Muhtaç kelimesi genel olarak bir şeye gereksinimi bulunan kişileri tanımlamak için kullanılıyor. Bunun yanı sıra geçim sıkıntısı çeken ya da yoksul kimseleri ifade etmek için de muhtaç kelimesi sıklıkla kullanılıyor. Kısacası muhtaç, bir ihtiyacı olup o ihtiyacını kendi karşılayamayan kişiyi ifade eden bir kelimedir.
muhtaç etmek
Birini, gereksinim duyduğu bir şeyi başkasından sağlamak zorunda bırakmak. Pauperize.
Bir şey kendine lazım olan kimse.
güvenilmeyecek kimselerden yardım istemek zorunda kalmak.
Muhannet kelimesi namert, korkak, ödlek gibi manalara geldiği gibi iki büklüm yapmak, gevşetmek gibi manalara da gelmektedir. Ayrıca nankör, korkak, olmadık şeylere korkan, en ufak şeyden ödü patlayan kişilere muhannet denmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Sıkıntı, üzüntü anlamına gelir. Cümle içinde kullanımı: Her mihnet kabulüm yeter ki gün eksilmesin penceremden.
zadegan / zadegân / zâdegân / زادگان
Asil, soylu.
muhtaç - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥwc kökünden gelen muḥtāc محتاج “gereken, gereksinen, ihtiyaç duyan veya duyulan” sözcüğünden alıntıdır.
Hiçbir zamanda, hiçbir mekânda, hiçbir hâlde, hiçbir şeye muhtâc olmayan.
Zor duruma düşüldüğünde tutunacak bir dal bulamamak korkusu ise “muhannete muhtaç olmak” olarak tanımlanmıştır. Muhannet, elinde olanakları olan, bu olanakları sadece kendisi için kullanan, dahası elindekilerin varlığını düşmüş insanı öteleyerek duyumsayan, dayanışmanın hainidir.
[1] komşular her zaman birbirleriyle yardımlaşmalıdır çünkü komşu olmadan yardım olmaz.
Komşu komşunun külüne muhtaçtır atasözü, yardımlaşma ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu vurgular. Bu atasözünde geçen ''kül'' ifadesi, yapılacak en ufak bir yardımın bile komşuluk ilişkilerini geliştireceği anlamına gelir.
VİCDANSIZ. sıf. İçinde iyiyi kötüden ayırma duygusu olmayan, vicdânın sesini duymadığı için hakkı gözetmeyen, insafsız, adâletsiz.
Muhtaç kelime anlamı olarak; ihtiyaçları olan fakat karşılamaya gücü yetmeyen demektir. Evet hayatta kalmaya ihtiyacımız var ve bunu tek başımıza başarmamız mümkün değil.
müftekir / مفتقر (Fakr. dan) Muhtaç. Fakir, züğürt.
Elde bulunan bir şeyi tutmaz olmak. Bir işi başka bir zamana ertelemek.
4- Kıyam Bi-Nefsihi:
Allah, kimseye ihtiyaç duymaz. Yaratılan her şey Allah'a muhtaçtır.
Cevap: Zati sıfatlarından olan Kıyâm bi-nefsihi, Allahü teâlânın, zatında, sıfatlarında ve fillerinde yani işlerinde, hiç kimseye, hiçbir şekilde muhtaç olmaması demektir.
Samed: “Tam, eksiği olmayan, her şey Kendisine muhtaç olduğu halde, Kendisi hiçbir şeye muhtaç olmayan” demektir. Allah Samed'dir. Her şey varlığını ve bekâsını O'na borçludur.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
MUHTAÇ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Bunu işitmeye ne kadar muhtaçmış!- Muhtaç hemşehrilerin bir kısmı etrafımda dolaşmaya, bana kur yapmaya başladılar.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Gufran, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Gufran kelimesi dilimizde bağışlama anlamına gelmektedir ve affetme, merhamet etme anlamlarında kullanılmaktadır. Gufran Ne Demek? Gufran, bağışlama, merhamet etme anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Arapça kökenli bir kelimedir ve devlet ileri gelenleri veya alaylı bir ifade ile "kendini beğenmiş kişi" şeklinde kullanılır.
Şedit kelimesi Türkçe'de "Yeğin, şiddetli." anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri