Muhâkemetü'l-Lugateyn (محاكمة اللغتين Muḥākemetü'l-Luġateyn; anlamı: İki Dilin Karşılaştırılması), 15. yüzyılın edebî şahsiyetlerinden ünlü Ali Şîr Nevâî tarafından Çağatay Türkçesi ile yazılmış bir eserdir.
sözlük değildir. öbek manası olarak iki lugatın yani iki söz dağarcığının muhakemesidir. lugat kelime olarak söz, söz dağarcığı kimi zaman uzak anlamdan dil olarak da kullanılabilmektedir. ali şir nevai'nin edebi dil olarak türkçe ve farsçayı karşılaştırdığı ve sonuç olarak türkçeyi daha üstün bulduğu çalışmasıdır.
olduğumuz “Muhakemetü'l-Lügateyn” adlı kitap Fars dilini edebî bir şekilde irdeleyip, onun üzerinde bir tenkit ve muhakeme yapıp, Türk dilinin Farsçadan çok zengin ve daha mükemmel olduğunu ispat etmek maksadı ile yazıldığından dilimiz açısından da en kıymetli kitaptır.”
Türkî halkların düşünce, dil ve edebiyat tarihinde Ali Şir Nevaî'nin “Muhakemetü'l-Lugateyn” isimli eserinin Dîvânü Lügâti't-Türk'ten sonra hususi bir yeri bulunmaktadır. Sovyet Türkmenistanı'nda Ali Şir Nevaî'nin “Muhakemetü'l-Lügateyn” adlı eseri üzerine değişik çalışmalar yapılmıştır.
Ali Şîr Nevaî, 1441 yılında (günümüzde Kuzeybatı Afganistan'da bulunan) Herat'ta doğdu. Ali Şîr Nevaî'nin yaşadığı döneminde Herat, Timurlu Devleti hükmü altında idi ve Herat bu devletin en önemli kültürel ve entelektüel merkezlerinin başında gelmekteydi.
İlgili 34 soru bulundu
Ali Şîr Nevâyî, Türkçe yazdığı şiirlerinde “Nevâyî”, Farsça yazdığı şiirlerinde ise “Fânî” mahlaslarını kullanmıştır. Beş mesnevisinden meydana gelen Hamsesi ile Nevâî, Türk edebiyatının ilk hamse yazan şairi olarak bilinmektedir. Eserlerini Çağatay lehçesiyle yazmıştır. Lirik ve canlı bir anlatım diline sahiptir.
Türk dili tarihinde, "Nevai dönemi" olarak adlandırılan Çağatay Türkçesinin klasik devri, Ali Şir Nevai'nin öncülüğünde, Türkçeye oldukça önemli katkılarda bulunmuştur.
Sovyet Türkmenistanı'nda Ali Şir Nevaî'nin “Muhakemetü'l-Lügateyn” adlı eseri üzerine değişik çalışmalar yapılmıştır.
Bu hadiselerde meselelerin halledilmesi daima ona düşmüştür. Fakat o bu saltanat mücadeleleri arasında bile 1498‟de Lisânü‟t-Tayr, 1499‟da Muhâkemetü‟l-Lügateyn ve Sirâcü‟l-Müslimîn ile 1500 yılında Mahbûbü‟l-Kulûb adlı eserlerini kaleme almaktan geri kalmamıştır.
Mecâlisü'n-nefâîs, 'Ali Şîr-i Nevâî (17 Ramazan 844/9 Şubat 1441-12 Cemâziye's-sânî/3 Ocak 1501) tarafından 896/1490-91 tarihinde Çağatayca kaleme alınan ve ilk Türk Tezkiresi sayılan çok önemli bir eserdir.
Türkçenin ses zenginliği, ses-harf ilişkisi, hece ve kelime türetme, kelime tanıma ve zihinsel sözlük geliştirme gibi özellikleri hem okuma yazma öğretimini kolaylaştırmakta hem de zihinsel becerileri geliştirmekte- dir.
Yargılama hukuku ve yargı kararı anlamında fıkıh terimi. Yargılama hukuku ve duruşma anlamında hukuk terimi.
Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.
Ölümünün 520'nci yılında, Türk şairi Ali Şir Nevai'nin yüzyıllara etki eden eserlerini anlattık. 2 dk. 15 sn. Nevai, 1441'de Herat'ta doğdu, 3 Ocak 1501'de doğduğu topraklarda, hayatını kaybetti.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkçeyi oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
İlk izlerine Sümer kaynaklarında rastlanan Türk dilinin ilk verileri Hunlardan kalan birkaç kelimedir. Bu birkaç kelimelik veri bir kenara bırakılırsa Moğolistan'da bulunmuş olan 6 satırlık Çoyr yazıtı (687-692), Türkçenin tarihi bilinen en eski metnidir.
Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Orta Asya'daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir. Çağatay Hanlığı, Kırım Hanlığı, Babürlüler ve tarihsel Orta Asya devletleri.
Bunların en önemlileri Türkiye Türkçesi, Azerice, Türkmence, Kazakça, Karakalpakça, Kırgızca, Özbekçe, Uygurca, Tuvaca, Yakutça, Tatarca, Başkurtça ve Çuvaşçadır.
Türk şairi, bilgin ve devlet adamı Ali Şir Nevai, Türkçenin Farsçadan üstün olduğunu savundu.
15.yüzyılın başlarından 1920'lere kadar çok az değişikliklere uğrayarak devam etmiş olan Çağatay Türkçesinin, dolayısıyla güney-batı grubu dışındaki -hatta Türkmen Türkçesi de dahil- Türk lehçelerinin ana kaynaklarından birinin Ali Şir Nevai'nin dili olduğu görülür.
Muhakemetü'l Lügateyn isimli eserinde Türkçe ile Farsça'yı karşılaştırır. Türkçenin Farsçadan üstün bir edebi dil olduğunu savunur. İki dilli bir toplumda Türkçenin yok olmaması için uğraşmış, Türkleri Türkçe eser verme konusunda ikna etmeye çalışmıştır.
Nevâî; Türkçeyi edebî dil olarak kullanmayan, Farsça yazan çağdaşlarına çatar. Çağdaşlarının Farsçanın karşısında edebî dil olarak Türkçeyi yetersiz görmelerini eleştirir, eğer emek verilirse Türkçenin de Farsça kadar hatta daha fazla anlatım inceliklerine sahip olduğunun görüleceğini belirtir.
metafor ardında bir anlam sisi bırakır. okuyucu oradan kendince resimler oluşturarak devam eder. - alegori ise, daha somut şeyleri başka sembollerle anlatma biçimidir. varılan nokta nettir ve somut bir resimdir.
''Dinmek'' fiilinden türetilen dingin kelimesi, öz Türkçedir. 14. yüzyıldan beri kullanılan bu sözcük, sakin, sessiz, içine kapanık anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise güçsüz düşmüş, takati kalmamış olan kimsedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri