'' Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.''
Mühür bozma suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir.
Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Mühür bozma suçu için verilecek ceza ya hapis cezası ya da adli para cezası olacaktır. Her iki ceza tipinin aynı anda verilmesi mümkün değildir. Bu sebeple verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemeyecektir.
Eşya ya da herhangi bir alan için konulan mührün kaldırılması; mührün o yerden alınması, kırılması ya da koparılması anlamını taşımaktadır. Korunan eşya ya da herhangi bir yerin, mühür kırıldıktan sonra farklı amaçlarla kullanılması şartı aranmaz. Mührün kırılması başlı başına bir suçtur.
14 Mayıs seçimlerinde sandıkta mühür kırarak sosyal medya hesaplarından paylaşanlara 1789, 37 TL ceza kesildi. Türkiye, 14 Mayıs'ta sandık başına gitti. Bu seçimde sosyal medyada yayılan mühür kırma videoları ise rekor kırdı.
İlgili 33 soru bulundu
Mühür, kanun veya yetkili makamı tarafından verilen emir ile bir yerin ya da şeyin olduğu gibi korunması veya değişiklik yapılmaması adına konulmaktadır. Konulan mührün amacına aykırı olarak hareket edilmesi veya mührün kaldırılması halinde mühür bozma suçu işlenmiş olacaktır.
Mühür bozma suçu takibi şikayete bağlı olmayan yani re'sen soruşturulan bir suçtur. Bu nedenle mührün bozulduğuna ilişkin bildirimin hukuki niteliği ihbardır. Dolayısıyla şikayetten vazgeçme, uzlaşma gibi hususlar TCK 203 suçunda söz konusu olmaz. Gene mühür bozma suçunda etkin pişmanlık hükümleri de düzenlenmemiştir.
Diğer bir ifadeyle mührün veya bunu tutan ip ya da telin kopartılması, sökülmesi, kırılması suretiyle maddi varlığının ortadan kaldırılmasıdır. Mührün kaldırılması ile suç gerçekleşir. Hareketin bu şekli bakımından failin mührü bozduktan sonra, eşyaya müdahale etmiş olması aranmaz.
Sizin olayınızda eğer bir mühürleme varsa ve mühürlenen yerle ilgili olarak tadilat izni alındıysa ve yapılacak tadilatın önemini ve gerekliliği ortaya koyan bir dilekçe ile başvurduğunuzda mühür geçici bir süre için ( genelde 3 ay ) kaldırılabiliyor.
KAYBETME: Madde 13 –(Değişik: 27/9/2004-2004/7928 K.) Mühür veya mühür beratı ya da ikisi birden kaybedildiğinde durum 3 üncü maddede belirtilen merci tarafından usulüne uygun olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Suçun kanunda belirlenen cezası sadece adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).
Şüphelinin üzerine atılı suçun 5237 sayılı Kanununun 203/1 maddesinde yer alan mühür bozma suçunu oluşturduğu, bu suçun da 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 250 nci maddesinde düzenlenen seri muhakeme usulüne tabi olduğu anlaşılmıştır.
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Uzlaşma Anlaşması Gerçekleşmezse Ne Olur? Uzlaşma anlaşması gerçekleşmezse, uzlaştırma bürosu savcılığı bir iddianame ile kamu davası açar. Kovuşturma aşamasında uzlaştırma yoluna gidilmiş ve uzlaşma sağlanamamışsa, ceza davasını gören mahkeme de yargılamaya kaldığı yerden devam eder.
Büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunur. Şüphelinin, mağdurun veya suçtan zarar görenin reşit olmaması halinde, uzlaşma teklifi kanunî temsilcilerine yapılır.
Öncelikle uzlaştırmaya konu olayın üzerinden 30 gün geçmiş olmalıdır. Uzlaşma teklifi alan taraf 3 gün içinde kararını belirtmezse bu teklifi reddetmiş sayılır. Kabul etmesi durumunda başlayacak uzlaşma sürecinin süresi ise 30 gündür.
İttifakın sütunu içerisine basılan mühür, ittifakın yanında yer alan parti veya ittifakın sütununa taşarsa oy geçersiz sayılır. Mühür, parti veya bağımsız adayın sütununu taşar ancak diğer parti, aday veya ittifakın sütununa karışmazsa oy geçerli, diğer sütunlara denk gelme halinde ise geçersiz sayılır.
MÜHÜR FEKKİ NEDİR? Mühür bozma suçu, bir şeyin muhafazası veya varlığının mevcut olduğu şekilde korunması için yetkili makamlar tarafından konulan mührün kaldırılması veya mührün konulma gayesine aykırı hareketler yapılmasıyla meydana gelir.
Mühürlenerek durdurulan yapıda; ruhsata aykırılığın giderilmiş olması, ruhsat alınması veya yapının ruhsata uygunluğunun anlaşıldığı durumunda mühür, belediye veya valiliklerce kaldırılır ve inşaatın devamına karar izin verilir. İnşaat ruhsatının yenilenmesi durumunda yürürlükteki imar planına uyulması gerekir.
Mali mühür yenilemek için kurum yetkilisinin Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM) resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapması gerekir. Kamu SM web sitesi üzerindeki form doldurulduktan sonra sitede belirtilen bankalara mali mühür yenileme bedelinin yatırılması gerekir.
Mühür sökülerek sayaçlarda yapılan oynamalar, daha faturalara yansımadan görevliler tarafından tespit ediliyor. Böylece aboneler sayaç bedeli hariç 1300 lirayı bulan para cezası ödemek zorunda kalıyor. Bedel, yeni sayaç ve kullanılan gaz bedeliyle birlikte 2 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.
Adli Para Cezası Sicile İşler Mi? Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Opak cam ve bazı şeffaf camların imalatında önemli bir bileşiktir. Topikal kremlerin üretiminde pigment maddesi ve küf önleyici özelliğinden dolayı kullanılır. Küçük imalatında hızlandırıcı ve aktivatör madde olarak kullanılır.
Türk devletlerinde resmî hüküm ve yazılara kırmızı mürekkepli mühür vurulur ve buna "al tamga" denilirdi. Bugün de resmî koruma, kapatma ve iptallerde kullanılan mühür mumu kırmızıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri