Muhâcir kelimesi; “hicret eden, bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek için çıkış yapan, bir yeri terk edip başka yere giden kişi” anlamında kullanılmıştır (Önkal, 1998, s. XXVII, 462–466). Hicreti anlatan ayetlerin çoğunda Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanlar kastedilmiştir.
Osmanlı resmî literatüründe göçmenler için kullanılan bir terim. Sözlükte “göç eden, hicret eden, göçmen” anlamındaki muhâcir kelimesi, Osmanlı literatüründe özellikle XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren geniş yer bulmuştur.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Muhammed'in döneminde baskılar nedeniyle Mekke'den Medine'ye göç edenlere "muhacir", onları ağırlayan Medinelilere de "ensar" deniliyor.
Muhacir sözcüğü, İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'den Medine'ye göç edenler için kullanılmıştır. Sözcük bu dönemden beri dini bir anlama da sahiptir. Peygamber ile birlikte Mekke'yi terk eden kimseler muhacir olarak anılmaktadır. Hatta bu kimselere Ensar muhacir denilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
Biz, Osmanlı'nın son dönemlerinde Balkanlardan Anadolu'ya göç edenlere “macır” deriz. Balkan savaşlarından itibaren 1930'lara kadar; Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkelerinden ülkemize göçenler için kullanırız.
Terim olarak, İslam dininin tarihsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan Hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleşmiştir. İslam tarihinde Mekke'den Medine'ye göç eden Muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara Ensar denmiş; Kur'an'da bu topluluk işaret edilerek yer almıştır.
Medine'de Muhacirun Müslümanları karşılayıp rivayete göre tüm mallarını onlarla paylaşarak yeni bir hayat kurmalarını sağlayan fedakâr Müslümanlara ise Ensar denir.
Muhacir sözcüğü, İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'den Medine'ye göç edenler için kullanılmıştır. Sözcük bu dönemden beri dini bir anlama da sahiptir. Peygamber ile birlikte Mekke'yi terk eden kimseler muhacir olarak anılmaktadır.
“Gerçek Müslüman, elinden ve dilinden bütün Müslümanların (insanların) emin olduğu kişidir. Gerçek muhacir de Allah'ın yasaklarından uzak duran kimsedir” (Buhârî, “Îmân”, 7; Müslim, “Îmân”, 71) mealindeki hadis, hicretin nihaî gayesini ve gerçek ruhunu ifade etmesi bakımından dikkat çekicidir.
Muhacir farklı bir yerde yaşamak için göç eden kişiler için kullanılan bir ifadedir. Hicret adı verilen olayı gerçekleştiren kişiler de muhacir olarak anılmaktadır.
İslam zamanında "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamına gelmekteydi. Osmanlı zamanında Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin adıydı. Günümüzde ise muhacir bir yerden bir yere göç edenlere denilmektedir.
1876-1877 yılları arasında vuku bulan Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Balkanlardan, Doğu'dan ve Kafkaslardan gelen tüm Osmanlı tebaasına Anadolu'da “93 Muhaciri” denilmiştir. Bu savaş, “93 Harbi”, göç edenler de “93 Muhaciri” olarak bilinmektedir.
Mülteci, dini, milliyeti, belirli bir toplumsal gruba üyeliği veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm gören veya göreceği korkusu ve endişesi taşıyan, bu sebeple ülkesinden ayrılan/ayrılmak zorunda bırakılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen, iltica ettiği ülke tarafından endişeleri haklı ...
Peygamber (asm), hicretin ilk yılı içinde yarısı Muhacir, yani Mekke'den hicret edenlerden ve yarısı Ensar'dan yani Medineli Müslümanlardan olmak üzere, 90 erkeği kardeş yapmıştı.
Peki, "muhacir kimdir?" Diye sual edilecek olsa elbette yine en güzel cevabı Resul-i Ekrem Efendimiz'in verdiğini görüyoruz. Evet, Muhacir, Allah'ın yasaklarını terk eden kimsedir. Muhacir, Ashâb-ı Kiram gibi ebedi hayatın imarı için yeni yurtlar edinendir. Muhacir, Allah'ın yasaklarından hicret edendir.
Istılahta İslâm devletini kurup tebliğin yeni bir veche kazanmasını sağlamak için Rasulullah (s.a.s) ile Mekke'den Medine'ye göç eden Sahabiler topluluğuna "Muhacirûn" denilmektedir.
Kardeşleştirme sürecinde Ensar, bazı mülklerini karşılıksız olarak Muhacirlere verdi; hurmalıklarla ilgili olarak da “Beraber çalışılması, mahsule ortak olunması” kararı alındı. Zamanla bu kardeşleşme örneği tüm Müslümanları içine alan bir “İslam Kardeşliği” anlayışına dönüştü.
Hz. Peygamber'in Medine'de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi.
Mekke'den Medine'ye hicret edenlere muhacir denmekte, Mekke'den göç eden Müslümanlara yardım eden Medineli Müslümanlara ise Peygamber Efendimiz tarafından ensar unvanı verilmiştir.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri