Yöresel yiyecekler listesinde birinci sırada yer alsa dahi aslında biz Türklerin damak tadına pek de uzak bir tat değil Bulgar kebabı. Zira kavurma ve köfte harmanlanarak yapılan bu kebap pirinç pilavının üzerinde servis ediliyor. Bu kebabı tüketirken ülkemizi anımsamamak neredeyse imkânsızdır.
“Muhacir diye küçümsenenler, tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani düşmanla sonuna kadar dövüşenler, çekilen ordunun ri'cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacırlar, kaybedilmiş topraklarımızın milli hatıralarıdır.”
Macır kelimesinin aslı Muhacir'dir. Muhacir kelimesinin anlamı ise “Dinleri için yaşadığı toprakları terkedip, dinlerini daha iyi yaşayabilecekleri topraklara göç eden müslümanlara verilen isimdir.” Türkiye'de ise Macır kelimesi özel olarak Balkanlardan Türkiye'ye göç eden insanlar için kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Zira Miladi takvime göre 24 Nisan 1877'de başlayan bu savaş, Rumî takvime göre 1293 tarihine rastladığından bu şekilde adlandırılmıştır. Doğu'dan gelen 93 Muhacirlerinin birçoğunu kökeni Ahıska Türkü'dür.
Öz. 1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşı akabinde memleketlerinden ayrılmak zorunda kalan 93 muhacirleri, Anadolu'nun iç kesimlerine doğru göç etmişlerdir. Kars, Ardahan ve Erzurum bölgesinden göç eden 93 muhacirlerinin bir kısmı Kayseri'nin Pınarbaşı, Sarız, Tomarza ve Bünyan ilçelerinin köylerine yerleşmişlerdir.
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kıpçakların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir. Kıpçak Türkleri ise bölgeye Proto-Bulgarlar olarak gelmiştir.
Bir göçmen kızı için akrabalık ilişkileri kuvvetlidir, iç içe yaşarlar ve yedi sülalesine hakimdir, ayrıca en çok kuzeni olan kız tipidir. Malumunuz göçmen aileleri koloniler halinde yaşamaya bayılırlar ve bir göçmen kızı olarak tüm akrabaları tanımak ve hal hatır sormakla yükümlüdür kendisi.
Parfüm, sabun ya da peynirin çok meşhur olduğu Bulgaristan'ın kültürel yapısı Türkiye'ye benzer. Bu nedenle sevdiklerinizin hoşlanacağı birçok obje bulabilirsiniz. Bulgar gül yağı, Bulgar sanayinde önemli yere sahip bir üründür. Bulgar gül yağı ve Bulgar gülü, Bulgaristan'ın sembolüdür.
Baniçka (Banitsa), Bulgarların özellikle kahvaltıda tükettikleri geleneksel böreklerinden biridir. Banitsa kahvaltıda sade yoğurt, ayran veya boza ile servis edilir.
Bulgar gülü Gülgiller (Rosaceae) familyasına ait bir türdür. Kış aylarında yapraklarını dökmektedir. Bulgar gülü kokulu ve çok irice çiçek açan bir gül türüdür. Boyları yaklaşık 1,5 metreye kadar ulaşabilmektedir.
13- Kolaç Bayram geldi, kapınızı Bulgaristan göçmeni komşunuz çaldı. Elindeki tepside her daireye takriben iki tane verilmelik Kolaç var. Evet, hamur kızartması olarak hazırlanan ve özellikle bayram ya da kandil gibi zamanlarda dağıtılan, içine bazen karbonat konularak mis gibi kabartılan hamurcuklar kolaçtır.
Bulgarca, Hint-Avrupa dilleri ailesinden, Güney Slav dillerine bağlı dil. Bulgaristan'ın resmi dilidir.
Bilindiği gibi İslam dinini yaymak için Mekke-i Mükerreme'de çeşitli zorluklarla karşılaşan Peygamber Efendimiz (S.A.S.) Mekke'den Medine'ye Cenabı Hakk'ın izni ile göç etmiştir.
Gerçek muhacir, Allah'ın haram kıldığı şeyleri terk edendir. Bir başka hadiste de hicretin bir diğer yönüne işaret edilerek “Bozgun, fitne ve fesat döneminde ibadet etmek, benim yanıma hicret etmek gibi faziletlidir.”⁵ buyurulmuştur.
“Gerçek muhâcir, Allah'ın yasak kıldığı şeyleri terk edendir.” (Buhârî, İman 4, Rikâk 26; Ebû Dâvûd, Vitr 2, 11, 12, Cihâd 2; Nesâî, İman 9; İbn Mâce, Fiten 2.)
Oğuzların avşar boyuna ait olan Karamanoğlu Beyliği 1228 yılında Moğol baskısından dolayı Anadoluya göç etmişler. Karamanoğlu Beyi Hacı Bektaşi Veli'nin müritlerindendir.
Cumhuriyetten sonra ilk göç hareketi Yunanistan'dan olmuştur. Lozan anlaşmasının mübadele maddelerine dayalı olarak 1922-38 arası 384.000 kişi Türkiye'ye göçmüştür. Makedonya'dan ilk göç hareketi 1924 yılında ülkedeki Türklerin Anadolu'ya göçü ile başlamıştır.
Bunlara halk arasında 93 Muhacirleri veya yanlış biçimde Kars Muhacirleri denilmektedir. İlk muhacir kafilesinin Ardahan bölgesinden gelmesine karşın, buranın Cumhuriyet döneminde Kars iline bağlanması nedeniyle bu terim kullanılmakta olup, doğrusu Ahıska ya da Ardahan Muhacirleri'dir.
Bulgaristan'daki Türkler, Osmanlı Devleti döneminden itibaren Bulgaristan'a göç eden Türkler oluşturmaktadır. Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kumanların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir.
Salur adı Dağ Han'ın(Dagh Khan) en büyük oğlunun ismine dayanır. Bu konu üzerine bilgiler yetersiz olmakla birlikte Divan-ı Lügat-ı Türk ve Farsça Oğuzname'nin el yazmalarında bu isim geçer.
Göç ve göç politikaları açısından, tarımsal yapıda değişme, nüfus artışının hızlanması ve kentleşme sürecinin başlaması da çok önemli gelişmelerdi. Bu dönemde gerçekleşen göçün en önemli sebebi Bulgaristan'da kurulan Komünist rejimin baskılarıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri