Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren)
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
14. Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu? - Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Zorunlu MYK Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
07.01.2022 tarihli “Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları” yürürlükten kaldırılmış olup 24.07.2023 tarihinden itibaren işbu usul ve esasların dikkate alınması gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) her öğrenci yalnızca bir defa yararlandırılabilmektedir.
Yeterlilik Belgesi Zorunlu Hale Getirildi
Bakanlıkça yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 aylık süre içerisinde belge almayan kişiler ilgili meslekte çalıştırılamayacaktır.
Devlet Teşvikleri 31 Aralık 2021'de son buluyor!
Buna göre 31 Aralık 2021 Tarihinden sonra ki başvurularda Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belge ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanmayacaktır!
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin cebinden para çıkmayacaktır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.
Mesleki yeterlilik belgesi, meslekteki bilgisini, becerisini ispat edici belgeye sahip olacak kişiler, tehlikeli ve az tehlikeli meslek gruplarındaki kişiler için geçerlidir. Ayrıca emlak ve otomotiv sektörüne dair belge alma zorunluluğu da bulunmaktadır. Bu belgeyi almak için her zaman kuruma gidilmesi gerekmiyor.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından kabul edilen ve ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliklerini belgelendirmek isteyen herkes mesleki yeterlilik belgesi alabilir. Bu belgeyle kişiler icra ettikleri meslekteki bilgi, beceri ve yetkinliklerini ispatlamaktadır.
MEB onaylı kurslar, MEB onaylı sertifika verebiliyor ancak mesleki yeterlilik belgesi veremiyor maalesef. Siz, MEB kursları aracılığı ile gerekli bilgi ve beceriyi kazanıyor, ardından mesleki yeterlilik sınavlarına girebiliyorsunuz.
Kişi Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemlerini gerçekleştirmezse geçerlilik süresi dolduğunda belgesinin geçerliliği sona erer. Yenileme işlemlerinin daha önce belge alınan kuruluşta yapılması zorunlu değildir.
Ustalık belgesi kesinlikle mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmeyeceği gibi mesleki yeterlilik belgesi de ustalık belgesi yerine geçmez ve birbirlerinin yerine kullanılmaz.
Örn; süresi 07.06.2021 tarihinde süresi dolan belgeniz için 24.05.2022 (Bulunan tarih) belge yenileme yapabilme imkânı tanınmıştır.
Başarı sonuçları MYK sistemine yüklenir. Bu tarihten itibaren aday belgeli kabul edilir. MYK 8-10 gün içinde MYB Belgesi ve MYB kimlik belgesini BTSO MESYEB' e gönderir. Aday da MYB belgesini ve MYB kimliğini BTSO MESYEB' ten belge kullanım sözleşmesi imzası karşılığında bizzat teslim alır.
Yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre beş (5) sene olarak tanımlanmıştır. Fakat sektörlere göre, mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi değişiklik göstermektedir. Bilişim sektöründe yer alan mesleklerin dört (4) yıl olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri