Muhacir: Osmanlı Devleti Batı'da toprak kaybettikçe Doğu'ya doğru, Cumhuriyet döneminde de Türkiye'ye zorunlu göçe maruz bırakılan kişilere denir. Mübadil: Mübadele yıllarında zorunlu olarak göç ettirilenlere denir.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Marmara bölgesinde günlük konuşma dilinde "Mâcır" olarak telaffuz edilen bu kelime, 93 Harbi'nden itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile veya tek yönde göçenler için kullanılmaktadır.
Göçmen (muhacir), bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek amacıyla göç eden kişidir. Hukuki olarak göçmen veya göçmenler, en az iki ülkeyi ilgilendirmektedir. Biri bırakılan ülkedir, öteki yerleşilen ülkedir. Bırakılan ülke için göç bir dışa göç (emigration), yerleşilen ülke içinse bir iç göç (immigration) olayıdır.
Sığınmacı, mülteci olarak uluslararası koruma arayan ancak statüleri henüz resmi olarak tanınmamış kişilere deniyor. “Göçmen” ise, ülkesinden ekonomik veya diğer nedenlerle gönüllü olarak ayrılan kişi demek.
İlgili 17 soru bulundu
Mültecilik, hukuki bir statüdür. Mülteci olduğu iddiasıyla ülkesini terk eden ama mültecilik statüsü başvurusu sonuçlanmamış kişiler "sığınmacı" olarak adlandırılır. Mülteci ise sığınma başvurusu kabul edilen kişidir.
Bu tanım kapsamında düzensiz göç/göçmen (Yasa dışı göçmenler) ise şu şekilde tanımlanmaktadır; vatandaşı olmadığı bir ülkeye yasadışı yollardan giriş yapan veya vatandaşı olmadığı ülkenin sınırları içinde vize tarihi geçmesinden dolayı bulunduğu ülkenin hukuki statüsünden faydalanamayan kişiler/durumdur (Adıgüzel, 2018 ...
Mülteciler, kendi ülkelerindeki zulüm, savaş, şiddet veya insan hakları ihlalleri gibi nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve uluslararası koruma arayan bireylerdir. Genellikle mülteciler, korku ve tehlike içinde oldukları için başka bir ülkeye sığınma talebinde bulunurlar.
Göç türleri
Nedenlerine göre; Zorunlu göçler; Savaş afet, sürgün gibi nedenlerle oluşur. Mülteciler ve mübadele göçmenleri gibi. Gönüllü göçler: Daha rahat yaşam şartları için birey göçe kendisi karar vermektedir.
Muhâcir kelimesi; “hicret eden, bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek için çıkış yapan, bir yeri terk edip başka yere giden kişi” anlamında kullanılmıştır (Önkal, 1998, s. XXVII, 462–466). Hicreti anlatan ayetlerin çoğunda Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanlar kastedilmiştir.
Ilıca Kasabasında oturan Yörüklere “Muhacir” denilmektedir. Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
93 Muhacirlerinin kökenleri
Doğu'dan gelen 93 Muhacirlerinin birçoğunu kökeni Ahıska Türkü'dür. Anadolu'da kendilerine kimi zaman yanlışlıkla “Karapapak” ya da “Terekeme” ismi de verilmektedir.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Mübadil, başkasının yerine getirilmiş olan demektir. Göçe tabi tutulan kimselere da mübadil denir. Bu kişiler göç etmeye mahkum bırakılır ve göç etmek zorunda kalırlar. Bu nedenle mübadil mübadele etmek zorunda kalan ya da göç etmek zorunda bırakılmış demektir.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Türkiye'de ikamet eden göçmen ve mültecilerin sayısı şu anda 3,9 milyondur ve bunların yüzde 90'ı Suriyeli olup ; Suriye'de devam eden çatışmalar sonucunda Türkiye'ye gelmiştir.
Bu da Türkiye'deki hukuk sisteminden kaynaklanıyor. Uluslararası hukukta mülteci (refugee), sığınmacı (asylumseeker), göçmen (immigrant) terimleri kullanılıyor. Türkiye'de ise Avrupa dışından gelenlere mültecilik hakkı verilmiyor ve sığınmacı terimi hukuk sisteminde yer almıyor. Önce uluslararası tanımlara bakalım.
Türkiye'ye 2022 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %25 ile Rusya Federasyonu vatandaşları aldı. Rusya Federasyonu'nu %8,1 ile Ukrayna, %6,5 ile İran, %5,4 ile Afganistan ve %4,8 ile Irak vatandaşları izledi. Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %20 ile Irak vatandaşları aldı.
Türkiye dünya çapında en çok Suriyeli mülteci barındıran ülke konumundadır (BMMYK, 2015: 2). Daha doğrusu, 16 Şubat 2017 tarihinde Türkiyede kayıtlı olan Suriyeli mülteci sayısı 2.910.281 idi (toplam sayının %58,7'si) (BMMYK, 2016).
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI
Bir ülkeye yasa dışı yollarla giren, çıkan ya da bu ülkede yasa dışı ikamet eden ve bir ülkeye yasal yollarla girmiş olup, yasal kalış süresi dolmasına rağmen ülkede kalmaya devam eden yabancıdır.
İslam tarihinde muhacir ve ensar kavramları çok önemlidir. Muhacir, günümüzde göç kanunu kapsamında balkanlardan ülkemize göç etmiş Türk vatandaşlar için kullanılan bir tabirdir. İslam dünyasında ise muhacir yine benzer anlamda kullanılır.
Göçmen kimdir? Göçmen sözcüğünün uluslararası kabul görmüş hukuki bir tanımı bulunmamaktadır. Uluslararası Af Örgütü olarak, diğer birçok insan hakları ajansı ve örgütü gibi göçmenleri, kendi ülkeleri dışında yaşayan ancak sığınmacı veya mülteci olmayan kişiler olarak değerlendirmekteyiz.
Bir göçmen kızı için akrabalık ilişkileri kuvvetlidir, iç içe yaşarlar ve yedi sülalesine hakimdir, ayrıca en çok kuzeni olan kız tipidir. Malumunuz göçmen aileleri koloniler halinde yaşamaya bayılırlar ve bir göçmen kızı olarak tüm akrabaları tanımak ve hal hatır sormakla yükümlüdür kendisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri