Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir. Bir olaydan ya da bir durumdan etkilenmeyen biri için o olaydan muaf tutuluyor denebilir.
Muaf ders, sınava girildikten sonra başarısız olunması durumunda başarma zorunluluğunun ortadan kalmasıdır. Bu muaf olunan ders kredisi alınmamış olmaktadır. Kişiler ister ise muaf oldukları derse girebilmektedir.
Ders muafiyet başvuruları Üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın derslerinin başlamasını izleyen on beş iş günü içinde ilgili birime yapılır. Başvurular muafiyet başvurularının sona ermesini takiben beş iş günü içinde ilgili birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
YKS Kayıt, YKS Ek Yerleştı̇rme ve Sınavsız İkı̇ncı̇ Ünı̇versı̇te kayıt türlerinden en son tamamlanan kaydın son gününe kadar öğrenciler (farklı kayıt türünde kayıt yaptırmış olsa dahi) muafiyet talebinde bulunabilecektir.
Genel olarak herhangi bir sebepten dolayı ayrı tutulmak ya da kendisine uygulanmama gibi anlamlara sahip olarak muafiyet kelimesi öne çıkar. Örneğin herhangi bir sınavda, direkt olarak sınava girmeden geçiş şeklinde anlatmak mümkün. Genelde bir sebepten dolayı kişi ya da kişiler için özel olarak uygulanan bir unsurdur.
İlgili 20 soru bulundu
Genel anlamda muafiyet, sigorta şirketi sigortalının belli bir miktarda anlaşma sağlayarak poliçe detaylarına ekledikleri önemli bir detaydır. Bu belirtilen miktar, poliçe devreye girdiğinden sigortalı tarafından ödenir. Bu durumda muafiyet miktarı ne kadar yüksek olursa prim ödemeleri de o kadar düşecektir.
Muafiyet işlemi yapılan dersler, “MU” harf notuyla gösterilmektedir. Öğrenci Otomasyonundaki bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup öğrenciler onaylı Not Durum Belgesinin (Transkript) son haline AÖF Bürolarından ulaşabilmektedir.
Muafiyet başvurusu, sadece bir kez olmak üzere kayıt tarihleri arasında yapılmakta olup ilan edilen tarihlerden sonraki muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir.
Tek mesken muafiyet uygulamasından yararlanmak isteyen kimselerin bir dilekçe ile bağlı oldukları belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.
Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği ilgili yönetim kurulunca gerekli görülürse muafiyet sınavı yapılır, değerlendirilir ve sonuçlandırılır.
Toplamda 18 AKTS krediden fazla talepte bulunması durumunda önce YÖK Zorunlu Derslerin muafiyet işlemi yapılır. 8) Öğrenci YÖK Zorunlu Dersler dışındaki derslerden en fazla 6 ders için muafiyet talebinde bulunabilir. 6 dersten fazla muafiyet talep eden öğrencinin muafiyet başvurusu değerlendirilmez.
bir dersten muafiyet talebinde bulunmak demek kelime anlamıyla da anlaşılabileceği gibi o dersi o dönem okuman gerekirken eğer daha önce aldıysan okundu saydırman demek.
e-okul → hızlı not girişi → öğrencinin bulunduğu sınıf → öğrenci (muaf olan öğrenci seçilerek) → yabancı dil muaf (√) işaretine tıklanarak muafiyet kaldırılır.
Ayrıca muafiyet için başvuruda bulunacağı derslerin içeriğinin uygun olması, AKTS veya ulusal kredisinin eşit veya yüksek olması gerekir. Öğrenci, CC harf notu altında DC, DD, FD ve FF gibi başarı notlarının olması durumunda ilgili derslerin devamını almak zorundadır.
Buna göre derslerden veya sınavlardan muaf veya sorumlu değil kelimesi ise o kişinin ders veya sınavdan sorumlu olduğu, yani ders veya sınavdan ayrıcalıklı olmadığı anlamına gelmektedir. Kısacası bir öğrencinin dersten muaf olmaması o dersten sorumlu olduğu manasına gelir.
MUAF OLMA: Üç kez sınavına girilen ancak başarısız olunan ortak dersin başarma zorunluluğunun ortadan kalkmasına denir. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, muaf olunan ders istenirse tekrar alınabilir.
Çalışma izni muafiyeti başvurusu olumlu değerlendirilen yabancının kayıtlı e-posta adresine buna yönelik bir bildirim gönderilir. Gönderilen e-postada belirtilen tutarların en geç 30 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvuru olumsuz sonuçlandırılır.
Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir. Bir olaydan ya da bir durumdan etkilenmeyen biri için o olaydan muaf tutuluyor denebilir.
Muafiyet için öğrenciler, daha önceki yükseköğrenim kurumundan almış olduğu; ✓ Transkript (Not Dökümü) (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Ders içerikleri (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Dilekçe ile Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerine/bölüm başkanlığına başvuruda bulunulur.
Öğrenci muafiyet sınavını geçerse, o yıl süresince yabancı dil eğitimi alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Böylelikle diğer dersleri için eğitim yılına başlayabilmektedir. Lakin sınavı geçemeyen öğrenci üniversitenin yabancı dil ağırlıklı bir eğitimine tabi tutulmaktadır.
Bu sınavın amacı öğrencilerimizin dil seviyesini belirlemek ve sonrasında öğrencilerimizin uygun seviyede dil eğitimi almasını sağlamaktır. Sınavın süresi 60 dk çoktan seçmeli, 30 dk yazma sınavı olmak üzere 90 dakikadır.
İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavı, akademik yılın başında yapılan ve üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önceki yıllarda üniversiteye kayıt yaptırmış ancak hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayamamış öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf olmak için girdikleri sınavdır.
Hazırlık Atlama (Muafiyet) Sınavı olarak adlandırılan Yeterlilik Sınavı öğrencilerin dil yetkinliğini ölçmek ve dil pratiklerini değerlendirmek amacıyla üniversiteler tarafından uygulanmaktadır.
Muafiyet sınavı her eğitim-öğretim yılının başında yapılır. İlk kayıt, ek kontenjan ve diğer kayıt türleri ile gelen öğrencilere muafiyet sınavı, eğitime hak kazanılan yarıyılın başında ilan edilen tarihte yapılır.
Muaf olunan dersler transripte muaf olarak işleniyor ve ortalamaya katılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri