sorusuna yanıt vererek başlayalım. Türkiye'nin mevcut kanuni düzenlemeleri uyarınca muhtarlar devletin memuru sayılmaktadır. Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
Muhtar azaları maaş almaz. Muhtar azalığı, gönüllü olarak yapılan bir iştir.
Muhtar Ödenekleri Artırıldı, Eğitim Tazminatları, Kamu Kurumlar Ortalama Ücret Üst Sınırı... Bakanlar Kurulu, 15 Ocak'tan geçerli olmak üzere muhtar ödeneklerini net 457 TL'den 871 TL'ye çıkardı. Bakanlar Kurulu, 15 Ocak'tan geçerli olmak üzere muhtar ödeneklerini net 457 TL'den 871 TL'ye çıkardı.
Bu ödeneklere ait nakitler, il özel idarelerince T.C. Merkez Bankasında, bulunmayan yerlerde, T.C. Ziraat Bankasında açtırılacak ayrı bir hesaba yatılır ve başka bir işte kullanılmaz.
2024 yılında muhtarlık maaşlarına yapılan zam, son asgari ücret artışının ardından duyuruldu. Bu güncellemeyle birlikte, muhtarların alacağı maaşlar şu şekilde belirlendi: En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi. En yüksek muhtar maaşı ise 18.500 TL olarak açıklandı.
İlgili 16 soru bulundu
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Emekli muhtar maaşı ne kadar? Görev süreleri boyunca çalışma hayatında olan muhtarların asgari ücret düzeyinde maaş aldıkları bilinmektedir. Emekli olunca da maaş almaya devam etmektedirler.2024 yılı verilerine göre emekli bir muhtar maaşı 11.566 TL.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
Sosyal Sigortalılıkları
Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. 4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar.
5510 sayılı Kanun gereğince, emekli olmayan veya herhangi bir yerde SSK'lı çalışması olmayan muhtarlar isteseler de istemeseler de eski adıyla Bağ-Kur'ludur. Bu sebeple gerek muhtarların kendisi gerekse de Kaymakamlık ve Valilikler yasal süresi içinde seçilen muhtarları Bağ-Kur'a (SGK'ya) bildirmek zorundadırlar.
"Buna göre en az bir dönem muhtarlık yapmış kişilerden alınan silah ruhsatı harçları kaldırıldı. Bugün yapılan bu değişiklik muhtarlarımız açısından oldukça olumlu bir karar.
Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, karşılığı İçişleri Bakanlığı Bütçesinden, il özel idareleri bütçelerine aktarılacak ödenekten sağlanmak suretiyle ayda (100) göstergenin her yıl Bütçe Kanununda tespit edilecek kat sayının çarpımı ile bulunacak miktar üzerinden muhtarlık ödeneği verilir.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
Muhtar azaları, muhtarın görevlerini yerine getiremeyeceği durumlarda muhtarın vekili olarak hareket ederler. Azalık görevi gönüllülük esasına dayanır, yani muhtar azaları herhangi bir maaş karşılığında çalışmazlar.
Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 2024 yılında 9.130 TL olarak uygulanıyor.
Bir başka anlatımla kamuda çalışmakta olan işçiler de özel sektör işçileri ile aynı mevzuata tabi olarak istihdam edilmektedir.” Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur.
MADDE 33. — Köy veya mahalle muhtarlığının herhangi bir sebeple boşalması halinde ihtiyar meclisi ve ya heyetinin birinci üyesi durumu, yazıh olarak ilgili seçim kuruluna ve mahallin en büyük mülkiye amirine bildirmek zorundadır. Boşalan muhtarlıklar için her yıl haziran ayının ilk pazar günü seçim yapılır.
2024 yılı itibarıyla emekli bir muhtarın maaşı ise 11.566 TL.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Emekli Sandığı, SGK bünyesine girdikten sonra 4C sigorta adını almıştır. 5510 sayılı kanuna göre, hizmet akdi ile çalışanlar, muhtarlar, serbest meslek çalışanları, tarım çalışanları, anonim ve komandit şirket ortakları, devlet memurları 4C kapsamına girmektedir.
Köy ve mahalle muhtarları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 4-1(b) statüsünde sigortalı sayıldılar.
Madde 11 – Milletvekilleri, İl Umumi Meclisi üyeleri, subaylar, erat, askeri memurlar, yargıçlar, genel, özel ve katma bütçelerle idare edilen daire ve kurumlardan aylık alan memurlar, mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu üyeliğine seçilemezler.
Muhtarlar, yaptıkları hizmet karşılığında devletten maaş alırlar. Ancak muhtar azaları, muhtarın yardımcısı olarak görev yaparlar ve bu görev gönüllülük esasına dayanır. Muhtar azaları, muhtarlardan farklı olarak, herhangi bir maaş veya ödenek almazlar.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Belediye Başkanı maaşı aylık ortalama 137.200 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Belediye Başkanı maaşı 109.800 TL iken, en yüksek ise 229.100 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri