Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor.
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı? Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır.
Muayenesi yapılmammış bir araçlar trafiğe çıkılması sonucu aracın trafikten men edilen araca verilen süre sonunda, araç muayene yapılmadan trafiğe çıkarılırsa, araç sahibine bin 979 TL para cezası verilir.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Muayene için vekalet gerekmiyor , vekaleti sen alırsan arabayı üzerine alamazsın. +1 Eğer arabayı kendi üzerine alacaksan vekaleti başka birinin üzerine versin, vekil ettiği kişi sana satış yapabilir. Vekil ediceği kişinin TC Kimlik ve Adı Soyadı yetiyor vekalet vermesi için.
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Hiçbirşey olmaz. Ben de covid döneminde o kalabalığa girmeyeyim diye 6 ay geciktirdim.
İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
1 yıl gecikmiş bir otomobil 205 TL gecikme cezası yerine 17 TL, 2 yıl gecikmiş bir kamyon 529 TL gecikme cezası yerine 41 TL, 4 yıl gecikmiş bir minibüs 820 TL gecikme cezası yerine 50 TL, 4 yıl gecikmiş bir traktör 418 TL gecikme cezası yerine 31 TL ödeyecektir.
Nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmalısınız. Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır. Ancak bir kişi, ayda yalnızca bir kere kendisine ait olmayan bir aracı vekaletnamesiz muayene ettirebilir.
Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.
Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler.
Çekme belgeli aracın noter ücreti genellikle 500-600 TL arasındadır. Bu tutarlar ödendikten ve işlemler yapıldıktan sonra çekme belgesi kaldırılır.
Araç muayene yaptırma süresini 12 Mart 2023 itibarıyla geçirmiş vatandaşlar 30 Eylül 2023'e kadar muayenelerini yaptırdıkları takdirde, her ay için hesaplanacak yüzde 5 fazla yerine aylık yüzde 0,75 olarak hesaplanan tutarı ödeyecek.
Muayene süresi dolan araçlar geciktikleri takdirde her ay için yüzde 5 ceza ödüyordu. Ancak bu cezaya gelen afla birlikte uzun süredir araç muayenesini yaptırmayan vatandaşlar 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar araçlarını muayeneye soktukları takdirde ceza ödemekten kurtulacaklar.
Çeşitli nedenlerden dolayı araçların muayene ettirmeyen kişiler güncellenmiş yaptırım doğrultusunda 951 TL gibi bir ceza ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Eğer araç 7 iş günü içerisinde muayeneden geçerse ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
Ceza sürücü belgesi sahibine değil araç sahibine yansır. Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Bununla birlikte zamanı gelmesine karşın işlemlerin yaptırılması durumunda muayenesiz araç kullanma cezası 427 TL'dir. Bununla birlikte %25'lik indirim için cezanın 15 günlük süre zarfında ödenmesi gerekir.
Çekme belgeli bir aracı trafiğe çıkarma masrafı 2022 yılında şu şekildedir: Trafik sigortası ücreti; aracın sınıfına da bağlı olarak 700 ila 1300 TL arasında değişmektedir.
Noterde aracınızı trafiğe çıkartmak istediğinizi dile getirmeniz ve belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir. Ayrıca aracı trafiğe sokmak için içinde bulunduğunuz yılın çekme belgesi olan aracı trafiğe sokma bedelini ödeyip plaka kağıtlarını teslim etmeniz.
Eğer çekme belgeli araç trafiğe çıkarılırsa araç sahibine ceza kesilir. Trafikte çekme belgeli araç kullanmanın cezası ise 2023 yılının güncel ceza tutarlarına göre 4.064 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri