Muhtar maaşlarında,il muhtarları için İl Özel İdaresi, İlçeler ve köylerin muhtarları için ise; kaymakamlık'tan haciz talep edilebilir. il ilçe köy ayrımı yapılmaksızın tüm muhtarlar maaşlarını il veya ilçe özel idarelerinden almaktadırlar bu yüzden yapılacak şey maaş hacziyse özel idareye yazılır saygılar...
Madde 2 - Bu Yönetmelik 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasının 21.5.1987 tarih ve 3372 sayılı Kanunla değişik 6 ncı maddesi gereğince düzenlenmiştir. Madde 3- Köy ve mahalle muhtarlarının ödenekleri karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur.
MUHTARLAR BAĞ-KUR'LU OLUR
1- Muhtarlardan emekli olanlar SGK'ya bildirilmezler ve SGDP primi ödemezler. 2- Muhtarlardan halen SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olanlar SGK'ya bildirilmezler ve muhtarlık sebebiyle ilave prim alınmaz.
Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Sosyal Güvence: Tüm muhtarların sosyal güvencesi vardır. Çoğunluk Bağ-Kur'ludur (%50.0). SSK ikinci sırada (%36.6), Emekli Sandığı üçüncü sıradadır (%11.4). Muhtar eşlerinin çoğunluğunun (%70.5) kendilerine ait sosyal güvencesi olmamakla birlikte eşlerinin bağlı oldukları sistemden yararlanmaktadırlar.
İlgili 29 soru bulundu
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Köy ve mahalle muhtarları 5510 sayılı Kanun'un 4. Maddesinin (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar; bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl hükümete aittir.
Muhtarların SGK Primleri
Muhtarların maaşlarından %20 uzun vadeli sigortalar için, %12,5 genel sağlık sigortası için ve %2 kısa vadeli sigortalar için olmak üzere %34,5 oranında sosyal sigortalar primi kesilmektedir.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
Madde 3 – Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısıyle kesilmez.
Muhtar Ne Kadar Maaş Alır? Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
Buna göre yıllık otuz gün izin hakkı olan muhtarın izin döneminde yerine vekâlet etmek üzere meclis üyeleri arasından bir üyeyi seçmesi gerekmektedir.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir.
2017'de ise oy verme yaşıyla aynı olan 18'e indirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylık yaşı 40'tır. Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği) seçilme yaşı 2018 yılında 18 olarak tespit edilmiştir.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu
MADDE 52- (2) Teknik altyapısını tamamlamış olan muhtarlıklar sorumluluk alanlarındaki yerleşim yeri adres bilgilerinin güncelliğini takip etmek amacıyla Kimlik Paylaşımı Sistemine erişebilirler.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
Madde 11 – Milletvekilleri, İl Umumi Meclisi üyeleri, subaylar, erat, askeri memurlar, yargıçlar, genel, özel ve katma bütçelerle idare edilen daire ve kurumlardan aylık alan memurlar, mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu üyeliğine seçilemezler.
Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır. İdari birimler arasında en küçük birim ise muhtarlık birimidir.
Muhtarlık hafta içi her gün mesaiye 09.00'da başlar ve öğle tatili molası olan 12.00'a kadar devam eder. Öğle tatilinin ardından saat 13.00'dan akşam kapanış saati olan 17.00'a kadar mesaiye devam eder.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
CEVAP: Baştan söyleyelim, bu durumda olanlar için bir sıkıntı yok. Şöyle ki, seçilerek köy veya mahalle muhtarı olanlar, eğer herhangi bir sosyal sigorta kanununa tabi değiller ise zaten 1479 sayılı esnaf Bağ-Kur Kanunu'na tabi olmaktadırlar.
Anılan Maddede “kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,” yer alan hüküm çerçevesinde istifa etmeyen devlet memurlarının muhtarlık seçimlerine katılmaları mümkün bulunmamaktadır.
Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri