İşe başlatmama tazminatı, fesih tarihindeki çıplak brüt ücreti üzerinden hesaplanmalıdır. İşe başlatmama tazminatından Gelir Vergisi ve SGK Prim kesintisi yapılmamalı, brüt ücret üzerinden sadece damga vergisi kesilerek kalan tutar işçiye ödenmelidir.
1/1/2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanununun 12. Maddesi ile, işe başlatmama tazminatının dava tarihindeki ücreti esas alınarak belirleneceği hükme bağlanmıştır. Boşta geçen süre tazminatının aksine işe başlatmama tazminatı, brüt ücret üzerinden hesaplanır.
İşe iade kararı sonrasında işe başlatmama tazminatı yönünden
Davacı 4 aylık brüt ücreti tutarında işe başlatmama tazminatına hak kazanmıştır.
İş sözleşmesi feshedildikten sonra zorunlu arabuluculuk kapsamında ödenen işe başlatmama tazminatları gelir vergisinden istisna edilmektedir.
Bu durumda işe başlatmama tazminatından sadece damga vergisi kesilmesi gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.” Kanun maddesinde belirtilen “en az dört ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat” ile işe başlatmama tazminatından bahsedilmektedir.
İşe başlatmama tazminatı, fesih tarihindeki çıplak brüt ücreti üzerinden hesaplanmalıdır. İşe başlatmama tazminatından Gelir Vergisi ve SGK Prim kesintisi yapılmamalı, brüt ücret üzerinden sadece damga vergisi kesilerek kalan tutar işçiye ödenmelidir.
Bu durumda işe iade davası işçi lehine sonuçlandı ve işçi de süresi içinde işverene başvuruda bulundu ise, buna rağmen işveren işe başlatmazsa işverenin işe başlatmadığı tarihteki ücret üzerinden işe başlatmama tazminatı ödenmesi gerekir.
İşe başlatmama tazminatına uygulanacak olan faiz türü İş Kanunu'nda belirlenmemiştir. Bu sebeple, uygulanacak faiz genel hükümler doğrultusunda tespit edilmekte olup, uygulanacak faiz ise yasal faizdir.
İşçinin Aynı İşverenin -Bir Veya Değişik- İş Yerlerinde Aralıklı Çalışması Durumunda Kıdem Tazminatı İşçiler aynı işverenin işyerlerinde bir süre çalıştıktan sonra iş akitleri herhangi bir nedenle fesih edilip daha sonra aynı işverenin işyerlerinde tekrar çalışmaya başlayabilirler.
ÖZETİ Kural olarak işçilik alacakları brüt olarak hüküm altına alınmalıdır. Ancak davacının alacaklarını net miktarlar üzerinden talep etmesi hâlinde hüküm fıkrasında talep dikkate alınarak alacaklara net olarak hükmedilmelidir.
Maaş bordronuzda brüt maaş üzerinden hangi kesinlerin ya da yardımların yapıldığını daha detaylı inceleyebilirsiniz. Başlangıçta herhangi bir kesinti yapılmaksızın kararlaştırılan ödeme brüt maaş olarak bilinir ve vergi ya da kesintilerin düşülmesinden sonra kalan tutar ise net maaş olarak bilinir.
Brüt ücret senin hiçbir vergi ve kesintilerin yapılmadan belirlenmiş toplam gelir tutarındır. Net ücret ise, gerekli tüm vergi ve diğer kesintilerin yapılmasından sonra elde edilen gelirindir.
İşe iade davası sonucunda işçinin çalıştırılmadığı süre kadar işçiye maaşı ödenir. Ancak bu sürenin üst sınırı 4 aydır. Yani işçi 4 aydan daha uzun süre işte çalıştırılmamış olsa bile alabileceği üst sınır maaşı 4 ay ile sınırlı olacaktır.
Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir. İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir.
Boşta geçen süre ücreti işverenlikçe işe iade davasını kazanan işçiye her halükârda ödenir. İşçiye ödenecek boşta geçen süre ücreti 4857 Sayılı İş Kanunu'nda en fazla işçinin işsiz kaldığı süredeki boşta geçen 4 aylık ücretinin ödeneceği şeklinde hüküm altına alınmıştır.
07.2023 itibariyle kanuni faiz oranı ve temerrüt faiz oranında değişiklik olmaksızın %9 olarak uygulanmaya devam edeceği; 01.2023 – 30.06.2023 tarihleri arasında ticari işlerde temerrüt faiz oranının %10,75 olarak uygulanacağı ve. 07.2023 itibariyle ticari işlerde temerrüt faiz oranının ise %16,75 olarak güncellendiği.
Kıdem tazminatında faiz nasıl uygulanır? Kanun doğrultusunda yapılacak olan kıdem tazminatı faiz bedeli ödemesi mevduata uygulanan en yüksek faiz oranları uygulanarak hesaplanmaktadır. Eğer iş akdi feshedildiği zaman kıdem tazminatı ödemesi yapılmamışsa ödemenin yapılmadığı her gün faize eklenir.
Yasanın yukarda açıklanan 1.maddesinin uygulanması çerçevesinde, Bakanlar Kurulu'nun 08.08.1997 gün 97/9807 sayılı kararıyla yasal faiz ve temerrüt faizi oranları 01.01.1998 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık %30'dan % 50'ye çıkarılmıştır.
İşe iade davasında 1 aylık sürenin hesaplanması
İşçi işten derhal çıkarılmışsa, 1 aylık süre, işten çıkarıldığı ya da kendisine fesih bildiriminin yapıldığı tarihte başlar.
Başvurunuzu belgelemek için noter kanalıyla yapmakta fayda var. 2- İşveren sizi bir ay içinde işe başlatmaz veya işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen sürelerinize ilişkin ücretinizi ödemezse, alacağınız tutarı hesaplayarak icra takip talebinde bulunabilirsiniz.
Bunun için icraya konulmuş alacağın tamamını karşılayacak bir teminat yatırması veya borcu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu ibraz etmesi gerekir. İşveren teminat yatırırsa, icra müdürü kendisine tehiri icra kararı getirmek üzere bir mehil vesikası verir.
Emsal işçinin brüt ücretinin 3.500 TL olduğunu varsayarsak; İşe başlatmama tazminatı 3.500 TL x 5 = 17.500 TL olacaktır. Net işe başlatmama tazminatı ise 17.500 – 132,825= 17.367,175 olacaktır. Emsal ücret, işçinin sadece çalışması karşılığı ödenen asıl ücreti /çıplak ücretidir ve brüt tutar dikkate alınmalıdır.
İşçinin ücret alacağı, hak edildiği tarihteki ücrete göre brüt olarak hesaplanır. Gelir vergisi, damga vergisi ve %15'lik SGK kesintisine tabidir. Mahkeme tarafından yapılan yargılama sonucunda hakimin takdiri indirimine tabi değildir.
6-8 aylık işe başlatmama tazminatına hükmedilir. Yukarıda görüldüğü üzere işe başlatmama tazminatı işçinin kıdemine göre belirlenmektedir. 15 yıl ve üstü kıdemi olan işçilerin fesih sebeplerine göre 6 – 8 aylık ücretleri tutarında tazminata hükmedilmekte ve bu miktar hakimin takdirine bırakılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri