22) İl müftüsü olarak atanabilmek için; a) Dört yıllık dinî yüksek öğrenim mezunu olmak, b) Başkanlık teşkilatında, en az beş yılını ilçe müftüsü, il müftü yardımcısı veya eğitim merkezi müdürü olarak geçirmiş olmak kaydı ile vaizlik veya üstü sayılan görevlerde toplam on yıl görev yapmış olmak.
Sadece İlahiyat Fakültesi mezunları müftü olabilir. Müftünün İslami ilimler yönünden kendini geliştirmiş olması gerekir. Kasım 2017 tarihi itibarıyla müftülere resmî nikâh kıyabilme yetkisi verilmiştir.
20 İLÇEYE MÜFTÜ ATAMASI
Başvuruda bulunacak adaylarda en az 4 yıllık din ile ilgili yükseköğretim mezunu ve ihtisas kursu belgesine sahip olmaları veya ilahiyat alanında doktora yapmaları şartı aranıyor.
(İmam-Hatip Lisesi mezunu olanlar için hafızlık şartı aranmaz.) 2022 yılı KPSS (DHBT) sınavından 60 (altmış) ve üzeri puan almış olmak.
İlgili 26 soru bulundu
Hafızlıkta bir kişinin hedefini gerçekleştirme süresini, hafızın kendisi belirliyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
22) İl müftüsü olarak atanabilmek için; a) Dört yıllık dinî yüksek öğrenim mezunu olmak, b) Başkanlık teşkilatında, en az beş yılını ilçe müftüsü, il müftü yardımcısı veya eğitim merkezi müdürü olarak geçirmiş olmak kaydı ile vaizlik veya üstü sayılan görevlerde toplam on yıl görev yapmış olmak.
Kadın müftü yardımcılarında; İlahiyat Fakültesi mezunu olmaları, daha önce Diyanet İşleri'nde çalışmış olmaları, yüksek lisans ya da doktora yapmış olma şartları aranacak. Kadından sadece müftü yardımcısı değil, müftü de olur. İslam tarihinde bunun birçok örneği vardır.
İl ve ilçe müftüleri, bölgelerinde Diyanet İşleri Başkanlığını temsil eder, din hizmetlerini, dini müesseseleri yönetir ve din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip denetler.
Müftülerin 2023 yılı emekli amaşı belli oldu
Tepkilere karşın kurulan Diyanet akademisi başkanına 28 bin 351 lira emekli maaşı ve 749 bin lira emeklilik ikramiyesi verilecek. 40 yıl hizmet süresine sahip, Ankara, İzmir ve İstanbul il müftülüğü yapmış isimler ise 19 bin 874 lira emekli maaşı alacak.
Diyanet'te halen imam, müftü, vaiz, müezzin ve öğretmen olarak 130 bin 658 personel var. Bu personelin 1680'i başkanlıkta, geri kalanı ise 81 il müftülüklerinde bulunuyor.
Diyanet Akademisi Başkanlığının önemli kazanımlarından biri olan Aday Din Görevlileri Mesleki Eğitimleri başlıyor. 5 Haziran 2023 Pazartesi günü saat 10:30'da Diyanet Akademisi Ankara Dini Yüksek İhtisas Merkezinde gerçekleştirilecek olan 1. Dönem Açılış Programı Muhterem Diyanet İşleri Başkanı Prof.
Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde çalışan imam-hatip, müezzin-kayyım, başvaiz, uzman vaiz, vaiz, murakıp, Kur'an kursu başöğreticisi, Kur'an kursu uzman öğreticisi, Kur'an kursu öğreticisi, cami görevlileri gibi din görevlileri hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) uygulanır.
MADDE 12 – (1) İmam-hatipler ilk defa köy/kasaba ile il/ilçe merkezleri dışındaki mahallelerde bulunan (D) grubu camilere atanırlar. Buralarda münhal (D) grubu cami bulunmaması halinde il ve ilçe merkezlerindeki münhal (D) grubu camilere de ilk defa atama yapılabilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atama Kararları Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararlara göre, Diyanet İşleri Başkanlığında 7 ile İl Müftüsü ataması yapıldı.
Bunların tamamı problem olarak Diyanet Akademinin kapısında duruyor. Aday öğrencilere ödenecek harçlık(!) cidden komik bir rakam 2800 TL. Aylık ilkokul öğrencisi harçlığından bile düşük.
Cumhurbaşkanlığı kararıyla 12 ile müftü atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 5 ile yeni müftü atandı ve 7 il müftüsünün yeri değiştirildi.
“Altıncı veya beşinci sınıf hizmetini tamamlayan ilçe müftüleri ikinci ve birinci sınıf ilçeler hariç diğer sınıfta yer alan ilçelere atanırlar. İlçe müftülerinin ikinci ve birinci sınıf ilçelere atanabilmeleri için daha alt sınıflardaki ilçelerde altı yıl ilçe müftülüğü yapmış olmaları şarttır.”
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge.
Vaizler, İslam dini veya diğer dinlerin inanç ve ibadetlerini öğreten ve bu konuda toplumu bilgilendiren kişilerdir. Vaizler, camilerde, dini toplantılarda veya halka açık diğer etkinliklerde konuşma yaparak, dinin öğretilerini aktarırlar ve insanlara rehberlik ederler.
özel bir düzenleme bulunmadığı görülmektedir. Bu itibarla imam-hatip, müezzin-kayyım, Kur'an kursu öğreticisi ve diğer memurların kanuni izinlerini il dışında geçirmek istemeleri durumunda, il dışına çıkabilme hususunda ayrıca izin almalarının gerekmediği mütalaa olunmaktadır.
KPSS şartı aranmaksızın memurluk imkanı veren bakanlık ve kurumlardan biride Diyanet İşleri Başkanlığıdır.İhtiyaç halinde kendi bünyesinde hazırladığı sınavlarda başarılı olunması halinde Diyanet işleri Başkanlığında din personeli olma imkanı vardır.Yapılması gereken şey ilgili sınav duyurularını takip edip, başvuru ...
MADDE 7– (1) Vaizlik giriş sınavına başvuracaklar için; a) Dört yıllık dinî yüksek öğrenim mezunu olmak. b)İhtisas kursunu başarı ile bitirmiş olmak. Bayanlarda bu şart aranmaz; sınavı kazanmaları halinde Başkanlıkça belirlenecek süre kadar kursa alınırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri