Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Esnaf odalarının yetkili bir muhasebeci çalıştırma mecburiyeti var.basit usüller için defter tutma yetkisi yok,defterleri korsan olarak odalardaki görevli muhasebeciler yapar.
Limited şirketlerin aylık vergi beyannamelerinin hazırlanması, gönderilmesi ve muhasebe süreçleri için SMMM 'ler yetkilendirilmiştir. SMMM olmadan, şirketlerin vergi beyannameleri verilememektedir. Muhaseb işleri yapılmayan ve vergi beyannameleri gönderilmeyen şirketlere ise, her ay mali cezalar kesilmektedir.
“23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunulabilir.
Muhasebe ücretlerinin tahsili için; müşteriye noterden ihtarname gönderildikten sonra herhangi bir sonuç alınamaması üzerine, müşteri ile yapılan sözleşmeler doğrudan icraya konularak müşteri hakkında ilamsız icra takibi yapılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Belediye, Vergi dairesi, Ticaret odaları, Esnaf odaları bu kurumların başında yer almaktadır. Kendi iş yerini açmak isteyenler için iyi bir muhasebeciye ihtiyacınız olacaktır. Muhasebeci iş yerinizin girdi ve çıktıklarını (faturalar) takip etmek için çok önemlidir.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Yasal olarak, bir kişinin ticari faaliyetlerini home ofis üzerinden yürütmesinde hiçbir engel yoktur. Home ofisinizi kullanarak vergi levhanızı alabilir, şahıs şirketinizin kurulumunu yapabilir, müşterilerinize fatura keserek vergi mükellefi olarak ticari faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
2022 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesine göre, defter tutma bedeli 95 lira ile 2 bin 218 lira arasında değişecek. Kuruluş işlemlerine yönelik çalışmalar için 2 bin 757, değişiklikler için 2 bin 960 liraya kadar ödeme yapılabilecek.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
Defter tutma yetkisi 3568 sayılı meslek kanunumuzun 2. Maddesine göre sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerindir.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Bildiğiniz üzere ülkemizde her yıl 1 Mart Muhasebe Günü veya Muhasebeciler Günü, 1-7 Mart Muhasebeciler haftası olarak kutlanıyor. 1994 yılına kadar 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun TBMM'nde kabul edildiği tarih olan 1 Haziran'da kutlanmaya başlamıştır.
Pandemi saatleri. Vergi dairesi çalışma saatleri öğle arası ve hafta sonları dışında Türkiye geneli saat: 08.30 – 17.30 arasında hizmet vermektedir.
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir. Zaten muhasebeciler de vekaletname olmadan bu işleri yapamıyor. Ticaret siciline, vergi dairesine ve diğer kurumlara gerekli başvuruları ya firma yetkilisi ya da vekaleti olan birisi yapabilir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Bununla birlikte, muhasebeciler orta düzey bir ücret düzeyine sahip meslekler arasında yer alır. Muhasebecilerin maaşları, işverenin büyüklüğüne, tecrübe seviyesine ve uzmanlık alanına göre değişebilir. Bir muhasebecinin maaşı, genellikle ortalama 15.000 TL ile 34.000 TL arasında değişebilir.
5.480 TL'den az olmamak üzere karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. KGK, SPK ve diğer kuruluşlarca yaptırılacak muhasebe denetim işlemlerinde, 96 saate kadar standart saat ücreti (1.450 TL /saat) olarak uygulanır. 96 saatten sonrası için; standart saat ücretinin % 50'sinden az olmamak üzere ilgililerce serbestçe saptanır.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri