Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir.
Muhasebe denetmeni ne yapar sorusuna şöyle cevap verilebilir; şirketin ya da kamu kuruluşunun, mali tablolarının yasaya uygun olup olmadığının denetimini yapar. Yaptığı mesleğin gerektirdiği tüm denetim sürecinin verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludur. Muhasebe denetçileri bağımsız denetçilerdir.
Muhasebe denetimi, iktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili ileri sürülen düşüncelerin önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçlara ihtiyacı olan kişilere haber vermek amacıyla objektif olarak kanıt toplayan ve değerlendiren sistematik bir süreçtir (Güredin, 1995: 3).
Bu bölümden mezun olanlar;
Kamu ve özel sektöre ait ticari kuruluşlarda, muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe bölümlerinde, maliye ve vergi dairelerinde, finans kuruluşlarında görev alabilirler.
Denetimin Tanımı ve Önemi
Denetim, bir kurumun faaliyetlerinin ve işlemleri- nin önceden belirlenen amaçlara ve kurallara uygun gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesi için in- celenmesidir.
İlgili 36 soru bulundu
Kamu sektöründe çalışan denetçiler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, denetçi olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 17.680 TL ile en yüksek 41.573 TL arasında değişebilir.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Denetimin konusu ortaklara veya vergi dairelerine verilen Mali Tablolardır. Denetim bağımsız denetçiler ve kamu denetçiler ve kamu denetçileri tarafından yapılır.
Muhasebe ve Denetim, üniversitelerde İşletme Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Söz konusu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre tercih edilebilir. Muhasebe ve Denetim, 2019-2020 verilerine göre yalnızca 2 farklı üniversitede 4 farklı seçenek ile bulunmaktadır.
5 Dersler sayısal ağırlıklı olarak mı karşımıza çıkmaktadır? Bölümümüz hem temel işletme dersleri olan yönetim, pazarlama gibi sözel, hem de muhasebe, işlemler yönetimi gibi sayısal dersleri içermektedir.
Muhasebe departmanı finansal konuları yönetir. Kamu ve özel sektör olması fark etmeksizin mali işlerden sorumludur. Muhasebe departmanları yıllık bilançoları hazırlar, gelir gider tablosunu hazırlar, SGK ve vergi ödemelerini takip eder, finansal raporlamaları yapar.
Cari Hesap, Alış-satış, Stok -Hizmet, Raporlama gibi tüm muhasebe yönetim işlemleri Genel Muhasebe Programı üzerinden gerçekleştirilebilir. Günümüz dünyasının getirilerinden yararlanmak isteyen ve bunu iş süreçleri üzerinde de verimli bir şekilde yansıtmak isteyen tüm işletmeler Genel Muhasebe Programı kullanabilir.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
Bu mesleği icra etmek için Muhasebe, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Hukuk, Bankacılık gibi bölümlerin en az birinden mezun olunmalıdır. Bu bölümlerden herhangi birinden mezun olduktan sonra staj yapılması gerekir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavını kazanıp ruhsat alınması da son derece önemlidir.
Denetim elemanı; üretim, depolama veya satış birimini kontrol etmekle görevlidir. Farklı iş kollarının hizmet detayları çeşitlidir. Bu rolde çalışabilmek için ise belirli şartları karşılamak gerekir. Denetim elemanı görev tanımı, hizmetlerin beklentiye uygunluğunu takip etmektir.
Finans yönetimi ve muhasebe konularında bilgi sahibi olan bu mezunlar, bankacılık, sigortacılık, yatırım, sermaye piyasaları, uluslararası finans kuruluşları, finansal danışmanlık, vergi danışmanlığı, muhasebe ve denetim firmaları gibi çeşitli sektörlerde iş bulabilirler.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Muhasebe ve vergi uygulamaları 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır. Bölüm 120 AKTS değerine ulaşarak tamamlanır.
Muhasebe Elemanı Ne Demek? Muhasebe elemanı, işletmenin mali hareketlerini analiz eder, nakit ve gayrimenkul kayıtlarını tutar. Senet, çek, fatura ve banka hesaplarının takibini sağlar. Resmi kurumlarla yapılması gereken işlemleri yürütür.
Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.
(4) Denetimin konusu, tarafları, kıstası, kanıtları ve raporu denetimin unsurlarını oluşturur. MADDE 6 – (1) 6102 sayılı Kanun, 660 sayılı KHK ve diğer mevzuat uyarınca denetime tabi tutulan hususlar denetimin konusunu oluşturur.
Denetçi, bağımsız ve meslek bilgilerine sahip kişilerdir. Bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi olarak üç denetçi türü bulunmaktadır.
Denetçi olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Devlette denetçi olmak isteyen kişiler için gereken süre ise uzamaktadır. Çünkü Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girilmesi gerekir. Sınava hazırlanma ve sınav sonrası atanma süreci ise genellikle 1-2 yıl sürer.
SPK bağımsız denetim çalışmalarını denetimin konusuna göre sürekli denetim, sınırlı denetim ve özel denetim olmak üzere üçe ayırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri