Örneğin; araç muayene son tarihi 20.09.2022 olarak gerçekleştirilmişse 20.09.2022 tarihinde NOTER satışı yapabilirsiniz. Ancak sonraki günde NOTER satışı yapabilmeniz için araç muayenesini yaptırmanız zorunlu olacaktır.
Aracın muayenesi bittikten sonra da hemen satışı yapılamıyor. Bunun için araç çekme belgesini almanız gerekiyor. Bunu alarak noterden satış yapabilirsiniz.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Otomobillerin son muayene geçerlilik tarihi ruhsatın sağ tarafında yazmaktadır. Ancak araç sizdeyken muayenesi biter ve siz aracı muayene işlemine sokarsanız. Yeni muayene geçerlilik tarihi ruhsata işlenmeyecektir. Bu durumda muayene istasyonunda almış olduğunuz belgede aracınızın muayene tarihi yazacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
Araç Muayene Son Geçerlilik Tarihi Dahil Mi? Motorlu taşıtların son geçerlilik tarihleri ruhsatın sağ tarafında yazmaktadır. Muayenesi geçen araçlar muayeneye sokulduğunda yeni muayene geçerlilik süresi ruhsata işlenmemektedir. Muayeneden sonra aldığınız belgede yeni geçerlilik süresi yazacaktır.
Araç muayenesi; kişisel araçlarda iki yıl, ticari araçlarda ise bir yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin sonunda muayenenin tekrarlanması gerekir. Çekme belgeli taşıtlar hariç, muayene süresi biten taşıtların satışının gerçekleşmesi mümkün değildir.
Muayenesiz araç kullanma cezası 427 TL'dir. Ceza yiyen kişilerin sonraki 7 gün içerisinde aracı muayeneye götürmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde aracın muayeneye götürülmemesi durumunda ise ceza artmaktadır.
Aracın aktif sigorta poliçesinin olmaması durumunda araç satış sigorta süresinden söz edilememektedir. İkinci el araçların aksine sıfır araç satın alımlarında ise satışın gerçekleştirildiği gün zorunlu trafik sigortasının düzenlenmesi gerekmektedir.
Muayene yaptıracak olan kişi 30 gün içinde birden fazla aracın muayenesini yaptıracaksa, ruhsat sahibinden vekalet alması gerekir. 30 günlük süreç geçtikten sonra bir başkasının aracını muayene ettirmekte bir sıkıntı yaşanmaz.
Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanmakta ve ruhsatınıza işlenmekte. Eğer isterseniz, aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak araç muayene işlemlerinizi yaptırabiliyorsunuz.
30 gün içerisinde kusurlar giderilir ve muayene istasyonuna tekrar gelinirse muayene harcı ödenmeden ücretsiz işlemler bir kereliğine yapılır. MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR? Aracınızın muayene geçerlilik süresinin bitmesine 1 ay kala randevu alıp muayeneye gidebilirsiniz.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Araç muayeneden geçmeden önce, egzoz kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir. Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez.
2023 Egzoz Muayene Ücreti
Trafiğe çıkan motorlu taşıtların egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir.
Son muayene geçerlilik tarihi geçmiş araçlar herhangi bir kontrol esnasında tespit edildikleri taktirde idari para cezasına çarptırılır. Muayenesiz araç kullanma cezası 2023 yılı için 951 TL'dir. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine uygulanacak idari para cezası da 1 Ocak 2020'den itibaren artacak. Yılbaşından itibaren ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine 1895 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 790 lira ceza uygulanacak.
Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri