Yukarıda belirtildiği üzere, zamanaşımı (HUMK. m. 187 kapsamında bir ilk itiraz olmayıp) maddi hukuktan kaynaklanan bir defi ve savunma aracı olup, davanın başında, süresinde verilecek cevap dilekçesinde (veya sözlü yargılama usulünde ilk oturumda esasa girişilmeden önce) ileri sürülmelidir.
Süresinde davaya cevap vermeyen davalının, daha sonra cevap dilekçesi verip zamanaşımı def'i ileri sürebilmesi, ancak davacının savunmanın genişletilmesine muvafakat etmesi halinde mümkün olacaktır (bkz. Yargıtay 9. HD. 2014/21101 E. 2014/27015 K. 17.9.2014 T).
Zamanaşımı def'i ilk itiraz değildir fakat savunma genişletme yasağı kapsamında değerlendirilerek ileri sürülmesi zorunludur.
1- Borçlar Hukuku Yönünden
a) Zamanaşımı defi, niteliği yönünden karşı haklardan olup, kesin ve tam defiler arasında yer alır. Borçlu, mahkemede alacaklıya karşı bunu ileri sürerse, yargıç davayı reddeder.
Yargılamanın her aşamasında davacının muvafakati ile davalı zamanaşımı itirazında bulunabilecektir. Davalı en geç cevaba cevap dilekçesi ile zamanaşımı itirazında bulunmaz ise davalı HMK 176 ve devamı maddelerinde düzenlenen ıslah yoluyla zamanaşımı itirazında bulunabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Zamanaşımı bir defi olup mahkeme tarafından re'sen dikkate alınamaz. Bu nedenle yasal süresi içerisinde davalı tarafından ileri sürülmesi gerekmektedir.
Cevap dilekçesinde zamanaşımı def'i ileri sürülmemişse HMK 141. maddesi uyarınca davacının muvafakatı ile zamanaşımı def'i ileri sürülebilir. Yine 141/2.maddesi uyarınca, cevap dilekçesinin ıslahı suretiyle de zamanaşımı def'i ileri sürülerek savunma genişletilebilir, değiştirilebilir.
1- Def'i bir haktır, itiraz ise bir olaydır. 2- İtiraz, hakim tarafından re'sen göz önünde tutulur. 3-Def'i sadece hak sahibi tarafından ileri sürülebilir. İtirazı ise menfaati olan herkes ileri sürebilir.
Bir borcun eksik borç olduğunun ileri sürülmesi bir itiraz değil, def'idir. İtiraz bir borcun doğmadığının veya sona erdiğinin ileri sürülmesidir. Def'i ise, borcun ifa edilmesini geçici veya sürekli olarak engelleyen bir haktır. Def'i borcu sona erdirmez, sadece ifayı engeller.
Zamanaşımı, doğmuş bir hakkı defi yoluyla zayıflatmaktadır. Fakat hak düşürücü sürenin söz konusu olduğu hallerde, yapacağımız itiraz ile doğmuş bir hakkın kendisinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Yani birinde hak zayıflatılmaktayken diğerinde hakkın kendisi yok edilmektedir.
Zamanaşımı usule müteallik bir mesele değildir. Zamanaşımı hakkın esasına müteallik bir meseledir (Von Tuhr, Andreas: Borçlar Hukuku (C. Edege Çevirisi), Ankara 1983, Cilt:I-II, sh.688).
Borcun zamanaşımına uğramasıyla, borç (alacak) sona ermez, sadece alacaklının dava yoluyla alacağını elde etme olanağı, "alacağın dava edilebilme niteliği" ortadan kalkar. Zamanaşımına uğramış bir borç, ifa edilebilen, fakat dava edilemeyen eksik bir borçtur.
Türk Ceza Kanunu'nun 66. Maddesine göre en hafif suçlarda olağan zaman aşımı sekiz yıl olup aynı suçlara ilişkin olan uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesi ile kamu davasının yani ceza davasının düşmesine karar verilir.
Defi hakkı, borçlunun, borçlanmış olduğu bir edimi, bir karşı hak ileri sürerek yerine getirmekten kaçınma hakkıdır. Bu hak, sahibi tarafından mahkeme dışındaki taleplerde, edimi yerine getirmemekle, aleyhine dava açılması halinde ise bunu mahkemede savunma olarak ileri sürerek kullanılır.
Alacaklar İçin Zamanaşımı Süresi Ne Zaman Başlar? Alacak zamanaşımı süresi, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu durumlarda, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden itibaren işlemeye başlar.
Tamamlanmış suçlarda, dava zamanaşımı süresi suçun işlendiği günde başlar. Şarta bağlı suçlarda, şartın meydana geldiği gün suç tamamlanmış sayılır. Şekli suçlarda, şekli hareketin yapıldığı an suç tamamlanmış olur. Teşebbüs halinde kalan suçlarda, son icrai hareketin yapıldığı gün, suçun işleniş tarihidir.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür.
Takas ve mahsup bir defidir. Bu itibarla, ileri sürülmedikçe kendiliğinden dikkate alınamaz. Takas, karşılık dava olarak ileri sürülebileceği gibi, defi olarak da ileri sürülebilir.
Kesin defiler bir hakkın kullanılmasını sürekli ve kesin olarak engeller. İleri sürülmeleri halinde karşı taraf söz konusu hakkı kesin ve sürekli olarak kullanamaz hale gelir. Bu tür defilerin ileri sürülmesi borçluya, edimini kesin ve sürekli olarak yerine getirmeme fırsatı verir.
Borçlar Kanununun 133/2. maddesi gereğince takas defi zamanaşımını keser ve 136. maddesi gereğince de dava devam ettiği sürece hâkimin her emir ve hükmünden itibaren yeniden işlemeye başlar.
Defi hakkı, borçlunun, borçlanmış olduğu bir edimi, bir karşı hak ileri sürerek yerine getirmekten kaçınma hakkıdır. Bu hak, sahibi tarafından mahkeme dışındaki taleplerde, edimi yerine getirmemekle, aleyhine dava açılması halinde ise bunu mahkemede savunma olarak ileri sürerek kullanılır.
DeFi cüzdan, kripto varlıklarını güvence altına almanı sağlayan yani merkezi olmayan bir cüzdan anlamına geliyor. Merkeziyetsiz finans işlemlerinde tercih edilen para birimlerini güvenle saklamak ve varlıklar üzerinde tam bir kontrol sağlamak için sanal cüzdanlar kullanılıyor.
Yetki İtirazı ve Tahkim İtirazı (İlk İtirazlar) Cevap Dilekçesinin Islahı Yoluyla İleri Sürülemez.
Netice olarak,cevap süresi uzatılmışsa,kanımca bu ek süre içerisinde cevap dilekçesi ile ilk itirazları ve zamanaşımı defi'yi ileri sürmeye hiç bir engel bulunmamaktadır.
Islah, 01.10.2011 günü yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 176. ve devamı maddelerinde düzenleme altına alınmıştır. Anılan Kanun'un 177/1. maddesinde ıslahın, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabileceği açıkça düzenlenmiştir. Şu durumda, ıslaha karşı zamanaşımı definde bulunulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri