El atmanın önlenmesi davası açabilmek için bazı durumlarda önceden karşı tarafa ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. Ancak kural olarak el atmanın önlenmesi davası açabilmek için önceden böyle bir ihtarname gönderme zorunluluğu yoktur.
El atmanın önlenmesi davası çeşitli nedenlerle açılabilir. Bunların bir kısmında dava öncesi ihtarnamelerin gönderilmesi gerekmektedir. Bunlar somut olayın özelliklerine göre belirlenecektir. Ancak kural olarak el atmanın önlenmesi davası açmadan önce ihtarname gönderme şartı söz konusu değildir.
Bu dava ikame edilmeden önce tamamen ihtiyari nitelikte ihtarname de gönderebilirler. Bilinmelidir ki bu davayı açabilmek için ihtarname gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlgili yasa hükümleri ve yerleşik Yargıtay kararları gereğince, dava konusu haksız müdahale edilen şeyin aynına ilişkin olarak, taraflar arasında herhangi bir ihtilaf bulunmuyorsa, el atmanın önlenmesine yönelik verilen kararın icrası için kesinleşmesine gerek yoktur.
Ecrimisil Davasında İhtar Şartı
Hak sahibi tarafından açılan ecrimisil davasından önce, haksız işgalde bulunan tarafa ihtar çekme zorunluluğu yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
İhtarnamelerin, hak ve taleplerin zayi olmaması açısından noter aracılığı ile çekilmesi önerilir. Ancak, noterden ihtarname çekmek zorunlu değildir. İhtarname, karşı tarafa PTT aracılığıyla ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.
Bir kişinin malik olduğu mal üzerinde bir başkasının haksız bir saldırısının bulunması, o mal üzerindeki hakların kullanımının engellenmesi durumunu gideren hukuki yola el atmanın önlenmesi, eski adıyla müdahalenin meni, denir.
TAŞINMAZIN AYNINDA DEĞİŞİKLİK YARATMAYAN MÜDAHALENİN MENİ İLAMI KESİNLEŞMEDEN İNFAZ EDİLEBİLİR.
Elbirliği mülkiyeti veya paylı mülkiyet hallerinde her ortak/paydaş el atmanın önlenmesi davası açabilir. Bu durumda el atmanın önlenmesi davası açan paydaşın payı oaranında (veya örneğin ortağın miras hissesi oranında) değil, malın tümü hakkında el atmanın önlenmesi kararı verilmelidir (Y8HD-K.2021/5160).
'Müdahalenin Men'i ve Muhdesatın Kal'ine İlişkin Takiplerde' mahkeme tarafından verilen hükmün yerine getirilebilmesi için ilamın icraya konulması ve icra dairesi tarafından hükmün icra edilmesi gerekmektedir.
İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.
Kişinin arazisine veya başka bir eşyasına haksız olarak müdahale eden kişiye el atmanın önlenmesi davası açılabilir. Bunun için herhangi bir kusurun varlığı aranmaz. Kişi kusurluysa yani hakkı olmadığının farkında veya bu konuda ihtilaf olduğunun bilincindeyse sebep olduğu zararı gidermek zorundadır.
MÜLKİYET HAKKINA DAYALI EL ATMANIN ÖNLENMESİ İSTEMİ, TAŞINMAZIN AYNINA İLİŞKİN OLDUĞUNDAN ARABULUCULUK DAVA ŞARTINA TABİ DEĞİLDİR.
Üstelik, intifadan men şartı, hukukî niteliği itibarıyla dava şartıdır.
Sayılı kararında da belirtildiği gibi, arabuluculuğa tabi olmayan meni müdahale davası ile birlikte açılan ecrimisil davası da arabuluculuk dava şartına tabi olmayacaktır.
El atmanın önlenmesi (müdahalenin men'i) davası; oturma, mülkiyet, intifa gibi ayni bir hakka sahip olan kişinin, ayni hakkından doğan yetkilerine karşı haksız fiille müdahale edilmesi durumunda, haksız fiilde bulunan kişilere karşı açtığı davadır.
El Atmanın Önlenmesi, Ecrimisil ve Kâl Davaları (449 Gün) sürmesi öngörülmektedir. Davanın sonuçlandırılma süresinin ayrıntıları için aşağıdaki tabloya bakabilirsiniz.
Bu tür bir davada, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 16.maddesi uyarınca dava değeri el atılan yerin değeri ile talep edilen ecrimisil toplamından ibarettir. Dava bir bütün olup, ecrimisil talebi, el atmanın önlenmesi talebinden ayrı olarak değerlendirilemez.
Ancak taraflar arasında sözleşmesel bir ilişki varsa davacı sözleşme sorumluluğu esaslarına da hukuken dayanabilir. Belirtmek gerekir ki, gelecekteki el atmanın önlenmesi amacıyla açılan davalarda zarar henüz doğmamıştır. Tazminat sorumluluğu zarar olgusunun varlığına bağlı olup zarar yoksa tazmin istenemez.
Ecrimisil davalarında mahkemenin vereceği karar, kesinleşmeden icraya konulabilen kararlardandır. Bu sebeple davanın kabulüne karar verilmesi durumunda davacı, hükmedilen ecrimisilin tahsili için icra takibi başlatabilir.
Bu duruma haksız işgal de denir. İşgal eden kişi fuzuli şagil olarak da adlandırılır. El atma nedeni ile uğranılan zararlar için söz konusu olan tazminata ecrimisil tazminatı (haksız işgal tazminatı) denir. El atmanın önlenmesi davası ile beraber aynı dava içerisinde ecrimisil talebinde de bulunmak mümkündür.
1- El atmanın önlenmesi davasında karar kesinleşmeden icraya konulamaz. 2- Taşınmaz teslim borcunun yerine getirilmesi davasında verilen karar kesinleşmeden icraya konulabilir ancak taşınmazın dava tarihindeki değeri üzerinden nispî harca tabidir.
El atmanın önlenmesi diğer adıyla müdahalenin meni davası, ayni hak sahibi olan kişinin ayni hakkına konu mal varlığına, üçüncü bir kişi tarafından haksız biçimde el atılmasına karşı açılan ve haksız el atmanın sonlandırılmasını amaçlayan bir eda davasıdır.
Meni, semen veya er suyu, erkek üreme sisteminde ejakülasyon (boşalma) sırasında penisten çıkan, içerisinde erkek üreme hücresi olan spermleri bulunduran beyaz, yoğun ve hafif yapışkan bir sıvıdır.
Meni (semen, ejakulat) erkeklerin cinsel uyarıdan sonra orgazmın sonunda penis ucundan yani dış idrar yolundan çıkan yaklaşık 2-7 ml olan üreme sıvıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri