Bu ne bitişik mi yazılır? Bir şeyin ne olduğu sorgulanırken kullanılan bu ne ifadesi bir soru cümlesidir. Dolayısıyla bu ne sorusunun doğru yazılışı ayrı olacak ve söz edilen sözcüklerden sonra soru işareti kullanılacak şekildedir.
Genellikle ne de olsa şeklinde kullanılan kelime bununla birlikte, bunun yanı sıra anlamına gelir. TDK'ya Göre Ne De Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? -De bazı kelimelerde ek bazılarında ise bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimede bağlaç olarak kullanıldığı için ne kelimesinden ayrı olarak yazılması gerekir.
Bu da kelimesinin doğru yazılışı bu da şeklinde olmalıdır. Birleşik bir şekilde buda şeklinde yazılması durumunda ise yazım yanlışı meydana gelmektedir.
Bugünün ayrı yazımı da mevcut. Belirli bir günü işaret ederek kullanıldığı durumlarda ayrı da yazılır. Örnek 1 Ekim'i işaret ederek "bu gün bana ne demiştin hatırlandı mı? Yani "bu" işaret olarak kullanıldığında ayrı da yazılabilir.
Bu kelimenin doğru kullanımı ne de olsa şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Bağlaçlar bir “sözcük” olduklarından ayrı yazılırlar. “Ne … ne” bağlacı da hâliyle ayrı yazılmalıdır: Örnek: Dönüş yolunda ne bir tanıdığa rastladık ne de yabancıya.
Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumu da bu sözcüğün yazılış şeklini açıklamıştır. Bu kelimenin doğru bir şekilde kullanımı "bugün" biçiminde olmalıdır. Bu gün (Yanlış bir kullanımdır.)
Bugün, TDK'da içinde bulunulan gün, içinde bulunulan çağ anlamlarına geliyor. Eğer içinde bulunulan günü ya da belirsiz bir günü işaret ederken kullanılacaksa; bugün olarak yani birleşik yazılması gerekmektedir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için TDK sözlüğüne bakmak gerekiyor. Bu sözlüğe göre hayatımızın içinde çok sık kullandığımız bu kelimenin doğru yazılışı ise “anı” şeklinde gösteriliyor.
Bu kelimenin doğru kullanımı bu arada şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Bu arada söylediklerini daha iyi düşünme fırsatı buldum.”
Bu da TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu Kılavuzunda bağlacın doğru yazımı için ayrı yazılmıştır.
TDK'ya göre ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
Her Ne Kadar Nasıl Yazılır? Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu kelime genellikle bu günlerde şeklinde yanlış kullanılır. Doğru kullanımı bugünlerde şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle çar çabuk şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı çarçabuk şeklinde olmalıdır.
Yazım hatası çok fazla yapılan sözcüklerden biri olarak şefkat kelimesi öne çıkar. Özellikle bu kelimenin içerisinde yer alan f harfi, v harfi olarak hata gerçekleşir. Ancak doğru şekilde yazımı ise şefkat olarak değerlendirilir.
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri