WHO'nun listesindeki hazır gıdalarda belirlenen şeker miktarı ise korkunç derecede. Buna göre dünyada sıkça tüketilen enerji içeceklerinin 1 kutusu 5 buçuk küp şeker ihtiva ederken, 500 ml'lik portakal suyunda da 10 küp şeker mevcut.
Tek bir bardakta 10,2 gr. ilave şeker içeren bir meyve nektarına “Meyve suyu yararlıdır” yazmak tüketiciyle dalga geçmektir. Meyve suyu değil, meyve yararlıdır. Ürün tek su bardağında 20 gr. yani yaklaşık 10 tane küp şeker kadar ilave şeker içermektedir.
Kapalı ambalajlarda sunulanlar genellikle 300 ya da 360 adet şeker içerir ve çoğunlukla 1 kg ağırlığında üretilir. Sargılı çeşitleri arasında küp şeker 750 gr çeşitleri de mevcuttur ve genellikle 300 adet içerir. Küp şeker 1 kg çeşitlerini küp şeker paketli olarak da temin edebilirsiniz.
Bilgisi olsun diye tekrarlayalım; meyve suyu %100 meyveden oluşan bir içecektir, şeker miktarı litrede ortalama 110 gramdır ve Türkiye'de kişi başına yıllık meyve suyu tüketiminin 0.7 litre kadardır(1). Hesabı birlikte yapalım; 0.7 litre meyve suyundaki şeker miktarı 110×0.7= 77 gramdır.
Hazır meyve sularında, meyve özünün haricinde bol miktarda katkı maddesi ve meyve aroması bulunur. Bunların yanında içlerinde sofra şekeri ve fruktoz şurubu da eklenir. Bu tür kimyasalların içinde olmasıyla birlikte hazır meyve suları, meyve suyu özelliğini neredeyse kaybederler.
İlgili 30 soru bulundu
Yüzde 100 meyve suyunda koruyucu ve katkı maddesi, şeker ve sitrik asit de yoktur” diyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Aydın ise “Paketlenmiş meyve sularına yüzde 100 karşı olduğunu belirtiyor ve “Isıl işlemler meyve sularında bulunan enzimleri ve faydalı bakterileri tahrip ediyor.
Meyve sularının hazır paketler halinde alınması yerine, meyvelerin taze olarak alınıp, suyunun sıkılıp, yenmesi oldukça faydalıdır. Taze olarak sıkılan meyve sularının bekletilmeden içilmesi ve içerisindeki vitaminlerin, liflerin kaybolmadan tüketilmesi hastalıklara karşı da korumaktadır.” diye konuştu.
Diyabet hastaları için sebze suyu, meyve suyundan çok daha iyi bir alternatiftir. Özellikle maydanoz, kereviz, salatalık gibi yeşil sebzeler ile hazırlanmış sebze suları kan şekerini yükseltmeden, vitamin ve mineral alımının artmasına katkı sağlayacaktır.
Hatta şeftali, kayısı gibi yoğun kıvamlarından dolayı %100 meyve oranı elde edilemeyen ürünlerde, şeker kullanmamak için tatlandırmak amacıyla elma suyu kullanıyoruz.
Geri kalanı fruktozdur, glikozdur ve de tehlikelidir." "Taze sıkılmış meyve suyu kan şekerini ve insülini yükseltir ve yağlanmaya başlarsınız. Meyve suları karaciğeri yağlandırır. Meyve sularında fruktoz (meyve şekeri) ve glikoz vardır.
yani yaklaşık olarak 7 küp şeker bulunmaktadır.
Genel olarak kadınlara günlük 5-6 çay kaşığı(25 gram), erkeklere 8-9 çay kaşığı(32 gram) şeker alınması tavsiye ediliyor.
Bir küp şekerin ağırlığının 4 ile 5 gram arasında değiştiği düşünülürse bir su bardağının kaç gram küp şeker aldığı da hesaplanabilmektedir. Buna göre tam dolu bir bardakta 160 gram ile 180 gram arasında küp şeker bulunduğu söylenebilir.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir. Şeker hastalarının özellikle bu meyvelere ayrıca dikkat etmeleri gerekir.
Diyabet hastalarının içebileceği en kötü içecekler ise; Normal soda, enerji içecekleri, gazlı içecekler ve meyve sularıdır. Ayrıca diyet soda ve alkollü içeceklere de dikkat edilmelidir.
%100 Meyve suyu nedir ? Meyve veya meyvelerin karışımının yenilebilir kısımlarından elde edilen katkısız içeceklerdir. Yüzde yüz meyve sularına şeker ilavesi yapılmaz.
Meyve suyu, nektar ve diğerleri, etiketinde yazılı son kullanım tarihine kadar açılmadan güvenle muhafaza edilebilir. Ancak, tüketmek üzere ambalaj açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Bu süre, buzdolabında +4-8 ˚C de muhafaza edilmek koşuluyla 2-3 günü geçmemelidir.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Şeker hastalığı ile kahve arasında direk bir ilişki kimsenin aklına gelmese de kahvede bulunan kafeinin belirli bir miktardan fazla tüketilmesi durumunda kan şeker düzeyini yükseltmesi nedeniyle Tip 2 şeker hastalarının kahveyi dikkatli tüketmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur.
Çay kan şekeri seviyesini düşürebilir
Siyah çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler keşfedilmiştir.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Aşırı tüketilen meyve suları ve asitli içecekler, fazla miktarda şekerin vücuda girmesiyle, kan şekerini yükselterek, şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıklara da yol açabilmektedir.
Besin öğeleri açısından diğer şekerli içecekler ile karşılaştırıldığında meyve suları aynı enerji yoğunluğu ve şeker içeriğine sahiptir. Örneğin 250 ml bir elma suyu 110 kkal ve 26 g şeker içerirken; aynı miktardaki asitli bir içecek 105 kkal ve 26.5 g şeker içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri