İmam Hatip Mezunu olanlar Diyanet İşleri tarafından yapılan müezzinlik sınavlarına girmeli. Sınavdan başarılı not alanların bir sonraki dönemde ataması yapılır. Başka bir liseden mezun olanların ise öncelikli olarak Hafızlık Belgesi alması gerekmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre (md. 5) müezzin-kayyım olabilmek için lise veya dengi okul mezunu ve hâfız olmak gerekmektedir, ancak imam-hatip lisesi mezunları için hâfızlık şartı aranmamaktadır.
MÜEZZİN, camilerde ezan okuyan ve namaz vakitlerini ilan eden kişidir. Müezzinler, İslam dininin en temel unsurlarından biri olan ezanı okuyarak Müslümanları namaz kılmak için camilere çağırırlar. Ayrıca, cuma hutbesi gibi diğer dini ritüellerde de görev alabilirler.
Müezzin, ezan okurken kıbleye döner. İbadet sırasında, müezzin bazı camilerde bulunan, müezzin mahfili denilen özel bir platform üzerinde bulunur. Müezzin, namaz aralarındaki duaları buradan sesli bir şekilde okur. Güzel sesin önemli olduğu müezzinlik, zamanla bir sanat haline gelmiştir.
Müezzinlerin “mahfel” denen yerden icra etmeleri nedeniyle de “mahfel sürmesi “adıyla da anılır. Teşbih duası şu tertiple ve sözlerle icra edilir: İmam, farz namazın selamını verdikten sonra müezzin Teşbih Duası'mn “Allâhümme ente's-selâmü ve minke's-selâm. Tebârakte yâ ze'l-celâli veT-ikrâm.” Kısmını okur.
İlgili 17 soru bulundu
b) (Değişik:RG-8/2/2014-28907)(1) Müezzin-kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak, c) Hafız olmak (İmam hatip lisesi mezunları için bu şart aranmaz.), ç) KPSS'den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak, şartları aranır.
Müezzinin yaptığı işin büyüklüğünü ve önemini gösteren başka bir peygamber muştusu ise şöyledir: “Müezzine, sesinin eriştiği yer kadar mağfiret olunur. Yaş ve kuru her şey onun bağışlanması için duacı olacaktır. (İbn Mâce, “Ezan”, 5) Müezzin, insanlara canlı bir tebliğ ve davet götürür.
Dinimizin emir ve yasakları gereğince yalnızca erkekler müezzin olabilir. İmam Hatip Mezunu olanlar Diyanet İşleri tarafından yapılan müezzinlik sınavlarına girmeli. Sınavdan başarılı not alanların bir sonraki dönemde ataması yapılır.
Abdestsiz kimsenin ezan okuması mekruh sayılmamışsa da taharet üzere okuması saygıya daha yakın görülmüştür. Abdestsizin okuduğu ezan, zahir rivayete göre iade olunmaz. Ancak EI-Hasen'in Ebû Hanîfe (R.A)'den yaptığı rivayete göre, iade edilir. İmam Ebû Yusuf ise, abdestsizin ikamet getirmesini mekruh saymıştır.
1- İmam hatip lisesi mezunları arasından imam hatip alınırken aranan "hatiplik belgesi" artık istenmeyecektir. 2- Lise mezunu olup da hafızlık belgesi olanlar da müezzin kayım olabilecektir.
Ancak, genellikle devlet camilerinde çalışan müezzinlerin maaşları diğer camilere göre daha düzenli ve yüksek olabilir. Bir ortalama olarak 12.500 ile 27.000 TL arasında değişen rakamlarda maaş alabilirler ve bu rakam değişkenlik gösterebilmektedir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Müezzinler, Türk camilerinde, Türk Devleti tarafından devlet memuru kadrosu ile atansalar da, namaza başlamadan önce cemaatten bir kişi müezzin olabilir. Genelde küçük camilerde böyledir. Müezzin imamın olmadığı zaman imamete geçer. Müezzin, ezan okurken kıbleye döner.
Bilal-i Habeşî (581 - 641), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve ilk müezzini.
ÖSYM'nin son olarak düzenlediği DHBT sınavı, 27 Aralık 2022 Pazar günü gerçekleştirildi.
Ancak İl Müftülüklerinin düzenlediği vekil imam hatip, müezzin kayyımlık veya fahri Kur'an kursu öğreticiliği gibi görevlere atanmak isteyen adaylar için baraj biraz daha yüksek. Bu pozisyonlara başvurabilmek için adayların minimum 60 puan almış olması gerekiyor.
Diyanet kadrolarında, 'din hizmetleri' adı altında sınıflandırılan personelin sayısı 95 bin 87 ile ifade edilirken bölümlere göre bu sayı şu şekilde: ► İmam: 60 bin 808, ► Müezzin-kayyım: 12 bin 28, ► Vaiz ve cezaevi vaizi: 2 bin 624.
Ezanı erginlik veya temyiz çağına gelmiş bir kimse okumalıdır. Gayri mümeyyiz çocuğun okuyacağı ezan geçersizdir. Ayrıca müezzinin ezan sırasında konuşması mekruhtur.
Kâmet getirecek kişinin hadesten temizlenmiş, âkil ve erkek olması gerekir. Buna göre abdestli olmayan veya cünüp olanın, delinin yahut sarhoşun ve kadının kâmeti mekruh görülmüştür.
Cami içerisinde imam ile cemaat arasındaki mesafenin fazla olması iktidaya/imama uymaya engel değilse de mazeret olmadıkça bir kişinin saftan ayrı tek başına imama uyması mekruhtur. Buna göre müezzinin saflardan ayrı durması uygun değildir (Kâsânî, Bedâî', 1/216).
İmam, İslam dinine mensup olan kişileri ibadet yapmak için öncülük edene denilir. Cami imamları camilerde vakit, cuma ve bayram namazlarını kıldırmakla görevlidir. Aynı şekilde, müezzinlerde dini konularda toplumu bilgilendirir ve din hizmetlerini yürütür.
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in müezzinleri ayakta ezân okurlardı. Çünkü ayakta ezân okumak, vaktin girdiğini ilan etmekte daha etkilidir. Ayrıca oturarak ezân okumak ve kâmet getirmek, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'den alışılagelen şeye aykırı harekettir.
Müezzinin, müslüman ve akıllı olması şarttır. Büluğ şart değildir. Mümeyyiz çocuklar da ezan okuyabilirler. (Şamil İslam Ansiklopedisi, Müezzin Mad.)
10- Müezzin Mahfili: Özellikle Osmanlı camilerinde müezzin için ayrılmış bir platform yapıdır.
Bilal e (ra): İki parmağını kulaklarına koy, bu sesin için daha yüksek (olacak) tır buyurmuş. Bu nedenle ezan okurken şehadet parmaklarının uçlarını kulak deliklerine koymak sünnet olmuştur. Gerçekten parmak uçlarıyla kulak deliklerinin tıkanması aynı tonda çıkarılan sesin biraz daha yükselmesini sağlamaktadır.
"İmamın müezzinlik yapması mekruhtur."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri