doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir. hitap edebiliriz.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Memurun amirine "Genel Müdürüm, Başkanım Müsteşarım Sayın Valim" gibi hitapları da hiçbir mevzuatta yazmadığı halde bunu bekleyen amir, emrindekilere aynı saygıyı göstermek zorundadır.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Genel müdür ise, ast'ı olan müdüre unvanıyla “müdür bey” diyerek ya da adıyla (Ahmet Bey) hitap eder. (İl kuruluşlarında il müdürünün altındaki müdür yardımcılarına ve şube müdürlerine “müdürüm” denir; sadece il müdürüne “sayın müdürüm” diye hitap edilir.)
İlgili 39 soru bulundu
Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
Özel alanda ve birebir ilişkilerde üst'e adıyla veya yakınlık derecesiyle (Ali, Ali abi ya da abi) hitap edilebilir; ama resmi ortamda ve üçüncü kişilerin yanında daima unvanıyla hitap etmek gereklidir.
Genellikle üst düzey yöneticilerin altında çalışan ve alt kademedeki bölümleri denetleyen kişi tanımlaması da “Müdür kime denir?” sorusuna cevap olarak verilebilir. Müdür, şirketin sorunsuz ve başarılı şekilde çalışmasını sağlayan kişi olduğu için herhangi bir kuruluşta kritik öneme sahiptir.
Eskiden yazismalarda Müdire sifati cok kullaniliyordu. Ama simdi genel olarak kadin Müdürler icin de Müdür sifati kullaniliyor. Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
Örneğin, Sayın Doruk Kara. Bunun yanı sıra yazışmayı yaptığınız kişi ile daha önceden de yazışmalarınız olduysa Bey ya da Hanım gibi hitap kelimeleri de kullanabilirsiniz. Örneğin, Sayın Doruk Bey veya Sayın Banu Hanım. İş hayatınız içerisinde İngilizce yazışmalar yapmanız da gerekebilir.
bir kadının müdür olması durumu için uydurulmuş, günümüzde kullanımı azalmış saçma sözcük.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb. Rahime Nohutcu, Prof.
"ismi" bey/hanım en mantıklı hitap şeklidir. görev tanımını bilmeyen bir başkasına anlatılan bir olayda ilgili kişiden müdür bey/hanım diye bahsedilebilir belki ama kişi kendisine müdür bey/hanım dedirtmek istiyorsa, ortada ciddi bir özgüven eksikliği vardır. bey ve hanım her zaman kurtarır.
Bey, Türkçede erkeklerin kullandığı sanlardan birisidir. Diğerleri ise efendi, ağa, efe, çelebi, ağabey, amca, dayıdır. Eski Türkçedeki biçimi beg idi.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz. Duruşmaya girerken hakime selam verme, “Günaydın” ya da “İyi Günler” demeyiniz.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
“Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
(ﻣﺪﻳﺮﻩ) i. (Ar. mudіr'in müennes şekli mudіre) Kadın müdür.
Belli sayıdaki kişilerin üstü konumunda olan kişiler amir olarak ifade edilir. Farklı sektörler üzerinden insanlara emirler veren ve onları iş içinde yöneten bireylerdir. Amir kelimesi için merak edilenleri derledik.
genelde çarşı / pasaj gibi yerlerde, esnaf arasına bolca kullanılan bir tabirdir. işçi olsun, çaycı olsun, harbiden müdür olsun, herkese müdür denir. -müdür şu kolileri depoya indiriver. -müdür iki çay söyle.
TDK Türkçe Sözlüğe göre “ 'Sayın' sözcüğü, konuşma ve yazışmalarda saygı belirtisi olarak kişi adlarının önüne getirilen bir söz, saygıdeğer, muhterem.” anlamını ifade eder. Kişiler için kullanılır.
- Bir özel ada bağlı saygı sözcükleri, unvanlar, sanlar ve takma adlar büyük harfle başlar: Sayın Ahmet Öz, Prof. Dr. Doğan Aksan, Avukat Mehmet Yıldırım, Yüzbaşı Cenk Aktürk, Bay Hüseyin, Diş Hekimi Osman Özdamar, Baltacı Mehmet Paşa, Yüksek Mimar Cahit Özben, Pilot Teğmen Hasan Saygılı, Pamuk Nine, Abalı Baba…
özelliklerine göre sevgi sözcükleri, saygı sözcükleri, unvanlar, yakınlık/arkadaşlık bildiren hitaplar, akrabalık terimleri, sözde akrabalık terimleri ve olumsuz hitap ifadeleri hitaplar olmak üzere yedi alt ulama ayırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri