Eş zamanlı kayıt yöntemini kullanılması önerilen 7/A seçeneğinde, giderler yapıldıkları anda ilgili defter-i kebir hesaplarına “Fonksiyon Esasına” göre kaydedilirken, söz konusu giderler aynı zamanda yardımcı defterlerde hem çeşit esasına hem de ilgili gider yerlerine göre izlenir.
7/A seçeneğinde yer alan hesaplar; maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 ana gruptan oluşmaktadır.
Sözkonusu tebliğle belirli bir işletme büyüklüğü ölçüsünü aşan işletmelerin 7/A seçeneğini, bu büyüklüğün altında kalan işletmelerin ise 7/B seçeneğini veya istemeleri halinde 7/A seçeneğini kullanabilecekleri belirtilmiştir.
Maliye Bakanlığı'nca her yıl yeniden belirlenen aktif toplamını ve net satışlar toplamını aşan işletmeler ek finansal tabloları düzenlemek zorundadır. 7/A seçeneğinde giderler “fonksiyon esasına” göre sınıflandırılmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Tekdüzen Muhasebe Sistemi olarak bilinen 1 Sıra No'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Teb liğinde maliyet hesapları iki seçenek halinde 7/A ve 7/B olarak sunulmuştur. 7/A seçeneğinde giderler defter-i kebirde fonksiyon esasına göre, 7/B seçeneğinde ise çeşit esasına göre belirlenmiştir.
7/B SEÇENEĞİNDE MALİYET HESAPLARI
İsterlerse, eş zamanlı kayıt düzenini bu seçenek için de kullanarak yardımcı defterlerde fonksiyonel gider hesaplarını ve gider yerlerini izleyebilirler.
2021 yılı Aktif Toplamı 6.283.900 TL veya Net Satışlar Toplamı 12.567.300 TL'yi aşan üretim ve hizmet işletmeleri, 2022 yılında maliyet hesaplarını 7⁄A seçeneğine göre tutmak zorundadırlar.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
1.4.
Aşağıda gelir tablosunda yer alan gider hesapları verilmiştir. İşletmeler giderlerini dönem içerisinde 7 ile başlayan ilgili maliyet (gider) hesaplarında takip ederler ve dönem sonlarında 6 ile başlayan ilgili gelir tablosu hesaplarına, yansıtma hesapları aracılığıyla devrederler.
Tellür (Te) ve polonyum (Po) yarı metal özelliği gösterirken diğerleri ametal özelliği gösterir. 7A grubu elementlerinin elektron dizilimi ns2 np5 ile sonlanır. Değerlik elektronu sayıları 7 dir. Flor, periyodik tabloda elektronegatifliği en yüksek element oldu- ğundan tüm bileşiklerinde sadece –1 değerlik alır.
732.
Dönem sonlarında bu hesap ilgili stok ve satış maliyeti hesaplarına aktarılarak kapatılır.
HES. Bilanço gününde 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır.
730 Hesap İşleyişi
Tahakkuk eden giderler 730 genel üretim giderleri hesabının borçlarına kaydedilir. İlgili dönem sonunda 731 genel üretim giderleri yansıtma hesabı ile mukayese edilerek kapatılır.
770 Genel yönetim giderleri hesabı, firmaların yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da içine alan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderlerinin takip edildiği hesaptır.
710- Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri Hs. 711- Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri Yns.Hs. Bir mal veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya verilebilen işçilik giderleri ile ilgili gider, yansıtma ve fark hesapları bu grupta yer alır.
793 Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler hesabı
“İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim pazarlama ve diğer hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler (elektrik, su, gaz bakım ve onarım, haberleşme, nakliye ile diğer fayda ve hizmetler) için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.” [1].
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
Tekdüzen hesap planı açıklamasından görüleceği üzere 780 Finansman Giderleri hesabı borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkı, komisyon ve benzeri borçlanmanın maliyetlerinin izlendiği hesaptır. Finansman giderleri borçlanılan tutarların maliyetidir.
7/B Seçeneğinde Yer Alan Maliyet Hesaplarının İşleyişi:
Dönem sonlarında "799 Üretim Maliyet Hesabı", üretim işletmelerinde 151 Yarı Mamuller Üretim" ve "152 Mamuller" hesaplarına, hizmet işletmelerinde ise "622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı"na devredilerek kapatılır.
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
2.1.2 7/b seçeneği
Ve '798 gider çeşit yansıtma hesabı ile gelir tablosu hesaplarına yansıtılır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri