Hafif sağanak yağışı, süresi ve miktarı açısından daha az yoğun bir yağış türüdür. Hafif sağanak yağışlar genellikle sıcak ve nemli hava kütlelerinin çarpışmasından kaynaklanır, ancak yoğunlukları daha azdır ve su birikintisi oluşmaz. Bu nedenle, hafif sağanak yağışların doğal afetlere yol açma olasılığı daha düşüktür.
Sağanak yağışlar genellikle bir anda başlayan ve bir anda bitebilen yağış türleridir. Aniden şiddetini arttırabilir ve aniden tamamen bitebilir. Bu tarz yağış türleri sağanak yağış olarak değerlendirilir ve şiddeti her an değişebilir.
Bu araştırıcılara göre 25.0 mm altındaki günlük yağışlar normal yağışlar, 25.0 - 50.0 mm arasındaki günlük yağışlar az şiddetli sağanak, 50.0 - 100.0 mm arasındaki günlük yağışlar sağanak ve 100.0 mm şiddetli sağnak yağışlar olarak kabul edilmiştir.
Mevzi yağış, bulunduğu yerde genellikle 3 ila 20 dakika arasında yağış bırakan, çok şiddetli ve ani su baskınlarına hatta sele neden olan yağış türüdür. Kümülonimbus adlı koyu renkteki bulutların oluşturduğu mevzi sağanak yağmurlar çoğu zaman sürpriz şekilde gelişirler.
Gökgürültülü sağanak yağışlara neden olan kumülonimbus bulutları, yer yüzeyinin farklı ısınması, oroğrafik yükselme ve cephesel sistemlerde dinamik olarak yükselmeyle meydana gelir. Elbette bu bulutların oluşması için yer ve yukarı seviyelerde gerekli soğuk hava ile neme gereksinim vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Yıldırım demetlerini çevreleyen bölgede oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi sebebiyle hava çok hızlı bir şekilde genleşir. Genleşme sırasında sonik adı verilen ses dalgaları oluşur. İşte bu dalgalar gökyüzünde gürültü meydana getirir. Bu gürültüye de gök gürültüsü adı verilir.
Gök gürültüsü ise yıldırım ve şimşek çakarken duyulan yüksek sestir, ani ısı değişimi sonucu hava genleşir ve patlama sesi meydana gelir. Yıldırımların gücü evlerde kullanılan elektrikten çok daha yüksektir, 10 milyon-100 milyon volt arasındadır.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir. Yıllık toplam yağış miktarının bir alanda oluşturduğu yükseklik baz alındığı için uzunluk birimleriyle ifade edilir. Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.
Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı, yağar, yağış, baran, bereket, rahmet. Çokluk, bolluk.
Sağanak yağmur, birdenbire yani aniden başlayan ve genellikle kısa süren şiddetli yağmura verilen addır. Kısa süreli sağanak yağmur için genelde sağanak yağmur geçişi ifadesi kullanılır.
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir.
Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa "hafif", 2 ile 10 mm. arasında "orta", 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da "çok şiddetli" olarak nitelendirilir.
Suyun gaz hali olan su buharı yerden yükselince ilk gördüğü buluta tutunur. Gaz halinde olan su soğudukça sıvı haline geri döner ve bulutta damlacıklar oluşturur. Bu damlacıklar bulutun taşıyamayacağı kadar ağır hale gelince de yağmur yağar.
Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa 'hafif', 2 ile 10 mm. arasında 'orta', 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da 'çok şiddetli' olarak nitelendirilir.
Sıcak hava akımının bir aşağı bir yukarı sürüklenmesi ile su damlacıkları daha büyük buz parçaları haline gelir. Ve ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Geceleri dolu nadir görülür çünkü hava sıcaklığı zaten düşük olduğundan yağmurun bir soğuk bir sıcak hava akımı ile karşılaşması durumu söz konusu olmaz.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
Konveksiyonel yağış (Konvektif yağış, Kırkikindi yağışı, Yükselim yağışı) ısınan hava parselinin, her 300 metre (1000 fit) mesafede adyabatik olarak 3 derece soğuyarak içeriğindeki nemin yoğunlaşması sonucu oluşan kümüliform bulutlarının neden olduğu yağıştır.
Plüviyometre : Atmosferden yeryüzeyine düşen yağışı direkt olarak ölçen alettir. Plüviyograf : Atmosferden yeryüzeyine düşen yağışı diyagram üzerine kaydeden alettir.
Yağış şiddeti (i): Birim zamanda düşen yağış yüksekliğine "yağış şiddeti" denir. Birimi [mm/saat], [cm/saat]. Hiyetograf: Yağış şiddetinin zamanla değişimini gösteren grafiğe "hiyetograf" denir.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın. Acil bir durum dışında kablolu telefon kullanmayın" uyarısında bulundu.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Eve yıldırım düşmesi, özellikle kötü havalarda insanların aklına gelen ilk doğa olayları arasındadır. Her ne kadar eve yıldırım düşme ihtimali çok düşük olsa da imkansız değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri