İslam dininde kutlanan kandillerin sayısı birden fazladır. İslam takvimine göre belirli tarihlerde kutlanan bu kandillerin her biri farklı bir anlama sahiptir. İslam dininde kutlanan önemli kandiller arasında Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili, Kadir Gecesi ve Mevlid Kandili gibi 5 kandil yer almaktadır.
İlk kandil Regaib Kandili 26 Ocak Perşembe gecesi gerçekleşecek. Miraç Kandili 17 Şubat Cuma günü, Berat Kandili 6 Mart Pazartesi ve son olarak Mevlid Kandili ise 26 Eylül Salı günü idrak edilecek. 2023 Kadir Gecesi Ne Zaman? 2023 Kadir Gecesi 17 Nisan Pazartesi gününe denk gelmektedir.
İslam aleminde dini günler önemli yere sahiptir. Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, kandil günleri Müslüman alemi için önemli günlerdir. Dini günler Hicri takvime göre belirlenmektedir. Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Mevlid kandili hariç diğer kandillerin hepsi Üç aylar içindedir ki bunlara dört Leyâli–i Mübareke (Müberek Geceler) denilir. Regâib ve Mi'rac kandilleri Receb ayında, Berâat kandili Şaban ayında, Kadir gecesi de Ramazan ayındadır. Mevlid–i Nebi ise Ramazan'dan beş ay sonraki Rebiü'l–evvel ayındadır.
Mübarek geceler akşamla başlayıp imsak vaktine kadar devam eder. Bir gün akşam ezanı ile başlayıp akşam ezanında sona erer.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre Mevlid Kandili, 26 Eylül Salı günü (bugün) idrak ediliyor.
Ayrıca bu gecelerin kutlanmasını nehyeden bir rivayet de yoktur. Bu geceler Osmanlılar döneminde II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır. Yani kandiller Kur'an'da geçmiyor.
Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır; -Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. -Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
İslamiyette 5 tane kandile bulunmaktadır. bunlar Mevlid Kandili, Regaib Kandili, Mirac Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesidir.
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği geceyi temsil eden Miraç Kandili, İslam dininin hakim olduğu toplumlarda her yıl Recep ayının 27. gecesi kutlanır. Yani cumayı cumartesiye bağlayan gece Miraç gecesidir.
Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.
Mübarek Gün kelimesi Türkçe'de "Dinî bakımdan özelliği ve önemi olan gün." anlamına gelir.
Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili (Arapça: لیلة مواليد, Mevlid (مولد), Mevlid en-Nebi (مولد النبي), İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir.
Peygamber'in açıklamaları, müslüman toplumlarda ve özellikle Osmanlılar'da Kadir gecesinin diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine, bu arada sosyal hayata yansımasına, örf ve âdetlerin zenginleşmesine vesile olmuştur. Yaygın kanının aksine Kadir Gecesi Kandil değildir.
Dini hayatımızda mübarek gün ve geceler diye bilinen bu değerli zamanlarda yapılacak ibadet, hayır ve hasenatın her zamankinden kat kat fazla sevap, rahmet ve berekete vesile olacağı çeşitli şekillerde müjdelenmiştir.
Sual: Mübarek gün ve gecelerin aslı yoktur, bunlar sonradan çıkmıştır deniyor, bu doğru mu? Hayır, kesinlikle doğru değildir. Hepsini Peygamber efendimiz bildirilmiştir.
Türk Dil Kurumu (TDK) kaynaklarını göre kelimenin doğru yazılışı “Mevlit” olarak belirtilmektedir. Mevlit kelime anlamı olarak; Hazreti Muhammet'in (S.A.S.) doğumunu, yaşamını anlatan, en ünlüsü Süleyman Çelebi'nin yapıtı olan, mesnevi biçiminde yazılmış yapıtların ortak adıdır.
Buna göre; Mevlid Kandili bu yıl 26 Eylül Salı günü idrak edilecek.
"Mevlid" kelimesinde "doğum" mânası vardır. "Kandil" kelimesinde de "belli günlerde yakılan aydınlık" anlamı mevcuttur. İkisini bir araya getirip de "Mevlid Kandili" dediğimizde, "Resûlüllah`ın doğum gecesinde minarelerde yakılan kandiller" hâtıra gelmektedir.
Hicrî kamerî takvimde aylar hilâl doğarken yani güneş ufukta batarken başlar. Yeni ayla birlikte yeni bir gün başlar ve güneşin alçalarak üst kenarının ufuk çizgisine teğet hale geldiği an saatin 12.00 yahut 0.00 olduğu kabul edilir. Dolayısıyla başlayan gece geçmiş güne değil yeni güne ait sayılır.
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir . sonra gelen gecedir. Kadr Suresi 5.
İslam'da perşembe gecesi mübarek gecelerden biridir. Özellikle perşembeyi cumaya bağlayan gece tüm dua ve dileklerin kabul edildiği gecedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri