Bölgede 13. yüzyılın ikinci yarısından sonra başlayan Menteşe Beyliği hakimiyeti, Antalya'nın Alakır Çayı batısından itibaren; Finike, Kaş, Elmalı, bütün Muğla, Çameli, Acıpayam, Tavas, Bozdoğan ve Çine'ye kadar yayıldı. Donanmaya sahip olan Beylik, Akdeniz'de faaliyetlerde bulundu.
Kuruluşu ve ilk beylerin hüküm sürdükleri dönemlerin kronolojisi kaynak yetersizliği sebebiyle tesbit edilememektedir. Menteşe Bey'in şeceresi hakkındaki bilgiler de karışıktır. Menteşeoğulları'nın hâkim olduğu bölge Muğla, Peçin, Milas ve Balat'tan Ege sahillerine kadar uzanmaktadır.
Menteşeoğulları Beyliği'nin doğuşunda en önemli faktör, XIII. yüzyılda gerçekleşen büyük Moğol istilası dolayısıyla Anadolu'ya yapılan büyük Türkmen göçüdür. Diğer beyliklerin kurucuları gibi Menteşeoğullarının ataları da bu göçle Anadolu'ya gelmişlerdir.
Milas Ovası'na hakim konumu sebebiyle, Menteşeoğulları Beyliği hakimiyetinde olduğu dönemde askeri bir üs olarak da kullanılmıştır. Milas'ın 14 km kuzeyinde Kocayayla'da bulunan alan, M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen bir kült alanıdır.
Menteşeoğulları Beyliği'nin kurucusu olan Menteşe Bey, Elbistan Bey'inin oğludur. Menteşe Bey'den sonra beyliğin başına Mesud Bey geçmiştir. Mesud Bey'den sonra ise beyliğin idaresi Orhan Bey'e geçmiştir. 1424 yılından itibaren Menteşeoğulları Beyliği, Osmanlı Devleti'ne bağlı, Menteşe Sancakbeyliği adıyla anılmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Sınırları aşağı yukarı bugünkü Muğla iline denk gelen bu beyliğin hakimiyeti, 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyılın başlarına kadar devam etti. Diğer Anadolu Beylikleri gibi Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girdi. Muğla ili Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine kadar Menteşe vilayeti olarak anıldı.
Ancak Kula, Simav ve Denizli çevrelerinide ele geçirerek yayıldığı bilinmektedir. Anadolu Selçuklu Devleti, çökerek dağılmaya başlayınca Anadolu'da işler değişmiştir. Böylelikle Anadolu Beylikleri Dönemi başlamıştır. Bu dönemde Batı Anadolu'da ortaya çıkan Germiyanoğulları Beyliği Kütahya merkezli olarak kurulmuştur.
Antik Karya Bölgesinin en eski yerleşim alanlarından olan Muğla, sırasıyla Karya, Mısır, İskit, Asur, Dor, Met, Pers, Makedon, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır.
Milas, Karia'nın ulusal tanrısı Zeus Karios Mabedi'nin yer aldığı bir kent olup, Kariaların kutsal bir yeri durumundaydı. Kentin her yanı mermerlerle kaplı olup, haklı olarak "Mabetler Şehri" adını almıştır.
1- Saltuklu Beyliği:
1072 yılında kurulan Saltuklu Beyliğinin en önemli özelliği Anadolu'da kurulan ilk beylik olmasıdır. Başkenti Erzurum olan Saltukluların kurucusu Malazgirt Savaşının zaferle sonuçlanmasında önemli rol oynayan Emir Kasım Saltul Bey'dir.
Menteşeğulları Beyliği, 1390 ve 1412 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. Osmanlı Devleti Yıldırım Bayezid döneminde, Anadolu'daki Türk siyasi birliğini sağlamak üzere bir sefer düzenlemiş ve 1390 yılında gerçekleşen bu sefer sırasında Menteşeoğulları Beyliği, Osmanlı idaresi altına girmiştir.
MENTEŞEOĞULLARI. (1282-1424)
13. yüzyılın sonlarında Güneybatı Anadolu'da kurulan bir Türkmen beyliğidir. Beyliğin kurucusu Menteşe Bey'dir. Menteşeoğulları'nın hakim olduğu bölge Muğla, Peçin, Milas ve Balat'tan Ege sahillerine kadar uzanmaktadır.
Isparta yöresi 1300 yılında Hamitoğulları'nın egemenliği altına girmiştir. Hamitoğulları Beyliği döneminde Isparta'ya gelmiş olan ünlü Seyyah İbn Batuta, şehri bakımlı, zengin çarşıları olan, sayısız ırmak, bağ ve bostanları bulunan bir nezih belde olarak tanımlamaktadır.
Karia bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla şehir merkezinin eski kayıtlarda adı "Mobolia" olarak geçmektedir. M.Ö. 3400 yıllarında, başında "Kar" isimli bir liderin bulunduğu bir kavim yerleşmiştir. M.Ö.1000 yıllarında Dor'ların hâkimiyetine giren bölge, M.Ö.
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; daha çok besledikleri hayvanlara bağlı olarak Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. adlar alırlar. Türkmen/Oğuz boylarının pek çoğunun adının köylerde yaşaması bölgenin karakteristik özelliğidir.
Anadolu'da kurulan bu beyliklerin en güçlüsü, merkezi Ermenek olan Karamanoğulları Beyliği'dir (yaklaşık 1256-1483).
Kıvrıla kıvrıla ilerleyen bol yeşilli, keyifli ama biraz zahmetli yolu sayesinde “bilen bilir” kıvamında kalmayı başaran Kıyıkışlacık Köyü, bozulmamış doğası ve tabii tarihi dokusu sayesinde Milas'ın mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin başını çekerken; köyün merkezinde maalesef denize girilemiyor.
Milas, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. 2014 senesine kadar 13 mahallesi, 114 köyü ve 5 beldesi olan kent yeni çıkan büyük şehir yasası ile ilçe sınırları içerisindeki bütün yerleşim birimlerinin mahalle olmasıyla ilçe sınırları içerisinde toplam 132 mahalle sayısıyla ayrı bir konuma gelmiştir.
Milas'ın neyi meşhur sorusunun en başta gelen cevabı tabi ki zeytin ve zeytinyağıdır. Milas'a geldiğinizde asırlara meydan okuyan binlerce zeytin ağacı göreceksiniz. Bu ağaçlardan biri de Milas'ın Kazıklı Mahallesi sınırları içinde bulunan Ata Ağacı.
Muğla'da Yaşayanların Yüzde 55'i Muğla Doğumlu.
Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu toprakları İtilaf Devletleri tarafından paylaşılınca Muğla 11 Mayıs 1919 tarihinde İtalya tarafından işgal edildi.
13 ilçe arasında toplam nüfus baz alındığında en büyük üç ilçe sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'dır. Bu veriye göre üç ilçesi, Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'den büyüktür. Türkiye'de bu özellikte olan başka bir il yoktur. Toplam nüfusa göre en küçük üç ilçe ise sırasıyla Kavaklıdere, Datça ve Ula'dır.
1298-1522 yılları arasında Anadolu'nun güneyinde, Elbistan merkez olmak üzere kurulmuş bir Türkmen devletidir.
Karamanoğulları devletinin sınırları, en güçlü olduğu zamanlarda, Karaman, Konya, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana, Antakya, Silifke, Anamur, Mut, Gülnar, Alanya, Gazipaşa, Antalya, Isparta, Beyşehir'e kadar uzanıyordu.
Karesi Beyliği, komşusu olan Osmanoğulları Beyliği'nin genişlemesiyle bu beyliğe katılmıştır. Böylece Osmanlı hakimiyetine katılan ilk beylik olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri