Teknik Resim çizimlerinde; sürekli çizgi, kesik çizgi, noktalı kesik çizgi ve serbest el çizgisi gibi değişik çizgi türleri kullanılır. herhangi bir Teknik Resim çizilirken öncelikle birçizgi türü seçilir. Çizimler de bu çizgi türlerine ait olan kalınlıklarda çizilirler.
Dikey-yatay çizgiler, diyagonal çizgiler, düz-eğri çizgiler, kalın-ince çizgiler, kırık çizgiler, farklı duygu ve düşünceleri anlatabilirler” demektedir.
ÇİZGİNİN TANIMI VE ÖNEMİ
Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak art arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Teknik resimde her konu önemli ve birbirine bağımlı olduğundan, biri diğerinden ayırt edilemez.
Çizgi, uzunluk, kullanım ve yükseklik bakımından birbirine farklılık gösteren bir noktalama işaretidir.
Not: Uzunluk ölçü çizgisi; küçük resimlerde ölçü verilecek kenarın yaklaşık 8 mm, büyük resimlerde 10-12 mm uzağına, resme paralel olarak çizilir.
İlgili 15 soru bulundu
Teknik Resim çizimlerinde; sürekli çizgi, kesik çizgi, noktalı kesik çizgi ve serbest el çizgisi gibi değişik çizgi türleri kullanılır. herhangi bir Teknik Resim çizilirken öncelikle birçizgi türü seçilir. Çizimler de bu çizgi türlerine ait olan kalınlıklarda çizilirler. Çizgi kalınlıkları standarda uygun olmalıdır.
Serbest çizgi, herhangi bir kural veya kısıtlama olmaksızın çizilen çizgilerdir. Bu çizgiler, hayal gücünüzün ve yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamanıza olanak tanır.
Çizginin fiziksel yapısından doğan bazı özellikleri vardır; bunlar, Ölçü Özelliği: genişlik, darlık, uzunluk, kısalık; Tip Özelliği: düz çizgi, ondüle - dalgalı çizgi, kırık çizgi, Yön Özelliği: yatay, dikey, diyagonal, oval, çembersel, dik, Yer özelliği: çizginin bir formu göstermesi açıklaması, düzenlemesi ve ...
Kısa Çizgi (-)
- Ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır. Örnek: Vatanını -Türkiye'yi- çok seviyordu. - Dil bilgisinde kökleri ve ekleri ayırmak için kullanılır.
Uzun Çizgi (—)
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir. Frankfurt'a gelene herkesin sorduğu şunlardır: — Eski şehri gezdin mi?
Çizgi, noktaların birleşiminden oluşan bir tasarım elemanıdır. Çizgi hareket eden bir nokta olup birbirine yakın olan iki ya da daha fazla noktanın birleşimidir. Aynı zamanda uzunlu-ğu ve genişliği olan bir formdur. Görsel anlatımda kalın-ince, düz-eğri, kırık-kavisli, kesikli gibi çeşitli çizgiler kullanılmakta-dır.
Kesik yol çizgisi: Sürücülerin kurallara uymak kaydıyla önlerinde bulunan aracı geçebileceklerini ve şerit değiştirebileceklerini gösteriyor. Devamlı yol çizgisi: Devamlı yol çizgisi sürücülerin önlerinde bulunan aracı sollayamayacağı ve şerit değiştiremeyeceği anlamına geliyor.
Çizgi olarak adlandırılan kavram iki boyutludur. Tasarım süreçlerinde iki boyutlu olma özelliği taşıyan çizgi aracılığı ile üç boyutlu görüntü elde etmek mümkün olur. Çizgi tasarımda yön duygusunu etkilerken nesnelere süreklilik etkisi kazandırma konusunda da etkili bir gücü vardır.
Görünüşlerdeki boyutları taşıyan ve görünüşleri birbirine bağlayan sürekli dar (ince) çizgiye ara (taşıma) çizgisi denir. İlk aşamalarda çizilen bu çizgiler daha sonra silinir veya çizilmeden taşıma işlemi gerçekleştirilir.
Spiral matematikte, bir merkez noktadan doğan, bu nokta etrafında dönerek kademeli olarak uzaklaşan bir eğridir.
Farklı renk, değer ve dokularla oluşturduğu kapalı bir çizgisel öğenin çevrelediği alan olarak tanımlamak mümkün. Şekil, ayrıca yükseklik ve genişliğe sahip iki boyutlu nesne olarak da tanımlamak mümkün. Fakat endüstriyel ürünlerde hacim ve boyut ile birlikte üç boyutluluk kazanır.
- Sıfırdan küçük değerleri göstermek için kısa çizgiden yararlanır. - Matematik çıkartma işareti olarak kullanılır. - Uzun çizgi konuşmaları gösterme konusunda uzun çizgi noktalama işaretleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. - Uzun çizgi yazıda satır başına alır ve konuşmaları göstermek için kullanılır.
Eğik çizgi / veya slaş (Slash, İngilizceden), bir çizgiye eğim verilerek oluşturulmuş, yatay noktalama işaretidir. Bölme ve kesirleri ifade etmek için, tarih gösterirken noktaların yerine gelen eğik çizgi, dışlayıcı veya kapsayıcı özelliğiyle de kullanılmaktadır.
Kısa çizgi (-) veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kullanımına tireleme denir.
PARALEL DEVAMLI YOL ÇİZGİSİ
Bu yol çizgisi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı (Röfüş) anlamındadır.Bu yol çizgileri boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.
Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin (çerçevelenmiş resim) kullanıldığı bir sanat türü. Japon tarzı ile çizilmiş olan çizgi romana manga denmektedir.
Uzun çizginin bir diğer adı ile konuşma çizgisinin kendine ait kullanım alanı bulunur. Yazılan yazılardaki satırların başında kullanılır. Yazı içerisinde geçen konuşmalarda konuşanın değiştiğini belirtmek için satır başlarında kullanılmaktadır. Konuşmaları belirttiği için uzun çizgiye konuşma çizgisi de denilmektedir.
Bazıları yuvarlak ve birçoğu da eliptiktir. Bu özellik XVIII. yy'da Alman anatomist Karl Langer tarafından kadavralarda gözlenmiştir. Tüm vücutta oluşturulan bu tür eliptik açıklıkların uzun eksenleri, aynı yaştaki insanların aynı bölgesinde ortak bir doğrusal düzen gösterir ve "Langer çizgileri" olarak adlandırılır.
Yol Çizgileri, araç trafiği son derece önemli bir kalemdir. Çizgisi olmayan bir yoldan gece karanlığında ve hatta gündüz vakitlerinde seyiredildiğinde araç kullanımda zorluk çekilecektir. Bu önemli trafik işaretleriliteratür olarak “ Yatay İşaretleme “ kapsamında değerlendirilir.
Kıyı çizgisi Resmî Gazete'de yayınlanan Kıyı Kanunu Yönetmeliği'ne göre; Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın dışında, suyun kara parçasına değdiği noktaların birleşmesinden oluşan meteorolojik durumlara göre değişen doğal çizgi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri