Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Mühürler, genellikle taş bazen de kemik, fildişi, fayans, cam, metal, ahşap, pişmiş toprak veya güneşte kurutulmuş kil gibi sert malzemeden üretilmiş, tabanları üzerindeki düz zemine çeşitli bezemeler kazınmış malzeme grubudur. Mühür günümüzdeki imzanın yerini tutan bir kişilik simgesidir.
Madde 6 – Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılmaz. TESLİM ALMA: Madde 8 – İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir.
Mühür (hâtem), genelde yazıların altına basılıp sözü bitirdiği ve son sözün söylendiği belgeleri geçerli hale getirerek bahis konusu olayı sonuçlandırdığı için hatm fiil kökü “bir şeyi sona erdirmek” anlamında da kullanılmış ve özellikle Hz. Peygamber'e “hâtemü'l-enbiyâ” (hâtemü'n-nebiyyîn) denilmiştir.
Madde 3 – Resmi Mühürler yalnızca kuruluş kanunları ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri gereği kendilerine kamu görevi verilmiş kurum veya kuruluşlarca kullanılabilir. a) (Değişik:RG-7/2/2019-30679-C.K. -716/1 md.)
İlgili 45 soru bulundu
Mühürler, kullanan şahsa ve kullanım amacına göre üç çeşittir: Devlet işlerinde kullanılan mühürler, mühr-i resmî (resmî mühür); şahıslara özel olanlar mühr-i zâtî (şahsî mühür); vakıf kütüphanelerine bağışlanan eserlere basılmak üzere özel kazıtılmış mühürler ise vakıf mührü olarak adlandırılır.
Ömer ve diğer sahabîler tarafından da nakledilmektedir. Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]'dır.
Muhammed (S.A.V.) akik taşını kullanırdı. Hadisler ve sünnet yoluyla gelen bilgilerden Hz. Muhammed'in akik taşını kullandığı anlaşılır. Ashabına akik yüzük takması gerektiğini söyleyen çeşitli hadisler rivayet edilir.
Nübüvvet mührü siyer, şemâil, hasâis ve delâilü'n-nübüvve kitaplarında Resûl-i Ekrem'in nübüvvetinin delili sayılmakla birlikte son peygamber oluşunun bir işareti olarak da değerlendirilmiştir. Nitekim hâtem (mühür) genelde yazıların altına basılıp son sözün söylendiğine işaret eder.
İttifakın sütunu içerisine basılan mühür, ittifakın yanında yer alan parti veya ittifakın sütununa taşarsa oy geçersiz sayılır. Mühür, parti veya bağımsız adayın sütununu taşar ancak diğer parti, aday veya ittifakın sütununa karışmazsa oy geçerli, diğer sütunlara denk gelme halinde ise geçersiz sayılır.
Mühür kazma işine hakkâklik; bu işi yapana da hakkâk, mühür kesen gibi isimler verilirdi. Osmanlı toplumunda hakkâklik itibarlı bir meslek olarak kabul edilirdi. Zira bu mesleği icra edenler hem kabiliyetli, sanatkâr insanlar hem de asla sahtekârlık yapmayan, güvenilir insanlardı.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 203. Maddesi "Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."
Eşya ya da herhangi bir alan için konulan mührün kaldırılması; mührün o yerden alınması, kırılması ya da koparılması anlamını taşımaktadır. Korunan eşya ya da herhangi bir yerin, mühür kırıldıktan sonra farklı amaçlarla kullanılması şartı aranmaz. Mührün kırılması başlı başına bir suçtur.
Madde 7 – Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde bir resmi mühür kütüğü oluşturulur. İmal olunan her mühür için bir sicil numarası verilir ve resmi mühür beratı düzenlenir. (Ek:2) TESLİM ALMA: Madde 8 – İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Sadece akik değil, daha birçok doğal kristalin insan bedeni için şifalı olduğu bilinir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur, para, sağlık, mutluluk, aşk ve başarı gibi dileklerin Allah'tan değil de taş ile geleceğine inanmak ve ondan medet ummak günahtır.
Sitrin adını, renginden dolayı “limon” anlamına gelen Fransızca “citron” kelimesinden almıştır. “Tüccar Taşı” yada “Başarı Taşı” olarakta anılan Sitrin taşı, yüzyıllarca bolluk, bereket ve para getirdiğine inanıldığı için kasalara konulmuştur. Yüzyıllarca zenginlik ve bollukla ilişkilendirilmiştir.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Ali'ninkinde "el-mülkü lillâhi / Mülk Allah Tealaya mahsustur" ibarelerinin yazılı olduğunu bildirmektedir.
Bu sayede çok güçlü bir hükümdar-peygamber olmuştur. Semavi dinler tarafından da kutsal kabul edilen Hz Süleyman mührü Müslümanlar arasında Hatem-i Süleyman olarak da anılır.
İslami kaynaklarda ve rivayetlerde Peygamber Efendimiz (asm)'in kürek kemikleri arasında bulunan bu işarete "nübüvvet mührü" ismi verilir. Peygamberimiz (asm)'in mührüne benzer peygamberlik işaretlerinin diğer peygamberlerde de olduğu, ancak Peygamberimiz (asm)'inkinin daha farklı olduğu el-Müstedrek tarafından Vehb b.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
T.C. ibareli olan ve kamu kuruluşlarına mensup personellerin ve kamu makamlarının mühürleri ancak devlet matbaası tarafından basılabilmektedir. Bu mühürlerin devlet matbaası dışında imalatı/üretimi kanunca yasaklanmıştır.
3 yıl geçerliliği bulunan mali mühür için yenileme başvurusu Kamu SM web sitesi üzerinden yapılır. Bu web sitesine kamusm.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Web sitesinde yer alan form doldurulur. Sonrasında banka şubelerinden ya da internet üzerinden vergi kimlik numarası ile mali mühür ücreti ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri