Muhasebe; Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Yönetim Muhasebesi olmak üzere üç ana bölüme ayrılır. İhtisas muhasebeleri olarak isimlendirilen banka muhasebesi, inşaat muhasebesi, konaklama muhasebesi vb. uygulamalar da muhasebenin bu üç bölümünden yararlanır.
Muhasebe mesleği kendi içinde iki ana başlığa ayrılmıştır. Bunlar; serbest muhasebeci mali müşavirlik, yeminli mali müşavirliktir.
En yaygın muhasebe türleri denetim muhasebesi, bütçe, maliyet muhasebesi, adli muhasebe, çevresel muhasebe, finansal muhasebe, fon muhasebesi, devlet muhasebesi, yönetim muhasebesi, sosyal muhasebe, vergi muhasebesi'dir.
Genel muhasebe finansal tablolarla; ön muhasebe işletmenin gelir-gider takibi, ödeme ve tahsilatların yapılmasıyla ilgilenir. Genel muhasebe vergi takibi ve ödenmesiyle; ön muhasebe fatura kesimi ve sınıflandırılmasıyla ilgilenir.
Muhasebe iş dünyasının tüm birimleri arasındaki iletişim aracıdır. Muhasebenin fonksiyonları: 1-Kayıt sistemini kurmak, 2-Verileri sınıflandırmak, 3-Verileri raporlamak, 4-Verileri analiz etmek ve yorumlamak.
İlgili 23 soru bulundu
Muhasebenin işlevini yerine getirebilmesi için belirli görevleri bulunmaktadır. Bu görevlere muhasebenin fonksiyonları denir. Muhasebenin fonksiyonlarını kaydetme, sınıflandırma, özetleme ve raporlama olarak dört ana grupta toplayabiliriz.
Muhasebenin temel işlevleri belgeleme, kaydetme, sınıflandırma, özetleme ve analiz etme olarak beş ana fonksiyon altında tanımlanmıştır.
Buna göre hesaplar ilk ayırımda bilanço hesapları ve gelir tablosu hesapları (sonuç hesapları) olarak ayrıma tabi tutulur. Bilanço hesapları kendi içinde aktif hesaplar ve pasif hesaplar olarak ayrıma tabi tutulurken gelir tablosu hesapları ise gelir hesapları ve gider hesapları olmak üzere ikili ayrıma tabi tutulur.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Excel, ön muhasebe işlemleri için basit ve ekonomik bir araçtır. Excel'de oluşturulan tablolar sayesinde gelir, gider gibi finansal işlemler kaydedilebilir ve raporlanabilir. Cloud tabanlı muhasebe çözümleri, işletmelerin finansal verilerine her yerden erişmelerini sağlar.
Mali Müşavir Ne Demek? Mali müşavir, gerçek ya da tüzel kişilerin ve kurumların hesap bilgilerini düzenler, analiz eder, varlık, borç ve sermaye hesabı girişlerini yapar.
En genel anlatımıyla ön muhasebe işletmenin finansal yönetimini sağlayacak verilerin takibi ve işlenmesidir. Şirketin cari, banka ve kasa hesaplarının takibi ile birlikte fatura, irsaliye, çek/senet hazırlanması gibi işlemleri içerir.
Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Muhasebe; ticari faaliyette bulunanbir işletmenin tüm günlük finansal hareketlerini belgelemek, sınıflandırmak,kaydetmek, özetlemek ve raporlamak üzere sorumlu olan kişilere ya da kurumlarasunduğu sistemli bilgiler bütünüdür.
Muhasebe; ticari faaliyette bulunan bir işletmenin tüm günlük finansal hareketlerini belgelemek, sınıflandırmak, kaydetmek, özetlemek ve raporlamak üzere sorumlu olan kişilere ya da kurumlara sunduğu sistemli bilgiler bütünüdür.
Muhasebe kodları ifade ettiği alana göre 3'e ayrılmaktadır. Bunlar; 320 muhasebe kodu.
320 satıcılar hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile alakalı tüm mal ve hizmetlerden kaynaklanan ve bir senede sahip olmayan borçlar hesabı olarak bilinmektedir. 320 hesap, ortakların, ana kuruluşun, iştirakler ve bağlı ortaklarının senetsiz ticari borçlarının bilanço dipnotlarında gösterilmesi gereken hesaptır.
Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. Bu hesabın sol tarafına yapılan kayıtlara borç kaydı veya hesabı borçlandırma, sağ tarafına yapılan kayıtlara alacak kaydı veya hesabı alacaklandırma denir.
Muhasebe sisteminde özetleme fonksiyonu muhasebe tablolarından mizan kullanılarak yapılır. Kaydedilen, sınıflandırılan, özetlenen, analiz edilen ve yorumlanan işlem ve olaylar ile ilgili veriler, işletme ile ilgisi bulunan kişi ve kuruluşlara bilgilendirme amacı ile sunulur.
Muhasebe departmanı finansal konuları yönetir. Kamu ve özel sektör olması fark etmeksizin mali işlerden sorumludur. Muhasebe departmanları yıllık bilançoları hazırlar, gelir gider tablosunu hazırlar, SGK ve vergi ödemelerini takip eder, finansal raporlamaları yapar.
Hesaplar 6 rakamı ile başlamış ise bu hesaplar gelir tablosu hesabıdır. 6 ile başlayan bir hesaba kayıt işlemeniz halinde bu kayıt gelir tablosuna gidecektir. Hesaplar 7 rakamı ile başlıyor ise bu hesap gider hesapları demektir. Son olarak 9 ile başlayan hesaplar ise nazım hesaplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri