▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Verita Tatlı Patates serin, ışık almayan ve iyi havalanan bir yerde 2 hafta kadar saklanabilir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir. Kesilen elmanın zamanla kararması olayına benzer.
Kızarmış patates bekledikçe çıtır dokusunu kaybeder, patatesleri eski haline getirebilmek için yapmak gereken iki farklı yöntem var. Bunları deneyerek ertesi güne kalan patates kızartmalarınızı ilk çıtırlığında yiyebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Izgarada ısıtma
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve tepsiyi en üst kata yerleştirin. Kızartmaların aynı anda altın rengini almasını ve ısıtılmasını sağlamak için, bunu ızgaranın en düşük ayarında, 5 dakika ön ısıtma ve ardından yaklaşık 4 dakika kızartmayı deneyin.
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Tatlı patatesin; kabuk ve iç kısımlarının rengi birbirinden farklıdır. Hem görünümü hem de lezzeti açısından bal kabağı ile patates arasında bir yerdedir. Bu özelliği sayesinde tatlı tariflerde de tuzlu tariflerde de gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Tatlı patatesler, tıpkı klasik sarı patatesler gibi çok çeşitli tarifte kullanılabilir. Kızartma, haşlama, közleme, buharda pişirme ilk akla gelen yöntemlerdir. Tatlı patateslerin dış kabuğu da tüketime uygundur. Kabukları soyularak ya da kabuklu halde tariflerde kullanılabilirler.
Tatlı patates (Ipomoea batatas), Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait, kökleri sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler.
Tatlı patatesin önerilen en lezzetli, besin değerlerini maksimize eden pişirme şekli patateslerin yaklaşık bir santim kalınlığında dilimlenerek buharda 7 dakika pişirildikten sonra tarçın, öğütülmüş muskat (hint cevizi) ve/veya karanfil ile tatlandırılmasıdır.
Soyduğunuz patateslerin çok çabuk bir şekilde kararıyor olmasının altında yatan neden çok basit aslında. Patatesin kabuğu soyulduğu ya da doğrandığı zaman içerisindeki nişasta ortaya çıkıyor. Nişastanın havayla teması neticesinde de yüzeyinde renk değişimleri meydana gelmeye başlıyor.
Patatesler için en uygun saklama koşulları kuru bir ortamda muhafazadır. Zaman zaman evimizde kuru bir ortam dışında, patatesin muhafaza edildiği dolaba tuz, gazete kağıdı, pirinç, karbonat gibi nem alıcı maddelerde konulduğuna rastlamışsınızdır. Bu uygulama da filizlenmeyi bir ölçüde engelleyebilir.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir. Beta karoten açısından en zengin tatlı patates türü ise iç kısmı turuncu renkli olan çeşididir.
Tatlı patatesten bir dilim kesip soyuyoruz ve birlikte yarım bardak suda hașliyoruz. 10 dk yeterli oluyor. Biraz suyunu ayrı bir kaba alarak mixer ile sebzelerimizi güzel bir püre haline getiriyoruz. Tatlı patatesin hafif tatlı oldugundan bebeklerimizin bu mamayı seveceği garanti! Miniklerimize afiyet olsun!
Sıcak iklimlerde daha kolay yetişme imkanı bulan bir bitki olduğundan tatlı patates ekimi için toprağın ılık olduğu, güneşli zamanları tercih etmelisiniz. İlkbaharda ekimini yapabileceğiniz tatlı patateslerin hasadını da sonbahar aylarında yapabilirsiniz örneğin, aklınızda bulunsun.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Tatlı patates içerisinde bol miktarda lif barındırır. Lifli bir gıda olduğu için doygunluk hissi verir ve aşırı yemek yemenizi engeller. Bol lif kaynağı olan tatlı patates, sindirim sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları harekete geçirir.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri