Dilimize Arapçadan geçmiş olan Muhatap kelimesi hitap sözcüğünden türetilmiştir. Hitap, söz söylemek, konuşmak, karşındaki kişiye bir şey anlatmak anlamına gelirken, muhatap da sözcüğü de hitap edilen ve konuşulan kişi demektir.
Muhatap, kendisine söz söylenilen, kendisiyle konuşulan kimseye denir. Karşıdaki kişinin kendisine söz söyleyerek onunla muhatap oluruz.
Muhaberat kelime anlamı olarak haber alma servisi demektir. Muhaberat elemanı bir işletmenin haber alma servisinde çalışan kişidir. Bu elemanlar, şirkete veya şubeye gelen faks, teleks veya mail gibi işleri yönetir.
TDK'ya göre muhatap kelimesinin doğru yazılışı "muhatıp"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre mutaassıp kelimesi, savunduğu fikirleri karşı tarafa zorla benimsetmeye çalışan, yeni hiçbir fikre sıcak bakmayan, bağnaz kimse anlamına gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Mutabık Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? 1.Birbirine uyan, birbiri ile uyum sağlayan, aralarında anlaşmazlık olmayan kişi, kurum ve gruplar. 2.Uygun, uyumlu. Mutabık olmak: Arasında anlaşmazlık olmaması durumu.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Muhatap: Tebligat hukuku bakımından tebligat konusu işlemin kendisine yönelik olduğu kişi “muhatap” olarak adlandırılır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı ve okunuşu 'muhatap' olarak öne çıkar. Genelde bu kelime üzerinden yaşanan yazım hatası 'muhattap' biçiminde öne çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''muhatap'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Bir daha kesinlikle muhatap olmayacağım. Onunla muhatap olmama konusunda hala kararlıyım.
Muharebe, iki veya daha fazla sayıda ordunun birbirlerine askerî açıdan üstün gelmek üzere belirli bir süre ve askerî güç kullanarak yaptıkları çatışma.
İstihbarat Genel Müdürlüğü (Arapça: إدارة الأمن العام - İdaret'ül-Muhaberat el-Amme) bilinen adıyla el-Muhaberat, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en önemli resmi sivil istihbarat servisi.
Geleneksel muhaberat odası, yüksek hacimde gelen fiziksel postanın sınıflandırılması ve dağıtımı için arka ofis operasyonu gerektiren giriş noktasıdır.
MUHANAT – MUHANNET
Korkak, alçak, kalleş, nâmert (kimse), muhannes: Muhannettir yalan dünya kayıran (Pir Sultan Abdal).
Teshir kelimesinden türetilmiş olan bu sözcüğün ilk anlamı büyülenmiş, birinin tesiri altında kalmış kimsedir. Musahhar sözcüğü, ele geçirilen şehirler ve ülkeler için de kullanılır. Musahhar kelimesinin anlamını örnek cümlelerle derledik. Meczup bir şeyin ya da birinin etkisinde kalmış olan kimse demektir.
Muhat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kuşatılmış, sarılmış, çevrilmiş
Muhatap, belgenin gönderildiği yeri (idareyi veya kişiyi) belirtir. Bu bölüm konunun son satırından itibaren, iki satır boşluk bırakılarak ve sayfa ortalanarak yazılır.
Emekli, tabelasında SGK kısaltmasını görünce Sosyal Si- gortalar Kurumunun kapısında olduğunu anlıyor.
Mehmet, İslam peygamberi olan Muhammed'in adından türemiş Arapça kökenli bir erkek adıdır. İsim önce Mehemmed olmuş, sonra Mehmed, ondan sonra ise Mehmet olarak okunmaya başlanmıştır. Türkiye'de en çok kullanılan erkek adıdır.
Tebligat yapılmasını isteyen kimse, bu tebligatın masraflarını ödemek zorundadır. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmeliğe göre yapacağı işlerden dolayı alacağı ücretleri ayrı bir tarifeyle tespit eder.
İlgili kişilerin adı, soyadı ve adresi. Tebliğin konusu. Tebligat giden kişinin hangi gün ve saatte hangi mercide bulunması gerektiği. Kurumun mührü ve davetiyeyi çıkaran yetkili kişinin imzası bulunmalıdır.
Herhangi bir hukuki durum veya bir işlem ile ilgili ,bilgilendirmek amacıyla taraflara gönderilen resmi belgeye tebligat denir.Tebligatlar, mahkemeler,Cumhuriyet savcılıkları ve icra dairelerinden gönderilir.
TDK Sözlüğünde münferidin anlamı; 'Tek, ayrı, kendi başına olan' olarak yer almaktadır.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Türk Dil Kurumuna bakıldığında müşterek kelimesi aynı şekilde 'ortak' anlamı taşımaktadır. Yapılan bir işin içerisinde 2 kişinin yaşadığı ortaklık olarak da dile getirilebilir. Örneğin 'hayat müşterektir' kelimesi içerisinde burada müşterek ortak bir yaşam içerisinde gitmesi gereken durumu anlatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri