Sütlü tatlıların yukarıda da bahsettiğim gibi dolapta saklama ömrü en fazla 2 gündür. 2 gün sonra bozulmaya başlar ve tazeliğini kaybeder. Tavsiyem, aynı gün içerisinde tüketeceğiniz kadar yapmanızdır.
Eğer hazırladığınız ve bir süre sakladığınız sütlü tatlının üzerinde ya da kaşıkladığınızda içinde beyaz noktacıklar oluşmaya başladıysa tatlınız bozulmaya başlamış demektir.
Bu kural bir çok tecrübeli ev hanımının bildiği, sütlü tatlıları buzdolabı dışında 3 saat, buzdolabında 3 gün muhafaza etme kuralıdır. Buzdolabında 3 günden fazla kalan sütlü tatlı veya sütlacı, iyi görünse hatta tadında bozulma olmasa dahi tüketilmesi tavsiye edilmez.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Malesef sütlü tatlı buzlukta saklanmaz. Tatlı sulu bir hal alır ve kıvamı bozulur. Bunun yerine kek, mozaik pasta vb. yapıp buzluğa koyabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Muhallebi dolapta ne kadar bekletilmeli? Soğuyunca dolaba kaldırın ve en az 1 saat bekleyip servis edin.
Muhallebi ve muhallebi içeren (kek, pasta gibi) gıdaları da muhallebi dondurulup çözdürüldüğünde kıvamından çok şey kaybettiği için dondurarak saklamamakta fayda var. Poğaça, kek, kurabiye, çörek, börek, katmer, vs. gibi tüm hamur işlerini dondurarak 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Buzdolabı yerine kuru yerleri tercih edin
Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
3-4 güne kadar hiçbirşey olmaz. Buzdolabında sakın muhafaza etmeyin. Şekerlenir.
Muhallebinin yapım aşaması yaklaşık 10 dakikadır. Sadece buzdolabında beklemesi zaman alır. Sade yapılan muhallebi arzu edilen meyvelerle servis edilebilir.
Tiramisu 2 gün önceden hazırlanıp buzdolabında 2 güne kadar saklanabilir. Ancak yumurtalı muhallebi Perşembe gününden sonra tüketilebilse de, Tiramisu'nun daha sonra bozulmaması beklenebilir. en fazla üç gün.
Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Özgök şu uyarılarda bulundu: "Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan, iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir.
NOT: Kadayıf ve muhallebiyi bir gece önceden hazırlayıp ertesi gün buluşturmak çok daha iyi bir sonuç verecektir. Bir gün önceden yapılan muhallebi üzerine streç örtülerek ertesi gün için buzdolabında saklanabilir. Böylece kadayıflar çıtır çıtırken muhallebi de tok dokusunu muhafaza edecektir.
Süt bozulmaya başladıkça kıvamı da yoğunlaşır. Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar.
Eğer ocaktan aldıktan sonra muhallebinizin sıvı olduğunu farkederseniz de yeniden ocağa alın.
En fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Şerbetli tatlı saklamak için şerbetini dökmeden bir buzdolabı poşetine koyarak buzlukta muhafaza edilebilir. Şerbetli tatlı saklayacaksanız, şerbetine limon eklemeniz tatlının şekerlenmesini engeller. Bu da tatlınızı uzun süre saklayabileceğiniz anlamına gelir.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Muzlusuna göre avantajı ertesi güne de kalabiliyor oluşu. Kapların üzerini streç filmle kaplayıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Çilekler tamamıyla muhallebinin altında kaldığı sürece bozulmadan duruyor. Ama üçüncü güne bırakmamakta fayda var.
Irmik helvası dolapta kaç gün bekler? Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Bebeğinize yaptığınız yemekleri, buzdolabında bir saklama kabında saklamalısınız. Hatta bu saklama kabı cam bir kavanoz olsa daha sağlıklı bir seçim olur. Buzdolabında bebek yemeğini 2 günden fazla saklamamalısınız.
Bebeğiniz için hazırladığınız ev yapımı meyve sularını derin dondurucuda saklama süresi ise 5 ay. Süt veya yoğurtla hazırladığınız krema ve muhallebi kıvamında bebek mamalarının derin dondurucuda muhafaza edilme süresi ise en fazla 3 ay.
Muhallebi kıvam aldıktan sonra kaynarken üzerinde baloncuklar oluşmaya başlamışsa kaselere paylaştırmaya hazır demektir. Unutmayın çok kaynatırsanız soğudukça yoğunlaşacağı için fazla koyu bir kıvamı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri