Penaltı vuruşu (penaltı olarak kısaltılır), bir oyuncunun yalnızca rakip takımın kalecisi tarafından savunulan kaleye tek bir atış yapmasına izin verilen, federasyon futbolunda oyunu yeniden başlatma yöntemidir.
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), penaltı atışını tek vuruş haline getirecek. Yani penaltılara kalan maçlarda uygulanan temdit penaltısının aynısına geçilecek. Topun kaleciden veya direkten dönmesi halinde oyun aut atışıyla başlayacak.
Penaltı noktası, noktanın merkezinden kale çizgisinin arka kenarına doğru ölçülür. Oyun alanı dışına, köşe yayından 9.15 m (10 yarda) mesafede, kale ve taç çizgilerine dik açılı olacak biçimde işaretler konabilir. Tüm çizgiler aynı genişlikte olmalıdır ve çizgilerin genişliği 12 cm'den (5 inç) fazla olmamalıdır.
Penaltıda top, ceza sahası içerisinde yer alan beyaz penaltı noktasının üzerinde yer almalıdır. Atışı yapacak futbolcu, hakeme kendini tanıtmalıdır. Sadece atışı yapacak olan oyuncu ile rakip takımın kalecisi ceza sahası içerisinde olabilir. Diğer futbolcular, topa en az 9 metre 15 santimetre uzaklıkta olmalıdır.
Penaltı vuruşu, belirli bir serbest vuruş türüdür. Serbest vuruşlar doğrudan veya dolaylı olabilir. Başka bir deyişle, vuruşu yapan oyuncu, eğer bir doğrudan serbest vuruş verildiyse, doğrudan vuruştan gol atabilir veya başka birinin gol atması için başka bir oyuncuya pas verebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Penaltı vuruşları ya da seri penaltı vuruşları, genelde eliminasyon sisteminde oynanan futbol maçlarında normal süre ve uzatmaların beraberlikle sonuçlanması durumunda maçın galibini belirlemek için iki takımın sırayla beşer penaltı kullanmaları, sonucun tayin edilememesi halinde ise penaltı vuruşlarına eşitliğin ...
Penaltı atışları paslaşarak kullanılabilir. Ancak bunun şartları var. 1-) Pası veren oyuncu topu ileri doğru vurur. 2-) Pası veren oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.
Antonín Panenka (d.
Bundan sonra penaltı atan futbolcunun atış öncesi duraksayarak kaleciyi şaşırtmasına izin verilmeyecek. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, bu hareketin "sportmenlik dışı bir davranış" olduğuna hükmetti. Artık penaltı atışı öncesi duraksayarak kalecileri şaşırtan futbolcular, sarı kartla cezalandırılacak.
1929: Penaltı atışları sırasında kalecilerin kale çizgisi üzerinde durması kuralı; kaleci, penaltı vuruşu yapılana kadar çizgi üzerinde durmalıdır şeklinde değiştirilmiştir (4, 6).
Diğer hakem, penaltı atışı esnasında kale çizgisi üzerinde durur ve eğer kaleci topa vurulmadan önce kale çizgisini terk edip öne doğru çıkarsa ve vuruş gol olmazsa, hakem düdüğünü çalıp atışı tekrar ettirir.
Futbol oynayan herkes ama herkes bilir ki futbolcu topa vururken ayak bir miktar havaya kalkar ve inerken de GEÇ KALMIŞ RAKİBİN bir yerine çarpabilir. Bu müdahalenin topla, topu engellemeyle ya da faul ile rakibi oyundan düşürmekle bir ilgisi yoktur.
El ve kolların omuz hizasından yukarıda olduğu durumlarda topun ele veya kola çarpması her halükarda cezalandırılacak. Ancak eğer top vücudun başka bir yerinden seker veya kayarak müdahale durumlarında destek koluna çarparsa bu el sayılmayacak.
Futbolda takımlardan bir tanesinin oyuncusuna faul yapılması durumunda faul yapılan kişi takım arkadaşları ile birlikte topun arkasında durmaktadırlar. Sonra takım arkadaşları topa dokunduktan sonra şut ya da pas verip orta açabilmektedirler. İşte bu endirekt serbest vuruş veya çift vuruş olarak bilinmektedir.
1.Maç berabereyken kazanılan penaltının gol olma oranı %95 iken, beraberliği getirebilecek penaltının gol olma oranı %55'tir. 2.Defans oyuncularının başarılı penaltı atma oranı %68 iken, hücum oyuncularında bu rakam %80 civarındadır.
Panenka, penaltı vuruşunu kalenin tam ortasından, kalecinin uzanamayacağı şekilde, topu yere hafifçe vurarak atma tekniğidir. Bu teknik, Çekoslovak futbolcu Antonín Panenka tarafından 1976 Avrupa Şampiyonası finalinde Almanya ve Bayern Münih'in efsane kalecisi Sepp Maier'i alt etmek için ilk kez kullanıldı.
The Strongest'de forma giymektedir. Campos uzaktan şutları, tekniği ve yüksek penaltı isabet oranı ile bilinir. Günümüze kadar hiç penaltı atışı kaçırmamıştır.
Ahmet Çakar: “FIFA kurallarına göre ofsayttaki bir oyuncu topa doğru hareketlenip topa vurmadan önce penaltıya maruz kalırsa ofsayt ihlali gerçekleşmez, penaltı verilir." "Bunu ben değil FIFA oyun kuralları söylüyor.
Dünya rekoru ise 48. 2005'te Namibya Kupası'nda KK Palace ve Civics takımları arasında oynanan maçta 48 penaltı aılmış, KK Palace 17-16 kazanarak tur atlamıştı. Profesyonel anlamda Britanya'daki rekor 32.
Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk penaltı golü, 15 Mart 1959 tarihinde Fenerbahçeli oyuncu Lefter Küçükandonyadis tarafından atılmıştır.
Kalecilerin en zayıf olduğu yer üst köşeler.
Ceza alanı olarak da adlandırılan ceza sahası, futbol sahasında her iki kalenin de önünde bulunan bölgedir. Kalenin orta çizgisinden 11 metre uzakta yer alan penaltı noktası da ceza sahası içinde konumlanır.
Futbol kurallarına göre, ceza sahasının çizgileri de ceza sahasına dahildir. Yani, ceza sahası çizgisi üzerinde yapılan bir faul veya elle oynama durumunda da penaltı verilir. Ancak, bu durumda faulün hangi takım lehine olduğuna hakem karar verir. Eğer faulü yapan takımın kalecisi ise, penaltı karşı takım lehinedir.
Futbol oyun kurallarına göre; penaltının avantajı olmamaktadır.
Vücuttan sekip ele gelen top için bir maçta penaltı verilirken diğerinde, 'devam' deniyor. Bir karşılaşmada pazuya gelen top penaltı, diğerinde değil. Yerde şınav çekerek topu kollarıyla durdurana da penaltı yok. Süper Lig'de maçlar, kurallara göre değil keyfe göre yönetiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri