Bu önemli yağın düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Herhangi bir araç yağı gibi şanzıman yağı (transmisyon yağı) da zamanla bozulur. İyi kalitedeki bir şanzıman yağı genellikle kırmızıdır, ancak zaman geçtikçe koyu kırmızı, koyu kahverengi veya hatta siyah tonlarına dönüşebilir.
Şanzıman yağının rengi kırmızı ve saydamdır. Eğer şanzıman yağınızın rengi koyulaşır ve saydamlığını yitirirse de değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Şanzıman yağınız koyulaştığında kahverengi tonlarına gelir. Ustalar yağın renginden yağın değişmesi gerekip gerekmediğini anlar.
Şanzıman yağında renk çok önemlidir. Normal açık kahverengi, yarı saydam görünümünü korumalıdırı. Otomatik şanzıman yağı kiraz kırmızısıdır. Koyu kırmızı veya kahverengi ise, yağın değişmesi gerekir.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90, çoğu binek otomobil manuel şanzımanı için önerilen tam sentetik şanzıman yağı.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
şanzımana 90 numara şanzıman yağı koyacaksın. motorada ayrıeten 10-40. ikisini karıştırma doldururken dikkat et. yüksek cc motorların bile şanzıman yağı olmuyor. arkadaşının bahsettiği yapı tahliye etme yerlerinin farklı olmasıdır.
Koyu renkli yağ: Temiz motor yağı, kehribar renginde ve yarı saydamdır. Zamanla, toplanan kirleticiler ve tortular nedeniyle daha koyu bir renge bürünecektir. Yağınızı kontrol ederken koyu bir renge büründüğünü fark ederseniz, bu yağ değiştirme zamanının geldiğinin önemli bir göstergesidir.
Yağ sayesinde daha geç metal yorgunluğu yaşanır. Ayrıca motor yağı kadar yüksek sıcaklıklara dayanamayan şanzıman yağı, yüksek sıcaklıklarda işlevini kaybeder. Yağın renginde ve yapısında değişmeler yaşanır. Bu durumda şanzıman yağı değişimi yapılması gerekir.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Bildiğim kadarıyla manuel şanzımanda 1.9 litre civarı alıyor olması lazım.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Kendi aracınızın yağ değişim kilometresini garanti ve bakım el kitabından öğrenebilirsiniz.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Hidrolik sıvı ve şanzıman yağı olarak kullanılan ATF yağı bazı binek araçlar ve ticari kamyonların otomatik ve manuel şanzımanları için önerilen bir yağ çeşididir. Aynı zamanda bazı özel hidrolik sistemleri ve hidrolik direksiyon sistemleri için de uygun olan bir yağdır.
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Bütün binek araçlarda, otobüslerde, kamyonlarda, iş makinelerinde, nakliye-inşaat, madencilik ve tarım uygulamalarında kullanılabilir. Otomatik şanzımanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.
%5 indirimle Castrol Axle EPX API GL-5 80W/90 16 kg Diferansiyel Yağı 1.557TL'ye, %5 indirimle Castrol Transmax Cvt Otomatik Cvt Şanzıman Yağı 1 L 367TL'ye, %5 indirimle Castrol Alpha SP 68 16 kg Şanzıman Yağı 2.507TL'ye, %5 indirimle Castrol Optigear BM 320 - 18 kg Şanzıman Yağı 6.269TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri