Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Ceza sürücü belgesi sahibine değil araç sahibine yansır. Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Aracınızın muayenesi, düzenlemenin çıktığı tarihten sonra doluyorsa, geciktiğiniz her ay için %5'lik gecikme ücreti ödemeye devam edeceksinizdir.
Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri 951 TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
İlgili 40 soru bulundu
Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Muayenesiz aracın muayeneye götürülme süresi ceza yazıldıktan sonra yedi gündür. Vaktinde muayene edilen araçlar içinse herhangi bir ceza söz konusu olmaz. Bu nedenle araçların muayene tarihlerini takip etmelisiniz. Üç yaşından büyük araçlar, iki yılda bir olacak şekilde muayene ettirilir.
Araç Muayene Son Geçerlilik Tarihi Dahil Mi? Motorlu taşıtların son geçerlilik tarihleri ruhsatın sağ tarafında yazmaktadır. Muayenesi geçen araçlar muayeneye sokulduğunda yeni muayene geçerlilik süresi ruhsata işlenmemektedir. Muayeneden sonra aldığınız belgede yeni geçerlilik süresi yazacaktır.
Aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de dilediğiniz muayene istasyonuna gelerek araç muayene işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanır ve ruhsatınıza işlenir.
Araç Muayeneden Geçemezse Ne Olur? Aracın kusur veya ağır kusurundan dolayı muayeneden geçememesi durumunda, araç sahibine 1 ay içerisinde eksiklerini gidermesi için ikinci bir muayene hakkı verilir. Bu muayeneden ücret alınmaz.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Otomobillerin son muayene geçerlilik tarihi ruhsatın sağ tarafında yazmaktadır. Ancak araç sizdeyken muayenesi biter ve siz aracı muayene işlemine sokarsanız. Yeni muayene geçerlilik tarihi ruhsata işlenmeyecektir. Bu durumda muayene istasyonunda almış olduğunuz belgede aracınızın muayene tarihi yazacaktır.
Normalde; görevli trafik zabıtası madde 34'den işlem yapması gerekir. Uygulama da ise; çoğu trafik zabıtası muayeneden geçemeyen ve 1 ay süre verilen bu araçlara muayene yokluğu cezasını yazmamaktadır.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Araç muayenesinden en az yarım saat önce TÜVTÜRK istasyonunda bulunmanız ise, önceden yapılması gereken işlemler için yeterlidir.
Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
İstasyonlarımız Pazar günleri hariç hafta içi her gün, öğlen saatleri de açık olmak üzere, hizmet vermektedir.
TÜVTÜRK, haftanın 6 günü hizmet veren bir kuruluştur. Cumartesi günü çalışma saatleri, hafta içi mesai saatleri ile aynıdır. Cumartesi saat 08.30 / 17.30 arasında hizmete açıktır. Pazar günleri ise kapalıdır.
Aracının muayenesi dolduğunda ilk olarak TÜVTÜRK'ten randevu alman gerekir. Randevu almadan muayeneye gitmen durumunda aracının muayenesi yapılmaz. Araç muayene randevu işlemini TÜVTÜRK internet sitesinden veya müşteri hizmetleri üzerinden yapabilirsin.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
ruhsatta yazan muayene son geçerlilik tarihi de bu süre baz alınarak belirlenmiştir. Kısacası sıfır olarak satın aldığınız aracın ilk muayene tarihi için baz alacağınız tek tarih, ruhsatın üzerinde yazan "muayene son geçerlilik tarihi"dir.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
Evet SUT gereğince, muayene kontrol süresi aynı hastanede aynı branş için geçerli olup 10 gün ile sınırlıdır. Muayene olmuş kişi için 10 günlük süre içerisinde hastaneler tekrar muayene işlemi giremeyecekleri için hastaya katılım payı çıkmayacaktır.
Çeşitli nedenlerden dolayı araçların muayene ettirmeyen kişiler güncellenmiş yaptırım doğrultusunda 951 TL gibi bir ceza ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Eğer araç 7 iş günü içerisinde muayeneden geçerse ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri