Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bu işlerle genelde muhasebeciler yürüttüğü için piyasada "muhasebeci olmadan olmaz" kanısı oluşmuş. Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir.
3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarına imzalatmaları zorunludur. Gelir veya kurumlar vergisi beyanname ve eklerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin, beyannamelerini ayrıca serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
Belge ve evraklarla uğraşmak istemezseniz bir mali müşavir veya muhasebeci ile anlaşıp noter üzerinden vekalet verebilir, tüm işlemleri takip etmesini isteyebilirsiniz. Süreci kendi yönetecek olanlar mali müşavir dışında e-Devlet üzerinden ve vergi dairesine giderek de şahıs şirketi kurabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
3568 sayılı yasaya VUK 340 No.lu Genel Tebliğine göre bir engel yok.
Ön muhasebe elemanı olmak için öncelikli olan şart, muhasebe ile ilgili bir eğitim geçmişine sahip olmaktır. Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Serbest Muhasebeci 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Serbest Muhasebeci , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu.
Kendi adına bir iş yeri açmış doktor, avukat, muhasebeci, mühendis, mimar gibi kişiler ise gelir ve giderlerini “serbest meslek kazanç defteri” ne işlerler. Defter tutması gereken çiftçi önceden bildirmek kaydıyla isterse bilanço esasına, isterse işletme hesabı esasına göre defter tutar.
Gündemde çok sık karşılaşılan sorulardan birisi de muhasebeciye e-devlet şifresi verilir mi sorusu sık sık sorulmaktadır. Hiçbir kurum, kuruluş sizden, size ait olan e-devlet şifrenizi talep edemez. Size ait olan şifrenizi kimselerle paylaşmayınız.
Gelir İdaresi Başkanlığının 2019 yılı sonunda yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemelerle, 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Türkiye'de bir ön muhasebecinin ortalama aylık maaşı, 13.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sektörde çalışan ön muhasebeciler veya deneyimli ön muhasebeciler daha yüksek maaşlar alabilirler.
Ön Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay olup, saat olarak 60 saattir. Bireysel Eğitimlerde bu süre ortalama 40 Saattir.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Bu noktada merak edilen "Firma kendine fatura kesebilir mi?" sorusuna da cevap verelim. Bildiğiniz üzere, fatura bir hizmet veya ürünün satılmasıyla alıcıya yani müşteriye verilen belgedir. Bu durumda bir firmanın kendi kendine fatura kesmesi mümkün değildir.
İsterseniz bu işlemleri sizin adınıza vekalet verdiğinizi Muhasebeci veya Mali Müşaviriniz gerçekleştirebilir, isterseniz de e-Devlet üzerinden şirket kuruluş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor.
Esnaf odalarının yetkili bir muhasebeci çalıştırma mecburiyeti var.basit usüller için defter tutma yetkisi yok,defterleri korsan olarak odalardaki görevli muhasebeciler yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri