Cumhurbaşkanlığı kararıyla 12 ile müftü atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 5 ile yeni müftü atandı ve 7 il müftüsünün yeri değiştirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı yazılı ve sözlü sınavla, kurum içi naklen atama yoluyla 36 ile müftü yardımcısı, 20 ilçeye müftü görevlendirecek. Atama yapılacak 36 müftü yardımcısı kadınlar arasından seçilecek.
Kararlara göre, Diyanet İşleri Başkanlığında 7 ile İl Müftüsü ataması yapıldı.
Madde 1 – İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.
Birincisi; yürütme açısından, şeyhülislâmların 982/1574 yılına kadar ciddi bir yetkileri yoktur. Bu tarihe kadar müderris, mevâlî denen kadılar ve müftüleri sadrazamlar tayin etmektedir. Diğer kadı ve müderrislerin tayini ise kazaskerlere bırakılmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Şeyhülislamları bazen doğrudan doğruya padişahlar atamış olsalar bile, bu durum istisnâîdir ve asıl olarak Şeyhülislamları atama yetkisi Sadrazamların elinde bulunmuştur.
Kadın müftü yardımcılarında; İlahiyat Fakültesi mezunu olmaları, daha önce Diyanet İşleri'nde çalışmış olmaları, yüksek lisans ya da doktora yapmış olma şartları aranacak. Kadından sadece müftü yardımcısı değil, müftü de olur. İslam tarihinde bunun birçok örneği vardır.
Müftü, il ve ilçelerde Müslümanların din işlerine bakan, fetva verebilen görevli. Sadece İlahiyat Fakültesi mezunları müftü olabilir.
MÜFTÜ: Toplumu İslam dini hakkında aydınlatan, din hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kişidir. İl ve ilçe müftüleri, bölgelerinde Diyanet İşleri Başkanlığını temsil eder, din hizmetlerini, dini müesseseleri yönetir ve din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip denetler.
MADDE 4- (1) Murakıpların görevleri şunlardır: a) Müftülüklerce düzenlenen programa uygun olarak cami ve Kur'an kursları ile buralarda görevli personelin çalışmalarını, mer'i mevzuat hükümleri doğrultusunda denetlemek.
MADDE 12 – (1) İmam-hatipler ilk defa köy/kasaba ile il/ilçe merkezleri dışındaki mahallelerde bulunan (D) grubu camilere atanırlar. Buralarda münhal (D) grubu cami bulunmaması halinde il ve ilçe merkezlerindeki münhal (D) grubu camilere de ilk defa atama yapılabilir.
Buna göre, hizmetlerin daha etkin ve verimli yürütülmesi için il müftülerinin yerlerinin değiştirilmesine ihtiyaç duyulması hükmü saklı kalmak üzere, bütün grup ve sınıflarda hizmet süresi asgari 3, azami 5 yıl ancak ilçe müftülerinin dördüncü sınıf ilçelerdeki asgari hizmet süresi iki yıl olacak.
22) İl müftüsü olarak atanabilmek için; a) Dört yıllık dinî yüksek öğrenim mezunu olmak, b) Başkanlık teşkilatında, en az beş yılını ilçe müftüsü, il müftü yardımcısı veya eğitim merkezi müdürü olarak geçirmiş olmak kaydı ile vaizlik veya üstü sayılan görevlerde toplam on yıl görev yapmış olmak.
Müftülerin 2023 yılı emekli amaşı belli oldu
Tepkilere karşın kurulan Diyanet akademisi başkanına 28 bin 351 lira emekli maaşı ve 749 bin lira emeklilik ikramiyesi verilecek. 40 yıl hizmet süresine sahip, Ankara, İzmir ve İstanbul il müftülüğü yapmış isimler ise 19 bin 874 lira emekli maaşı alacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde çalışan imam-hatip, müezzin-kayyım, başvaiz, uzman vaiz, vaiz, murakıp, Kur'an kursu başöğreticisi, Kur'an kursu uzman öğreticisi, Kur'an kursu öğreticisi, cami görevlileri gibi din görevlileri hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) uygulanır.
İlçe müftüsü, bulunduğu ilçede müftülük teşkilatının birim amiri olup, ilçe hudutları içinde Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinde sayılan görevleri yürütmek ve denetlemekle görevlidir.
Diyanet'te halen imam, müftü, vaiz, müezzin ve öğretmen olarak 130 bin 658 personel var. Bu personelin 1680'i başkanlıkta, geri kalanı ise 81 il müftülüklerinde bulunuyor.
Vaaz etme görevi haham veya rabbilerle sınırlıdır. Hıristiyan literatüründe vaaz için kullanılan iki ifade sermon ve homilydir.
(İmam-Hatip Lisesi mezunu olanlar için hafızlık şartı aranmaz.) 2022 yılı KPSS (DHBT) sınavından 60 (altmış) ve üzeri puan almış olmak.
Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku alanında yüksek lisans eğitimine devam eden Halime Esra Özdemir 1 ay vaizlik görevini yaptıktan sonra Batman'a ilk kadın müftü yardımcısı olarak atandı. Halime Esra Özdemir hocaya yeni görevinde başarılar dileriz.
“Altıncı veya beşinci sınıf hizmetini tamamlayan ilçe müftüleri ikinci ve birinci sınıf ilçeler hariç diğer sınıfta yer alan ilçelere atanırlar. İlçe müftülerinin ikinci ve birinci sınıf ilçelere atanabilmeleri için daha alt sınıflardaki ilçelerde altı yıl ilçe müftülüğü yapmış olmaları şarttır.”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, kadın il müftü yardımcıları ve başvaizleri kabul etti.
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri