335. Personele Borçlar hesabına, Brüt ücretten kesintiler düşüldükten sonra hesaplanan net ücret kaydedilmektedir. İşçinin brüt ücretinden 3 farklı kesinti yapılmaktadır. Bunlar (1) Sosyal Güvenlik Kesintisi, (2) Gelir Vergisi ve (3) Damga vergisi kesintisidir.
335 PERSONELE BORÇLAR
İşletmenin, çalışanına olan borçlarını kapsar. Çoğunlukla maaş ödemelerinde kullanılır.
335 Personele Borçlar Hesabı: İşletmenin personeline olan çeşitli borçların izlendiği hesaptır. 335 Personele Borçlar Hesabının İşleyişi: Ortaya çıkan personele borçlar bu hesabın alacağına kaydedilir, ödenmesi halinde borcuna kaydedilir.
336 hesap, ticari bir olaydan ortaya çıkan ve diğer borçlar hesap grubundaki hesapların kapsamında olmayan çeşitli borçların izlendiği hesap olarak adlandırılan muhasebe kodudur.
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
İşletmenin; sermaye taahhüdünden borçları hariç olmak üzere faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla bağlı ortaklıklara olan borçlarının izlendiği hesaptır. Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak; ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ortaklar borçlar hesabı olarak adlandırılan 331 hesap, işletme ortağının işletmeden alacaklı olması yani işletmenin sermayesinin ortak tarafından giderildiği anlamına gelir. Sürekli olarak alacak bakiyesi vermesi sebebiyle pasif nitelikli hesaptır.
Şirket veya işletme ortağın işletmeden alacaklı olması anlamına gelen 331 hesap, işletme veya şirket tarafından üçüncü kişilerden alınan avansların izlendiği hesap olarak tanımlanır. Pasif karakterli bir hesap olarak yer alan 331 nolu hesap, Ortaklara Borçlar Hesabı olarak isimlendirilir.
335. Personele Borçlar hesabına, Brüt ücretten kesintiler düşüldükten sonra hesaplanan net ücret kaydedilmektedir. İşçinin brüt ücretinden 3 farklı kesinti yapılmaktadır. Bunlar (1) Sosyal Güvenlik Kesintisi, (2) Gelir Vergisi ve (3) Damga vergisi kesintisidir.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı diğer hesap kalemlerinin hiçbirinin kapsamına alınmayan mali borçların takip edildiği hesaptır.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
DİĞER ÇEŞİTLİ BORÇLAR. Ticari olmayıp yukarıdaki hesaplardan hiçbirinin kapsamına alınamayan çeşitli borçların izlendiği hesaptır.
369- ÖDENECEK DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
Özel bölümlerinde tanımlananlar dışında kalan yükümlülüklerin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Tahakkuk ettirilmesini gerektiren olaylar ve işlemler ortaya çıktıkça anılan hesaplar alacaklanır, ödemeler yapıldıkça borçlanır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır. Yapılan tahakkuklar gider ve zarar hesaplarına borç, ama bu hesaba alacak olarak, yapılan ödemeler borç olarak kaydedilmektedir.
336 Diğer Çeşitli Borçlar Hesabı: Ticari bir olaydan ortaya çıkan ve diğer borçlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen borçların izlendiği hesaptır. 336 Diğer Çeşitli Borçlar Hesabının İşleyişi: Borcun doğması halinde hesaba alacak olarak kaydedilir, ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
İnşaatlarla ilgili olarak alınan hakedişlerin izlendiği 350 No'lu " Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakediş Bedelleri " hesabı, inşaat işinin bittiği yıl sonunda, 600 no'lu " Yurtiçi Satışlar " hesabına aktarılarak, inşaat işinden doğan kar veya zarar hesaplanır.
350-357-Yıllara Yaygın İnşaat Onarım Hakediş Bedelleri İşletmenin üstlendiği yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinden, tamamladıkları kısımlar için düzenlenen hakediş bedellerinin izlendiği hesaplardır.
300 Banka Kredileri Hesabı
Kısa vadeli fon ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilerin izlendiği hesaptır. Alınan kısa vadeli kredi bu hesabın alacağına kaydedilir. Kredi geri ödendiğinde bu hesabın borcuna kaydedilir.
320 Satıcılar hesabı, firmanın faaliyet alanıyla ilgili ürün ve hizmet alımlarından doğan senet olmayan borçların takip edildiği hesaptır. Hissedarlar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço da yer alması gerekir.
İşletmenin yılsonu bilançosunda 371 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan kadar borç ve 360 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan ile o yıl içinde ödenen vergi taksitlerinin toplam tutan arasındaki fark kadar alacak bakiyesi ile görünür.
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı: İşletmenin ekonomik faaliyetlerde bulunmasının sonucu ilgili mali mevzuat uyarınca mükellef veya sorumlu sıfatıyla işletmenin kendisine, personeline ve üçüncü kişilere ilişkin olarak ödenmesi gereken vergi, resim, harç ve fonların izlendiği hesaptır.
690 hesap işleyişinde işletmenin gelir hesapları ilgili hesabın alacağına, gider hesapları ise bu hesabın borcuna kaydedilir. Hesabın alacak kalanı vergiden önce vermesi dönem karını, borç kalanı vermesi ise 690 nolu hesabın zararını gösterir.
133 Bağlı Ortaklıklardan Alacaklar Hesabı
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile ( Ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan ) bağlı ortaklıklardan olan alacaklarını içerir. İşleyişi: Bu hesaba. alacağın doğması ile borç. tahsili halinde alacak kaydedilir.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
Aynı ortak ile ilgili hesap planı içindeki bütün cari hesaplar dikkate alınarak dönem sonunda değerleme yapılmalıdır. Değerleme sonunda hesap borç bakiyesi verir ve kısa vadeli ise 131, uzun vadeli ise 231 no.lu hesaba, sonuç alacak bakiyesi verir ve kısa vadeli ise 331, uzun vadeli ise 431 no.lu hesaba alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri