Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir.
Sıvı maddenin ısı alarak gaza dönüşmesidir. Katı maddenin ısı alarak sıvılaşmadan gaz hale geçmesidir. Naftalinin süblimleşmesi, Kuru buzun katıdan gaza geçmesi , Katı iyotun ısıtılınca gaz hale geçmesi. Sıvı maddenin ısı vererek katı hale geçmesidir.
Pek alışık olmadığımız hal değişimi durumları süblimleşme ve kırağılaşmadır. Kuru buz (katı karbon dioksit) ve naftalin gibi bazı maddeler çevreden enerji alarak doğrudan katı halden gaz haline geçebilir. Arada sıvı hale hiç geçmezler. Katıdan doğrudan gaza dönüşmeye süblimleşme olayı ya da süreci denir.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir. Suyun su buharı hâline gelmesine buharlaşma denir.
Kaynama , Buharlaşma ve Süblimleşme. Buharlaşma : Sıvı bir maddenin ısı alarak gaz haline geçmesine buharlaşma denir. Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir ve genelde her sıcaklıkta olur.
İlgili 41 soru bulundu
Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine yoğunlaşma denir. Erime ve donmada olduğu gibi, yoğunlaşma da kaynamanın tersidir. Dolayısıyla bir maddenin kaynama sıcaklığı ile yoğunlaşma sıcaklığı eşittir. Buharlaşma ısısı ile yoğunlaşma ısısı da eşittir.
Katı halden direkt gaz haline geçmeye: Süblimleşme, Gaz halden direkt katı hale geçmeye: Kırağılaşma denir.
Sıvı halin anlaşılması gaz ve katı halin anlaşılmasından biraz daha karmaşıktır. Örneğin katı halde bulunan buz, ısıtıldığında eriyerek sıvı hale geçer, su ısıtılmaya devam edildiğinde ise gaz haldeki su buharı haline dönüşür.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Gazlar sıcaklık düşürmekle sıkıştırılabilir.
Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır. Bu andaki sıcaklığa sıvılaşma sıcaklığı denir.
Suyun kaynaması veya buharlaşması maddenin kimyasal yapısını değiştirmemektedir. Sadece su moleküllerinin fiziksel özelliklerinde değişim meydana gelmektedir. Bu nedenle suyun buharlaşması veya donması fiziksel değişim olmaktadır. Kimyasal değişimde ise maddenin iç yapısında değişimler meydana gelir.
Bu konuda su bazı özellikleri ile başka maddelere göre farklı özellikler gösterir. Mesela diğer maddeler sıvı halden katı hale geçerken hacimleri azalır. Ancak sıvı halden katı hale geçerken hacimleri artar. Bu doğrultuda su katı hale geçerken hacminin artmasının yanı sıra yoğunluğu azalır.
Katıdan gaza fiziksel değişim, maddeye enerji eklenmesini gerektirdiğinden, endotermik değişime bir örnektir.
1- Buharlaşma yavaş gerçekleşir ancak kaynama hızlı gerçekleşir. 2- Buharlaşma esnasında sıvıda baloncuklar oluşmaz ancak kaynamada baloncuklar oluşur. 3- Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir, ancak kaynama belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir. 4- Buharlaşma sessizdir ancak kaynamada fokurdama olur.
Süblimleşme olması için sıvı hale geçiş söz konusu olmamalıdır. Maddeler arası geçişin katıdan gaza olması gerekmektedir. Süblimleşme olayına örnek olarak; kuru buz, naftalin, kamfor, iyot ve arsenik verilebilir.
Katı bir maddenin gaz haline geçmesine süblimleşme denir. Süblimleşme olayında katı madde sıvı bir hal almadan direkt olarak gaz haline geçmektedir. Katı karbondioksit ve naftalin katı halden gaz hale geçen maddelere örnektir. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hal almadan direkt katı hale dönüşmesine kırağılaşma denir.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Buz ''katı'' maddedir.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır.
Gazlar aynı şekilde sıvı maddeler gibi akışkan bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda en az sıvılar kadar akışkan olarak ön plana çıkar. Yani hem sıvılar hem de gazlar akışkan madde olarak aynı yönde hareketine devam eder.
Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
Yaygın kullanım alanı bulunan doğal gaz, atmosferik basınçta -161°C'nin altında soğutulduğu za- man sıvılaşmakta ve sıvı fazına geçtiğinde hacmi 600 kat küçülmektedir. Bunun sonucunda da doğal gaz, özel olarak tasarlanmış tankerlerle deniz aşırı ülkelere rahatlıkla taşınabilmektedir.
(Değişimin ne şekilde olduğunu belirtirseniz yani) Şimdiden çok teşekkür ederim. Lise fizik ve kimya bilgime dayanarak, madde katıdan sıvıya ya da sıvıdan gaz haline geçerken dışarıdan enerji alması gerekir. Dolayısıyla iç enerji; katıdan sıvıya ve sıvıdan gaza geçerken artar, tam tersi durumlarda azalır.
Kırağılaşmanın bir örneği ise, donma sıcaklığı altındaki havada, su buharının öncelikle sıvı hale gelmeden doğrudan buz kristalleri halinde katılaşmasıdır.
Saf bir maddenin başka bir hale dönüşmesine hal değişimi adı verilmektedir. Maddenin ısı alması ya da vermesi sonucunda hal değişimi meydana gelmektedir. Sıcaklığı değişen maddeler genleşmeye başlar. Özellikle katı, sıvı ve gazlarda hal değişimi görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri