vergi dairesine teslim edilmelidir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit ödemeleri 1-31 Ocak tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılır.
Ek MTV, Tebliğ kapsamında muaf tutulan kişiler dışında bütün araç sahipleri için ödenmesi zorunlu bir vergi.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
MTV Ödemesi Yapılmazsa Ne Olur? Araç sahibinin vergi ödemelerini yapmaması durumundaysa, ilk önce Maliye Bakanlığı tarafından uyarı alır. Sonrasında hala bir ödeme gerçekleşmediyse, banka hesaplarına haciz konur ve ödenmeyen vergiler bu şekilde tahsis edilir.
Haciz borcunun ödenmesi için kişiye 15 gün süre verilir. Bu süre zarfında vergi borcunun ödenmesi durumunda haciz durumuna başlanılmaz. Verilmiş olan bu 15 gün içerisinde kişi ödemesi gereken borcu ödemez ise haciz kesinleşir ve uygulamaya koyulur. Haciz için ödenmesi gerekli olan tutar, taksitlendirilebilir.
İcra Tebligatı Geldikten Kaç Gün Sonra İcra Gelir? Ödeme emrinin borçlunun eline ulaşmasından itibaren 7 gün içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. İtiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve haciz aşamasına geçilir.
Kamu borçları vadesinde ödenmedikleri zaman vadenin olduğu yılı takip eden yılın başından itibaren 5 yıl içinde de ödenmezse bu borç zamanaşımına uğrar ve ortadan kalkar.
Fakat ödenmediği takdirde banka ya da alacaklı olan kişi haciz işlemlerini başlatılır. Bu hukuki bir süreçtir. Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır.
e-Haciz, icra daireleri tarafından kullanılan bir yöntemdir. Borçlu kişinin banka hesapları, kredi kartı hesapları ve diğer dijital varlıkları, icra daireleri tarafından bloke edilir. Borçlu kişi, bu varlıklarını kullanamaz. e-Haciz, borçlunun dijital varlıklarının bloke edilmesi dışında standart haciz ile aynıdır.
Maliye vergi borcu olan mükellefin banka hesabına e haciz koyabileceği gibi yine 79.maddede düzenlenen “Üçüncü Şahıslardaki Menkul Malların, Alacak Ve Hakların Haczi” de düzenlenmiş olması sebebi ile vergi borcu olan firmanın alacaklı olduğu firmalardaki alacakları üzerine de haciz koyabilir.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmaktadır.
Araç sahiplerinin yılda iki kez ödemek zorunda olduğu bir vergi türü olan MTV, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bulunulan ilin vergi dairesi veya anlaşmalı bankaları tarafından tahsil ediliyor. Motorlu taşıtlar vergisi, tüm araç sahiplerinin yükümlü olduğu bir vergidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri