Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, iktisat biliminde bir grubun bir malı göreceli olarak daha az maliyetle üretebildiği bir durumda ticaretin ticaret yapan iki taraf için de nasıl faydalı olacağını anlatır. Önemli olan üretimdeki mutlak maliyetler değil fakat fırsat maliyetidir.
Daha açık şekilde belirtmek gerekirse, bir ülke, bütün ürünlerinde diğer ülkelere kıyasla daha üstün olsa da karşılaştırmalı olarak en çok üstünlüğe sahip olduğu ürün ya da ürünlerde uzmanlaşıp daha az üstün olduğu ürünleri ise ithal ederek daha iyi bir şekilde kalkınabilir.
Mutlak üstünlükler teorisi Adam Smith tarafından Ulusların Zenginliği kitabında savunulmuştur. Merkantilizm'e karşı eleştiri niteliğindedir. Dış ticarette ithalatın yapılmasının zorunlu olduğu ve her ülkenin en iyi olduğu alanda üretip satmasını ve en kötü olduğu alanda ise dışardan almasını savunmuştur.
Ricardo'ya göre bir malın, birbaşka deyişle metanın, değerini, o metanın üretiminde kullanılan emek miktarı belirler. Ricardo'nun bu teorisi iktisat literatüründe Emek değer teorisi olarak adlandırılır ve Karl Marx'ın artı değer kavramının da özünü oluşturur.
Klasik Dış Ticaret Teorileri'nden olan Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisinin fikir kişisi David Ricardo'dur. Karşılaştırmalı Üstünlükler, serbest ticaret fikrini benimseyen günümüz ekonomistlerinin fikir kaynağının temelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Klasik dönemde ve Adam Smith'ten sonra David Ricardo, uluslararası ticaret üzerine düşünceleriyle öne çıkan bir iktisatçı olmuştur. Ricardo'nun en ünlü ekonomik teorisi, uluslararası işbölümünün temeli olan karşılaştırmalı üstünlük teorisiydi.
Açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük (AKÜ) katsayıları, ülkenin belli bir sektör ihracatının toplam ihracatına oranının, aynı sektörün dünyadaki ihracatının dünya toplam ihracatına oranına bölünmesi şeklinde hesaplanmaktadır.
David Ricardo (1772-1823), Smith'in değer teorisini geliştirerek kendi emek-değer teorisini kurdu.
Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, daima tam rekabet şartları ve serbest dış ticaret ile birlikte ele alınmıştır. Oysa bir ülke, sanayileşme ve gelişme sürecinde dış ticaretini kontrol ederek olanaklar elverişli ise karşılaştırmalı üstünlüğünü bir maldan diğerine kaydırabilir.
Ürün farklılaştırma teorisi 1933'de Edward Chamberlin tarafından geliştirilen Monopolcü Rekabet Teorisi çerçevesinde geliştirilmiştir. Ülkeler, endüstri-içi ticaret nedeniyle bir malın hem ihracatçısı hem ithalatçısı oldukları için karşılaştırmalı üstünlüklere göre uzmanlaşmaya gidememektedirler.
Smith, serbest ticaret ve uluslararası uzmanlaşmanın sağladığı yararları Mutlak Üstünlükler Teorisi (Theory of Absolute Advantages) ile açıklamaktadır.
Mutlak avantaj, bir ülkenin bir mal veya hizmeti daha düşük maliyetle üretebiliyorsa başka bir ülkeye göre avantajlı olduğu kavramına dayanmaktadır. Bu düşük maliyet, bir ülkenin doğal kaynaklara erişimi, işgücü veya teknolojisi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Mutlak üstünlük, bir malın üretiminde bir ülkenin diğer ülkeye kıyasla daha verimli olması ya da üretimde daha üstün beceriye sahip olması olarak tanımlanmaktadır.
Bu teoriler şunlardır: Nitelikli işgücü teorisi, teknoloji açığı teorisi, ürün dönemleri teorisi, tercihlerde benzerlik teorisi, ölçek ekonomileri teorisi ve monopolcü rekabet teorisi (Bkz: Seyidoğlu,1999' 81-91■ iyibozkurt,1995: 80-88; Coleman and Coffie,1994: 9-13).
Balassa'nın AKÜ endeksi temelde, aynı sektörde ihracat yapan bir ülke grubuyla ilgili olarak söz konusu ülkelerin standartlaştırılmış ihracat paylarını ölçmektedir.
(Theory of absolute advantage) Bir ülkenin ihraç edeceği malı, maliyet ve kalite açısından diğer ülkelere göre daha uygun koşullarda üretebilecekleri durumları inceleyen bir dış ticaret terimidir.
Vollrath, 1991 yılındaki çalışmasında ihracat ve ithalat verileri ile net ticaret etkisini içinde barındıran bir endeksi, göreli ticaret avantajı endeksini (RTA), oluşturmuştur. Bu endeks, göreli ihracat avantajı endeksi (RXA) ile göreli ithalat nüfuz endeksi (RMP) arasındaki fark biçiminde ifade edilmektedir.
Klasik iktisatçılardan Ricardo'nun geliştirdiği, toprağın rantının kaynağını açıklamayı amaçlayan kuram. Buna göre, rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı ya da doğanın cimriliğidir.
Neoklasik teori, ekonomik faaliyetleri düzenlemek için piyasaları tercih etmesine rağmen, dışsallıkların varlığı nedeniyle piyasaların her zaman sosyal olarak arzu edilen sonucu üretmediğini kabul eder. Dışsallıklar bir tür piyasa başarısızlığı olarak kabul edilir.
Diğer bir ifade ile, kamu finansmanının vergi veya borçlanmayla sağlanmasının bireylerin tüketimi ve ekonominin sermaye birikimi üzerinde etkisi olmayacağını ve bu iki finansman biçiminin etkilerinin denk olacağını ifade etmesi literatürde "Ricardo Denklik Teoremi" olarak adlandırılmıştır.
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Marx, Yeni Çağda ortaya çıkan kapitalist sistemle birlikte, kapitalist sınıf ve proletarya sınıfı arasında üretim güçleri ve üretim ilişkileri dolayısıyla yaşanan çatışmaların sınıfsız toplum biçimi olarak sosyalizmi doğuracağını düşünür.
Kapitalizm: Burjuva sınıfının yönetici, proletaryanın da ezilen sınıf olduğu, parlamenter demokrasinin yaygın olarak politik sistem olduğu, piyasa ekonomisinin işlediği ve üretim araçlarına ağırlıkla özel mülkiyetin sahip olduğu dönem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri