Cumhuriyet Halk Partisi 1969'dan beri muhtarla ra maaş bağlanması ve sosyal güvenceye kavuşturul ması tezini savunan ve bu görüşünü seçim bildirgele rine almış olan tek siyasî partidir.
Emekli olunca da maaş almaya devam etmektedirler.2024 yılı verilerine göre emekli bir muhtar maaşı 11.566 TL.
Muhtarların emeklilik hakları, son dönemlerde yürürlüğe giren kanunlar kapsamında iyileştirilmiştir. Peki, emekli muhtar maaşı ne kadar? Muhtarlar, 2024 yılında yapılan asgari ücret zammından sonra 11.566 TL emekli aylığı almaktadır.
En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi. En yüksek muhtar maaşı ise 18.500 TL olarak açıklandı.
Günümüzde olan şekli ile Muhtarlık birimlerinin temelleri ilk olarak 1829 senesinde İstanbul'da atılmıştır. II. Mahmut Yeniçeri Ocağı'nı ortadan kaldırması sonucu Yeniçerilerin yokluğunda tehlikeye meydan vermemek ve küçük birimlerin güvenliğini koruyabilmek için muhtarlık teşkilatını kurmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
Bu yöneticiler reis, şeyh, iğdiş ve imam gibi çeşitli isimler ile anılsalar da görevleri esasen benzerdir. 1829 yılından sonra mahalle yöneticileri Osmanlı'da muhtar ismini almışlardır. Muhtarlık 1913 yılında hukuki dayanağını kaybetse de Cumhuriyet Dönemi'nde de varlığını sürdürmüştür.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Belediye Başkanı maaşı aylık ortalama 137.200 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Belediye Başkanı maaşı 109.800 TL iken, en yüksek ise 229.100 TL'dir.
Bu ödeneklere ait nakitler, il özel idarelerince T.C. Merkez Bankasında, bulunmayan yerlerde, T.C. Ziraat Bankasında açtırılacak ayrı bir hesaba yatılır ve başka bir işte kullanılmaz.
Muhtar Maaş Hesaplama - Memurlar.Net. 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası Kanununun 1 maddesi uyarınca muhtar maaşları şu şekilde hesaplanmaktadır: 14.750 gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ile çarpılmaktadır. Bulunan miktardan sadece damga vergisi kesilmektedir.
Muhtar azaları maaş almaz. Muhtar azalığı, gönüllü olarak yapılan bir iştir.
Bu nedenle muhtar azaları herhangi bir maaş almıyor. Muhtar eşi maaş alıyor mu sorusu da vatandaşlar tarafından çokça soruluyor. Muhtarın eşi ve ailesi herhangi bir ücrete tabii tutulmuyor.
Bu ödeneğin karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur ve yılı içinde söz konusu bütçeden il özel idare bütçelerine aktarılır. Muhtar ödeneği, her ayın onbeşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
Muhtarlık seçim sonuçlarının “sonuc.ysk.gov.tr” sayfası üzerinden yapılacak sorgulama ile öğrenilebilmesi bekleniyor ancak YSK sonuç sorgulama sayfasının geçici olarak kullanıma kapattı. Muhtarlık seçim sonuçları henüz online olarak açıklanmadı. Muhtarlık sonuçları il ve ilçe seçim kurullarından öğrenilebiliyor.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
3 – (18) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakcılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile veya ağır hapis cezasiyle hükümlü veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, lazımdır.
Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği) seçilme yaşı 2018 yılında 18 olarak tespit edilmiştir.
MADDE 28.- Encümen başkanına 14000, üyelerine 12000 gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir.
Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 9.130 TL'dir. Muhtarların maaşı ne kadar? Köy ve mahalle muhtarlarına bu yılın ilk yarısında aylık 11.223 TL brüt ödenek verilecek. Bu tutardan sadece 84 lira damga vergisi kesilecek.
5510 sayılı Kanunun 48'nci maddesine göre belediye başkanlığı sırasında emekliye ayrılan belediye başkanlarının emeklilik işlemleri encümen kararı ile tekemmül ettirilecektir. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 89'ncu maddesi uyarınca da belediye başkanlarına emekli ikramiyesi verilmekte olup bu ikramiye SGK ...
Kaynak Göster. GÜNEŞ, Günver. “Türk Kadınının Muhtarlık Ve Köy İhtiyar Heyetlerine Seçme Seçilme Hakkını Kazanması Ve Türkiye'nin İlk Kadın Muhtarı Gül Esin (Hanım)”. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 9, sy. 20 (Haziran 2010): 171-90.
Muhtarlar, Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışıyor. Köy tüzel kişiliğini temsil eden muhtarların görev süresi 5 yıl olup; Bu süre içinde Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alıyor.
Türkiye'de ilk kadın muhtarın Aydın'ın Çine İlçesinde seçilmesi, kentin tek yerel gazetesi olan Ant'ta büyük bir coşku ve gururla halka ilan edilmiştir. İzmir ile birlikte ulusal basın da Gül Hanımın muhtarlığa seçilmesini kutlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri