Tecrübeye dayanan, tekrar edilen deneyler sonunda verilen hüküm anlamında mantık terimi.
Doğruluğu söyleyenin otoritesine dayanan hüküm. Kıyas türlerinin uygulama alanları için kullanılan bir mantık terimi. Farklı derecelerde zan ifade eden önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Bir tartışma sırasında kullanılan, karşı tarafça da önceden doğruluğu kabul edilen önerme anlamında terim.
1. Bir şekle konulmuş, şekil, sûret verilmiş.
2. Mantık ilminin, bir nesnenin tasavvurlarla bilinmesinden sonra esâsı önermeler, amacı kıyas, burhan, cedel, şiir ve hitâbet olan bölümü.
İlgili 15 soru bulundu
Duyular vasıtasıyla tasdik edilen hükümler için kullanılan mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
MÜŞÂHEDAT. (ﻣﺸﺎﻫﺪﺍﺕ) i. (Ar. muşāhede'nin çoğul eki -āt almış şekli muşāhedāt) Gözle görülen, gözlemlenen, müşâhede edilen şeyler: Elhâsıl eve gider gitmez bütün tahassüsat ve müşâhedâtımı anlattım (Ahmet Râsim).
Sözlükte “karışmak, güçleşmek” anlamındaki işkâl masdarından türeyen müşkil kelimesi, fıkıh usulü terimi olarak “kendisiyle kastedilen mânanın ancak onu kuşatan karîne ve emâreler üzerinde incelemede bulunma ve derinlemesine düşünme yoluyla anlaşılabildiği lafız” demektir.
Sözlükte “şüphe etmek” anlamındaki şekk kökünden türeyen teşkîk “şüphelendirmek, tereddüde sevketmek” mânasına gelir.
Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ı tesbih için kullanılan “sebh” kökünün türevleriyle başlayan altı sûrenin ortak adı. Kur'ân-ı Kerîm'i oluşturan 114 bölümden her biri.
(ﻇﻨّﻴّﺎﺕ) i. (Ar. ẓannі > ẓanniyye “zanla ilgili şey”den çoğul eki -āt ile ẓanniyyāt) Zanna dayanan, kesin olarak bilinmeyen şeyler.
Varlık ve olayların gerçekliğini ve bilgilerin doğruluğunu inkâr eden, doğru ve geçerli bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefî akımın genel adı.
Ona göre cedel, “çelişmeler öğretisi” anlamına gelmekte ve reddedilmek istenilen herhangi bir görüşün ya da tezin, imkansız ve saçma olduğunun tartışma yoluyla ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır.
Sayılarının çokluğu veya yalan üzerinde birleşmelerini aklın imkânsız gördüğü kimselerce tasdik edilen, ayrıca akla da aykırı düşmeyen önermeler için kullanılan mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Hulfî Kıyas: “Hulf”, ters olma, karşı koyma, muhâlefet etme anlamalarına geliyor. Kanıtlanmak istenen önermenin karşıt halinin imkânsızlığını (saçmalığını) göstererek ispat edilmesi istenenin önermenin doğruluğunun kanıtlanmasıdır. Buna saçmaya irca etme de deniyor.
Farklı derecelerde zan ifade eden önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Sözlükte “çevirmek; dönmek” anlamlarındaki evl kökünün “tef'îl” kalıbından (te'vîl) türetilen müevvel kelimesi “kendisine dönülen, sonunda varılacak olan nokta” demektir. Fıkıh usulü terimi olarak zannî delile dayanılıp muhtemel mânalarından birinin diğer(ler)inden üstün olduğu kabul edilen müşterek lafzı ifade eder.
Muhkem âyetler kendisiyle amel edilen, nâsih ve ahkamı sabit âyetlerdir. Müteşaa bih âyetler ise, kendisiyle amel edilmeyen mensuh âyetlerdir (Taberî, III, 222). b. Muhkem âyetler, haram ve helalin beyanını ortaya koyan âyetlerdir.
Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcüktür.
Ahmet Midhat Efendi, 1891'de natüralist bir roman örneği vermek maksadıyla Müşahedat'ı kaleme alır.
İlk natüralist roman olma özelliğini taşıyan yapıt Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Müşahedat romanının konusunu bir roman yazma çalışması oluşturmaktadır. Romanda, Ahmet Midhat Efendi kendisini bir roman kahramanı olarak romana katmıştır.
Bu örneklerin sayısı artırılabilse de, vurgulanmak istenen, Müşâhedât'taki metinlerarasılığın işlevsel ol- duğudur. Sonuç olarak, incelenen dört başlığı dikkate alarak, Ahmet Mithat Efendi'nin Müşâhedât adlı romanının savlananın aksine postmodern bir roman olmadığını söyleyebiliriz.
Herkes tarafından bilinen, doğru olduğu kabul edilen şeyler, kazıyeler.
Mantık ya da eseme, bilginin yapısını inceleyen, doğru ile yanlış arasındaki akıl yürütmenin ayrımını yapan disiplindir, doğru düşüncenin aletidir.
Mantığın temel kavramları: önerme, argüman, akıl yürütme, çıkarım, biçim, doğruluk, içerim, geçerlilik, tümdengelimli ve tümevarımlı argümanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri